• Turkhane Logo

Kızının cesedini günlerce dondurucuda saklayan anne konuştu: Bu yaradan hala kan geliyor

Sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülen ve cesedi “kokmasın diye” günlerce buzdolabında saklanan Cemile Çağırga’nın annesi Emine Çağırga, “8 yılda ne adalet geldi ne de hukuk. İşkenceden, zulümden başka bir şey olmadı. Adalet evini taşıyıp buralardan gitti” dedi.

11:50 05 Eylül 2023 Salı
Kızının cesedini günlerce dondurucuda saklayan anne konuştu: Bu yaradan hala kan geliyor
Sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülen ve cesedi “kokmasın diye” günlerce buzdolabında saklanan Cemile Çağırga’nın annesi Emine Çağırga, “8 yılda ne adalet geldi ne de hukuk. İşkenceden, zulümden başka bir şey olmadı. Adalet evini taşıyıp buralardan gitti” dedi.





Şırnak’ın Cizre ilçesinde 4-12 Eylül 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu 21 kişi yaşamını yitirdi.



İlçede ilan edilen sokağa çıkma yasağı üzerinden 8 yıl geçti ancak yaralar hala sarılmış değil. Bu yaralardan biri de annesinin gözü önünde keskin nişancıların kurşunuyla katledilen ve cenazesi bozulmasın diye günlerce evin buzdolabında bekletilen 10 yaşındaki Cemile Çağırga’ydı. Üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen devlet Cemile’nin ölümünü ne soruşturdu, ne de dava açtı. Geçen 8 yıllık süreçte Cemile’nin halen katilleri bulunmuş ve gerekli adımlar atılmış değil. Cemile’nin annesi Emine Çağırga, 8 yıldır faillerin bulunmamasına tepkili.







‘BU YARADAN HALA KAN GELİYOR…’



Kızının ölüm yıl dönümü vesilesiyle Mezopotamya Ajansı’na konuşan anne Çağırga, yaşadıklarını hiçbir zaman unutmayacağını söyledi. Bugüne kadar ifadelerinin dahi alınmadığını aktaran Çağırga, “Devlet, ‘Cemile nasıl katledildi, kaç gün buzdolabında kaldı’ diye sormadı. Bu 8 yıllık süreçte ne adalet geldi ne de hukuk. Bu 8 yıllık süreçte işkenceden, zulümden başka bir şey olmadı. Adalete konu olacak bu meselede tek bir dava dahi açmadılar. ‘Nasıl oldu’ diye sormadılar. Eğer adalet olsaydı, hukuk olsaydı soruşturma konusu yaparlardı. Halen derdimize derman bulunmuş değil, halen yaralarımız yaralı, bu yaradan hala kan geliyor” dedi.



‘HERKES DUYDU, TÜRK DEVLETİ DUYMADI’



Devletin suçlu olduğu için sustuğunu belirten Çağırga, “Bütün dünya Cemile’nin katledildiğini gördü, duydu; bir Türk devleti duymadı, duymak istemedi. Kızım çocuktu, elinde silah yoktu, mevzide savaşmıyordu. Kızım kucağımda katledildi. Devletin üstünde durması gerekirdi. Cemile’nin katillerini bulması gerekirdi. Bu devletin tek derdi para ve kişisel çıkardır. Türkiye halkları ne yaşıyor umurunda bile değil. Kim ne acı çekiyor umurlarında değil. Allah’tan umudumuz adaletin sağlanmasıdır. Ama bu durumda adaletin gelmesi çok zor. Her gün zulüm, her gün düşmanlık yapıyorlar” şeklinde konuştu.



‘ADALET EVİNİ TAŞIYIP GİTTİ’



“Kürt çocuklarının katilleri bulunsaydı Kürt sorununun da çözülürdü” diyen Çağırga,”Ben sağ olduğum sürece o günleri unutmayacağım. Nasıl unutabilirim ki? Devlet, kızımı evde katletti. Ben kendim onun yaralarını tedavi ettim. Ölene kadar da ben tedavi ettim. Cenazesini de ben defnettim. Hiç unutmayacağım. Bütün akrabalarımızı evlerinde yataklarında uyurken katlettiler. Halen adalet gelmiş değil. Adalet evini taşıyıp buralardan gitti, nereye gitti bilmiyorum. Dicle Nehrine mi kapıldı, Fırat Nehrine mi yoksa, bilmiyorum. Eğer ki Cemile ile Taybet Anne’nin katilleri bulunup hesap verseydi belki şimdi Kürt sorunu da çözülmüş olurdu. Kürt, Türk, Ermeni, Fars hepimiz biriz, insanız. Eğer çocuklarımızın katilleri bulunsaydı sadece Kürt sorunu değil birçok sorun çözülmüş olurdu” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 11:50 05.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı