• Turkhane Logo

Kızılay’ın kan ticareti! Bağışlarla toplanan kanlar için hastalara fatura çıkarılıyor

Kızılay'ın bağışlarla yurttaşlardan temin ettiği ve hastanelere ücret karşılığında sattığı kanlar için hastaları da mağdur ettiği ortaya çıktı. CHP'li Adıgüzel, İstanbul'da bir özel hastanenin kanser hastasından kan ve kan ürünleri karşılığında 467 bin TL para istendiğini söyledi.

08:50 01 Mart 2023 Çarşamba
Kızılay’ın kan ticareti! Bağışlarla toplanan kanlar için hastalara fatura çıkarılıyor
Kızılay'ın bağışlarla yurttaşlardan temin ettiği ve hastanelere ücret karşılığında sattığı kanlar için hastaları da mağdur ettiği ortaya çıktı. CHP'li Adıgüzel, İstanbul'da bir özel hastanenin kanser hastasından kan ve kan ürünleri karşılığında 467 bin TL para istendiğini söyledi.





Kızılay’ın yurttaşlardan bağışla topladığı kanları hastanelere sattığının ortaya çıkmasının ardından bu kez de özel hastanelerin, toplanan bu kanları fahiş ücretlerle hastalara sattığı ortaya çıktı. CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, İstanbul’da bir özel hastanenin kanser hastası bir kişiden 550 ünite kan ve kan ürünü karşılığında 467 bin TL ücret ödediğini belirterek “Piyasada kan ticareti öyle ki özel hastaneler hastanın kanser hastası olmasına bakmaksızın fahiş faturalar çıkarıyor” dedi.



FAHİŞ FATURALAR



Çadır satışıyla gündeme gelen Kızılay’ın, yurttaşlardan bağış olarak topladığı kanları da ücret karşılığı hastanelere verdiği ortaya çıkmıştı. Bu gelişmelerin ardından özel hastanelerin de bu kanları hastalara ilave ücretlerle sattığı belirtildi. CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Kızılay’ın bağışlanan kanlar üzerinden ticaret yaptığına dikkat çekerek “Piyasada kan ticareti öyle ki özel hastaneler hastanın kanser hastası olmasına bakmaksızın fahiş faturalar çıkarıyor” dedi. Adıgüzel, şöyle devam etti:



“Mesela İstanbul’da Çamlıca’da bir özel hastaneden hasta yakını bana ulaştı. Mağduriyetini anlattı. Bu hastane, lösemi hastası olan babası için toplam 550 ünite kan ve kan ürünü karşılığı 467 bin TL ücret almış. Faturalar hasta yakınının elinde… Babası 27 ay yatarak tedavi görüp hayatını kaybetmiş. Sadece kanser hastalarından değil, hiçbir hastadan kan ve kan ürünleri için fark almaması gerekirken hastane bu parayı almış ve fatura kesmiş. Hasta fark etmeksizin ilaç ve kan için resmî olarak fark alınamaz. Hasta yakını Sağlık Bakanlığı’na şikâyet etti. Bakanlık bugün (dün) cevap verdi. Sağlık Bakanlığı diyor ki: “İlgili hastaneye ceza kestik.’ İyi de ilgili hastanenin daha önceden aynı konuda bir cezası var zaten. Yani cezaya rağmen hastane aynı uygulamaya devam etmiş. Senin Sağlık Bakanlığı olarak başka bir görevin yok mu? Bu uygulamayı önlemek için bir yaptırımın yok mu?”



FARK ALINMAMALI



Kızılay’ın yurttaşlardan bağışlarla kan temin ettiğini, bu kanları kamu veya özel hastanelere Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan bedeller karşılığında sattığını anımsatan Adıgüzel “Özel hastanelerde bu kanları ilave fark ücretleri ile para karşılığında yine hastalara satıyor. Ama resmî olarak fark alınmamalı, yapılanlar hukuksuz” dedi. Adıgüzel, özetle şunları da kaydetti:



“Vatandaş Kızılay’a kan bağışlıyor. Kızılay bu kandan elde ettigi kan ürünlerini ise para ile hastanelere satıyor. Ama zannedilmesin ki sadece kan torbası, test maliyetleri gibi giderler alınıyor. Öyle değil. Bir torba kandan, bir torba eritrosit, bir torba trombosit, bir torba plazma ve ayrıca bazı antikor ile faktörler elde ediliyor. Mesela 1 torba kan bağışının tüm analizleri ve torbaların gideri yaklaşık 250-300 TL. Ama bağış yapılan bir torba kandan elde edilen kan ürünlerinin yaklaşık toplamı 1.000 TL’ye fatura ediyor. Bu ticaret değil de nedir? İtiraz ederlerse faturaları ibra ederim.”



Adıgüzel, ayrıca Kızılay’ın kan bağışına ilişkin hazırladığı ve önceki gün yayınlanması planlanan “Kızılay sensiz olmaz” başlıklı kamu spotlu reklam filminin de acil olarak durdurulduğunu ve kanallara “acil” talimatı verildiği bilgisini aldıklarını da söyledi.



Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Son güncelleme: 08:50 01.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı