• Turkhane Logo

Kızılay'ın çadır skandalı ile ilgili kim ne dedi?

Ahbap Derneği'nin Kahramanmaraş depremleri sonrası depremzedelere hızlı bir şekilde tedarik etmek istediği çadırları özel üreticilerde bulamayınca Kızılay'dan satın alması tartışılmaya devam ediyor.

09:26 27 Şubat 2023 Pazartesi
Kızılay'ın çadır skandalı ile ilgili kim ne dedi?
Ahbap Derneği'nin Kahramanmaraş depremleri sonrası depremzedelere hızlı bir şekilde tedarik etmek istediği çadırları özel üreticilerde bulamayınca Kızılay'dan satın alması tartışılmaya devam ediyor.

Ahbap Derneği kurucusu ve başkanı Haluk Levent o anda hızlı karar almaları gerektiği için bu yola başvurduklarını, her şeyin usulüne uygun olarak yapıldığını ve bugün olsa yine aynı şeyi yapacaklarını vurguladı.

Ahbap Derneğinin resmi sosyal hesabından sürecin nasıl ilerlediği detaylı bir şekilde anlatıldı.

Bunun üzerine Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da açıklamalarda bulundu. Kızılayın bir iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil AŞnin Türkiya Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti ettiğini belirten Kınık barınma hizmet kümesi sorumlusu olan AFADın kendisinden tedarik etmek için sipariş verdiği sayıda çadırı istenilen zamanda imal ettiğini belirtti.

Sağlık bakanlığı, MSB, Birleşmiş Milletler gibi kuruluşların taleplerini karşıladığını ifade eden Kınık Ahbap Derneğinin de Kızılayın yurt dşı bir kuruluş için ürettiği logosuz çadırları maliyet fiyatından satın aldığını söyledi.

Tepki yağdı
Fakat Kızılayın afetler sırasında ücretsiz olarak dağıtması beklenen çadırları bir başka yardım kuruluşuna ücretli olarak satmasına sosyal medyada tepki yağdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Erdoğan Kızılay ile ilgili depremzedelere hakaret ediyordun. Sahi sen ne diyordun… ifadelerini kullandı



Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da Asrın felaketini asrın ticaretine dönüştürmüşler. Asrın hesaplaşması için bunu da not ettik, sözlerini paylaştı



Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Kimin malını kime sattınız? İnsanlar sokakta çaresizce çadır beklerken, Kızılay çadır satışı yapamaz. O çadırlar ücretsiz olarak bölge halkına ulaştırılmalıydı. Bunun adı iş bilmezliktir, akıl tutulmasıdır. Ülkemiz ve asil milletimiz bunu hak etmiyor, yorumunda bulundu



CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise eleştirilerin hedefinin Haluk Levent ve Ahbap Derneği olmadığını vurguladı.


Akademisyen Refet Gürkaynak da Deprem sonrasında Kızılayın elinde satacak çadır olması sadece Kızılayın işini yapmaması ile mümkündür. Ahbapa satmakla depremzedeye satmak birdir, diyerek tepki gösterdi.


Yazar Dücane Cündioğlu da Kızılay gelirini arttırmak için piknik çadırı, kamp çadırı üretip satsaydı belki mazur görülebilirdi ama sattıkları düpedüz afet çadırı ifadelerini kullandı



Kızılay, Türk Eczacılar Birliğine de çadır satmış
Eleştiriler arasında gündeme gelen bir diğer konu da Kızılayın afet bölgelerinde ilaç dağtımı yapmak isteyen Türk Eczacılar Birliğine de 76 metrekarelik çadırları 140 bin liraya atması oldu. Sözcü gazetesine konuşan TEB Başkanı Arman Üney mobil eczanelerle ihtiyaca yetişmekte zorlandıklarını bu nedenle büyük çadır arayışa girdiklerini ve Kızılaydan satın aldıklarını belirtti.
Buna tepki gösteren Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı kendilerinin 98 metrekare çadırları 32 bin liraya aldıklarını belirtti

Son güncelleme: 09:26 27.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı