• Turkhane Logo

Kızılay’da skandallar bitmiyor: 214 personele 2 milyon ödemiş

750 şubesinin 617’sini kapatan ve tüm çalışanlarını işten çıkaran Kızılay’ın, Empatik İnsan Kaynakları firması aracılığıyla 2016 yılında 214 personel aldığı ortaya çıktı.

09:16 22 Şubat 2020 Cumartesi
Kızılay’da skandallar bitmiyor: 214 personele 2 milyon ödemiş
750 şubesinin 617’sini kapatan ve tüm çalışanlarını işten çıkaran Kızılay’ın, Empatik İnsan Kaynakları firması aracılığıyla 2016 yılında 214 personel aldığı ortaya çıktı.



Kızılay’da skandalların arkası kesilmiyor. 750 şubesinin 617’sini kapatan ve tüm çalışanlarını işten çıkaran Kızılay’ın, Empatik İnsan Kaynakları firması aracılığıyla 2016 yılında 214 personel aldığı ortaya çıktı. Kızılay, aldığı her personel için de kişi başı sözleşme yaptı. Ardından bu sözleşmeyi iptal ederek firmaya 2 milyon lira ödedi. Genel Başkanlığını Dr. Kerem Kınık’ın yaptığı dönemde alınan personelle ilgili inceleme geçiren kurumun mevzuata aykırı davrandığı ise komisyon raporuyla belgelendi.

MEVZUATA AYKIRI SÖZLEŞME


Komisyon raporunda imzası bulunan Genel Sekreter Ayşegül Genç, Yardımcısı Tuncay Kopuz, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hüseyin Can, Ercan Tan ve Ahmet İşgüzar, Kızılay’ın Empatik firmasından aldığı hizmetin kurum mevzuatına aykırı olduğunu vurguladı. Komisyon ayrıca firmayla yapılan sözleşmenin mevcut durumda muayene kabul komisyonu ve ilgililerince eksikliklerin tespiti ile sulh ibra yoluyla değil, fesih ile sonlandırılması ve sürecin takibi için hukuk müşavirliğine gönderilmesine karar verdi. Fesihten kaynaklı oluşacak kurum zararının ise sözleşmenin kurum mevzuatlarına aykırı olarak yapılması konusunda irade koyduklarını belirterek ilgililere geri gönderilmesine karar verdi.

Komisyonun, tavsiyesi üzerine bu kez Denetim Kurulu devreye girdi. Raportör Üye Cengiz Koç, Üye Ahmet Hizanlıoğlu, Av. Ali Dilber ve Başkan Yardımcısı İlhami Yıldırım’dan oluşan kurul, 2016, 2017 ve 2018 yılları arasında kurumun faaliyetlerini denetledi. Çeşitli konularda görüş bildiren Denetim Kurulu, Kızılay’ın Empatik firmasıyla arasındaki sözleşmenin mevzuata aykırı olduğunu belirterek raporlarında şu hususlara dikkat çekti:
“Güçlü bir insan kaynakları yapımız olduğu halde, usullerimize uygun olmadığı Yönetim Kurulunca oluşturulan inceleme komisyonu tarafından da önce teyit edilen, daha sonra ise rücu edilen rapor ile de sabit olan, alım süreci sonucunda Empatik şirketi ile sözleşme yapılarak daha sonra 2 milyon lira civarında yüksek meblağda ödeme yapılması karşılığında sulh ibra yoluna gidilmesinin kurum zararına neden olmasından dolayı kurulumuzca tasvip edilmediği, bu tip hizmet alımlarına ihtiyaç duyulması halinde öncelikle kurum personel kaynaklarının değerlendirilmesi, kurulumuza bu hukuki sürecin akıbeti konusunda bilgi istenmesine rağmen netice alınamadığı…”
4.4.2019 tarihli raporda dikkat çeken bir diğer madde ise “Denetim Kurulu olarak görev süremiz içerisinde gerek tarafımıza iletilen belgelerde yer alan ve gerekse kurulumuzun dikkatini çeken hususlarla ilgili Yönetim Kurulumuza bilgi edinmek amacı ile ilettiğimiz yazıların bir kısmına cevap almakla birlikte, önemli bir kısmına da gerekli cevabın verilmediği, eksik bırakıldığı…”na ilişkin…

2 MİLYON ZARAR

Gerek komisyon tarafından gerekse Denetim Kurulu tarafından hazırlanan rapora rağmen aradan geçen bunca zamana rağmen Empatik firmasıyla Kızılay arasında gerçekleşen sözleşmeyle ilgili olarak herhangi bir gelişme yaşanmadı. İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise, kurumun 2 milyon lira zarara uğratıldığına ilişkin komisyon görüşünü Meclis’e taşıdı. Yokuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için verdiği soru önergesinde kuruma ilişkin, Sarıyer’de 12 bin dolara yalı kiralamasının yanı sıra, Empatik Firması ile personel alımına ilişkin kişi başı sözleşme yapıldığı ve iptal edilmesinin ardından Kızılay’ın söz konusu firmaya 2 milyon lira ödeyip ödemediğini sordu.

27 ÖNERGE CEVAPSIZ KALDI

2017-2018 yılları arasında Kızılay’ın binlerce personelini işten çıkarmasının gerekçesini de soran Yokuş, işten çıkarılanların açtıkları davanın sonucunda kurumun ne kadar tazminat ödediğine ilişkin sorusu da önergede yer aldı. Ancak 2018 yılından bugüne kadar Meclis’te Yokuş’un önergesi de dahil olmak üzere verilen toplam 27 soru önergesi ilgililer tarafından cevaplanmadı. Komisyon üyelerince de dikkat çekilen ve kurumun mevzuata aykırı olarak 214 personelin sözleşmesinin iptalinin ardından ödediği belirtilen 2 milyon liranın akıbeti ise bilinmiyor.

/

/

/


 

Son güncelleme: 09:16 22.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı