• Turkhane Logo

Kızılay Başkanı Kınık'tan Ensar Vakfı Açıklaması: Vergi kaçırmak başka, vergiden kaçınmak başkadır

Başkan Kerem Kınık, Kızılay’ı paravan yaparak, Ensar Vakfına 8 milyon dolar aktaran Başkent Gaz’ı “Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır” sözleriyle savundu.

09:35 30 Ocak 2020 Perşembe
Kızılay Başkanı Kınık'tan Ensar Vakfı Açıklaması: Vergi kaçırmak başka, vergiden kaçınmak başkadır
Başkan Kerem Kınık, Kızılay’ı paravan yaparak, Ensar Vakfına 8 milyon dolar aktaran Başkent Gaz’ı “Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır” sözleriyle savundu.


Gazeteci Veyis Ateş’in Habertürk’teki programına konuk olan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, özellikle Elazığ depreminden sonra çokça tartışılan Kızılay hakkındaki iddialara cevap verdi.

“VERGİ KAÇIRMAK BAŞKA KAÇINMAK BAŞKA”


Gazeteci Celal Eren Çelik’in ortaya çıkardığı skandala da değinen Kınık, Kızılay üzerinden vergi kaçırdığı iddia edilen bağışçı Torunlar GYO’a ait Başkent Gaz şirketini savundu. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’yi (Başkent Gaz) vergi kaçırmadığını öne süren Kınık, “Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır” dedi.

BELGELERİ KABUL ETTİ

Elazığ depreminin hemen ardından, Kızılay’ın hesap numaraları paylaşarak, zaten deprem vergisi ödeyen vatandaştan para istemesi tepki çekmişti. Bugün ortaya çıkan belgelerde ise, 2017 yılında Kızılay’a Başkent Gaz adlı şirketten gelen 8 milyon dolarlık bağışın, 7 milyon 925 bin dolarının Ensar Vakfına aktarıldığı ortaya çıktı. Belgeleri kabul eden Kızılay Başkanı Kerem Kınık, bağışın şartlı yapıldığını belirterek illegal bir durum olmadığı açıkladı. Kınık ayrıca, şirketin Ensar Vakfına direk bağış yapmayarak Kızılay’ı paravan olarak kullanmasını, vergi kaçırma değil de vergiden kaçınma olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“BU BİR ŞARTLI BAĞIŞTIR”

Kızılay Başkanı Kınık yaptığı açıklamanın devamında, “ Başkent Gaz, Kızılay’ın daimi bağışçılarından biri. Bu protokolün daha önce başka örnekleri oldu. Tamamen yasaldır, bu bir şartlı bağıştır. Devlet yasal olarak size bir imtiyaz vermiş, mesela bir eğitim kurumu yapıyorsanız bana vergi vermek yerine bu yardımı yapan kuruluşlar üzerinden bu yatırımı yapabilirsiniz diyor devlet.” dedi.

“KIZILAY CUMHURBAŞKANIMIZIN HİMAYESİNDEDİR”

Kızılay’dan maaş alıp almadığına ilişkin gelen soruya da cevap veren Kınık, “Türkiye Kızılay Derneği’nde çalışanların tamamı gönüllülerdir, hiçbiri maaş almaz. Ben derneğin genel başkanıyım, bir de derneğin genel müdürü var. Yönetim kurulu üyeleri ve şube üyeleri dernekten maaş almazlar. Yönetim kurulu üyeleri 3 asgari ücret alıyorlar. Kızılay bir kamu kuruluşu değil, özel bir kuruluş. Kızılay’ın hamisi kurulduğunda padişah, şimdi de Cumhurbaşkanımızın himayesinde.” yanıtını verdi.

Kızılay’ın 10 bin personel çalıştırdığını anlatan Kınık, “Bu çerçevedeki eşdeğer büyüklükteki 1800 kurum izlenir, orada verilen maaşlar toplanır, bir çan eğrisi yapılır, bunun ortalaması alınır, yüzde 80’lik bir kısmı maaş olarak verilir. Türkiye’nin binlerce hastanesinde personellerimiz kan hizmeti üretiyor.” dedi.

Son güncelleme: 09:35 30.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı