• Turkhane Logo

Kızılay bağışı ile gündeme gelmişti: Başkentgaz'a özel yasa mı?

Kızılay'a yaptığı 8 milyon dolarlık bağışla gündeme gelen, bu yöntemle vergiden 'kaçındığı' belirtilen Başkentgaz şirketine özel yasa çıkarıldığı iddia edildi.

09:12 03 Şubat 2020 Pazartesi
Kızılay bağışı ile gündeme gelmişti: Başkentgaz'a özel yasa mı?
Kızılay'a yaptığı 8 milyon dolarlık bağışla gündeme gelen, bu yöntemle vergiden 'kaçındığı' belirtilen Başkentgaz şirketine özel yasa çıkarıldığı iddia edildi.



Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk, normalde doğalgaz özelleştirmelerinde belediyelere bırakılması gereken yüzde 20lik hissenin ve yönetim kurulunda belediye temsilcisinin bulunması zorunluluğunun Başkentgaza özel bir yasayla kaldırıldığını yazdı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise, yasanın iptali için yargıya başvurdu.


Başkentgazın sahibi Torunlar Holdingin sahiplerinden Mehmet Torun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın da çocukluk arkadaşı.

Başkentgaz 2013 yılında özelleştirilirken, Ankara Büyükşehir Belediyesine yüzde 20 pay bırakılmadığı ve yönetim kuruluna da belediyeden bir temsilci atanmadığı ortaya çıktı.

Yavaşın danışmanı ve emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen, hem yüzde 20lik payın hem de yönetim kuruluna belediyeden bir yetkili atanması hususlarının ihlal edildiğini belirtti ve ekledi:

Böylelikle Ankara Büyükşehir Belediyesi kurucusu, sahibi olduğu şirkette yüzde 20 hisse ile küçük ortak olarak kalması bir yana, şirket yönetiminde temsil yetkisini bile yitirmiştir. Mansur Yavaş tarafından, şirket yönetiminde temsili kaldıran Ankaraya özgü çıkarılmış yasal düzenlemenin iptali için gerekli hukuki süreç başlatılmıştır. Şirket tarafından yapılmış yüklü bağışlarla, şirkete tanınmış olan özel ayrıcalıklar arasında bağlantı olabileceği değerlendiriyoruz.

Abone şikayetlerinin takibi/kaynağında çözümlenmesi bakımından da özel önemi olan, hissesi olmasa dahi belediye yönetimlerine şirket yönetim kurulunda temsiline yetki tanıyan kural Ankaraya özgü olarak kaldırılmıştır. Bu nedenle Ankara Büyükşehir Belediyesi ve dolayısıyla Ankaralıların hak ve menfaatlerinin korunması, Ankaralılara yapılmış bu haksızlığın giderilmesi bağlamında hukuki bir süreç başlatılmıştır.

Belediyemize şirket yönetim kurulunda temsilcilik verilmesine ilişkin talebimiz EPDKya iletilmiştir. Talebimiz uygun görülmeyince, idari işlemin iptali için Danıştay nezdinde 23 Ekim 2019da dava açılmıştır. Konuya ilişkin kuralın Anayasaya aykırı olduğu iddiasında bulunulmuş ve davanın itiraz yolu ile Anayasa Mahkemesinde görüşülmesi hedeflenmişti.

Son güncelleme: 09:12 03.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı