• Turkhane Logo

KHK’lıya anne öğüdü: Seni öğretmen değil insan doğurdum ben insanlıktan çıkma yeter

İhraç olduktan sonra annesinin telkiniyle köyüne dönerek hayvancılık yapan KHK’lı öğretmen Celalettin Tokmak KHK TV’ye yaşadıklarını ve annesinin kendisine verdiği öğüdü anlattı.

08:10 08 Şubat 2021 Pazartesi
KHK’lıya anne öğüdü: Seni öğretmen değil insan doğurdum ben insanlıktan çıkma yeter
İhraç olduktan sonra annesinin telkiniyle köyüne dönerek hayvancılık yapan KHK’lı öğretmen Celalettin Tokmak KHK TV’ye yaşadıklarını ve annesinin kendisine verdiği öğüdü anlattı.


15 Temmuz sonrası KHK ile ihraç edildikten sonra Sivas Şarkışla’daki köyüne dönen ‘Şair Celali’ lakaplı öğretmen Celalettin Tokmak, 4 yıldır hayvancılıkla uğraşıyor.

KHK TV’ye konuşan Dumlupınar Üniversitesi Simav Tektik Eğitim Fakültesi mezunu Tokmak, ihraç olmadan önce 18 yıl boyunca Makine öğretmeni olarak görev yaptığını anlattı.


Neden ihraç edildiğini henüz tam olarak bilmediğini belirten Tokmak: “OHAL Komisyonun ret kararında sendikaya üye olmak, bankada hesabın bulunması, çocukların falan okula gitmesi gibi gerekçeler gösterildi” diye konuştu.

İNSANLIKTAN ÇIKMA YETER

Atıldıktan sonra annesiyle arasında geçen diyaloğu anlatan Tokmak: “80 küsur yaşındaki annem çok soğuk kanlı davrandı. ‘Attılar mı seni öğretmenlikten’ dedi bana ben de ‘attılar ana’ dedim. O da aç kalmazsın arazimiz var git işle aç kalmazsın. Ben seni öğretmen doğurmadım, insan doğurdum. İnsanlığından çıkma yeter dedi bana” dedi.

4 İNEKLE BAŞLADI

Annesinin tavsiyesini dinleyerek köyüne yerleşip hayvancılık yapmaya karar veren Tokmak, ilk olarak elindeki parayla dört inek aldı. Daha fazla inek almak için bankada bulunan parasını kullanmak isteyen Tokmak, paraya bloke konulduğu için parasını çekemedi.

Tokmak, şimdilerde sahip olduğu 40 büyükbaş hayvanın sütünden elde ettiği yağ, peynir ve çökeleği satıyor. Tokmak ayrıca, bine yakın tavuktan elde ettiği yumurtaları da satıyor.

ACISI KOLAY KOLAY GEÇMEZ

Bir gecede vatan haini ilan edilmenin kendisine çok ağır geldiğini anlatan Tokmak, “Vatanıma, memleketime, işime öğrencilerime bu kadar aşıkken bu iftiraya maruz kalmanın acısı, üzüntüsü kolay kolay geçmez” dedi.

BÖYLE TERÖRSİT Mİ OLUR

15 Temmuz sonrası alındığı gözaltında sekiz saat ifade verdiğini anlatan Tokmak: “Polis dershane sordu, okul sordu, kitap sordu, dergi sordu. Bir süre sonra yeter artık beni terörden dolayı buraya aldıysanız bana silah sorun, şiddet sorun, eylem sorun… Böyle teröristlik mi olur dedim. Gerçek teröristler bu duruma şaşırıyor olsa gerek” dedi.

NECİP MİLLET ALGISI YIKILDI

Yıllar içinde dünya görüşünün çok değiştiğini vurgulayan Tokmak şunları söyledi: “Bu süreçte çok okudum çok kendimi dinledim, çok düşündüm. Kafamdaki necip millet algısı tamamen yıkıldı. Muhafazakar dindar milliyetçi algı yok oldu, insan odaklı düşünmeye başladım. İnsancıl bakış açısına sahip oldum. İçimdeki faşist duygular bir bir yıkıldı.”

SON DÖNEN OLAYIM

KHK ile atılanların çok acılar çektiğini hatırlatan Tokmak: “Ben kısmen de olsa şanslıyım, evim arazilerim var. Geçim sıkıntısı çekmiyorum bu saatten sonra da öğretmenliğe dönmek istemiyorum. Allah’tan tek duam var: Tüm KHK’lılar göreve dönsün en son ben döneyim. Bu çile artık bitsin artık yeter”  dedi.

BİR HALK ŞAİRİYİM

Şiire olan ilgisiyle kendisini halk şairi olarak tanımlayan Tokmak: “Çocukluğumdan beri Aşık Veysel, Aşık Reyhani, Aşık Ruhsati’leri dinleyerek, Abdurrahim Karakoç, Yavuz Bülent Bakileri okuyarak büyüdüm. Bu bir Allah vergisi bir iş ben hece ölçüsüyle aruz vezniyle şiir yazıyorum ancak halk şiiri vaz geçilmezimdir” İfadelerini kullandı.

 

Son güncelleme: 08:10 08.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı