• Turkhane Logo

KHK’lı sağlık çalışanları acilen görevlerine iade edilmeli

İtalya’da Tıp Fakültesi öğrencileri salgınla mücadele için göreve çağrılırken Türkiye'de KHK ile ihraç edilen binlerce doktor, hemşire ve sağlık çalışanının atıl durumda olması tartışılıyor.

13:52 18 Mart 2020 Çarşamba
KHK’lı sağlık çalışanları acilen görevlerine iade edilmeli
İtalya’da Tıp Fakültesi öğrencileri salgınla mücadele için göreve çağrılırken Türkiye'de KHK ile ihraç edilen binlerce doktor, hemşire ve sağlık çalışanının atıl durumda olması tartışılıyor.



Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) binlerce sağlık çalışanı ihraç edildi. 4 bine yakın hekimin yanısıra binlerce hemşire, hastane personeli ve laborantın işine son verildi. İhraç edilen toplam sağlık emekçisinin 10 binin üzerinde olduğu belirtiliyor.

Koronavirüs hızla yayılırken, nümüzdeki dönemde de ölü ve vaka sayısının artması beklenirken en büyük göre hastanelerde görev yapan sağlık personeline düşüyor. Çin, Güney Kore, İtalya gibi örneklerde görüldüğü üzere yeterli sayıda sağlık personelinin olması vakalara acil müdahale, salgınla daha etkili bir mücadele için olmazsa olmaz şartlardan biri. Hatta İtalya’da Tıp Fakültesi öğrencileri bile salgınla mücadele için göreve çağrıldı.


CHP Milletvekili Gamze Taşçıer’in koronavirüsle ilgili hazırladığı rapora göre, Türkiye’deki mevcut doktor sayısı OECD ülkelerinin çok gerisine ve bu sayıda hekimle salgınla mücadele etmek imkânsız. Tam bu noktada işlerinden edilen, sağlık alanı dışında duvarcılık, temizlikçilik, satış danışmanlığı, garsonluk gibi işler yapmak zorunda kalan yetişmiş binlerce sağlık personelinin varlığı Türkiye için bir şans olabilir. Türkiye, KHK’larla ihraç ettiği hekimleri ve hemşerileri başta olmak üzere sağlık alanında faydalı olabilecek personeli çok ivedi bir şekilde görevlerine iade ederek, korkunç korona salgınıyla mücadeleye katmalıdır.

“DERHAL GÖREVLERİNE İADE EDİLMELİ”

İhraç sağlık personelinin iade edilmesi gerektiğini düşünenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Örneğin, AKP’nin eski milletvekili, yazar Reha Çamuroğlu, “Khk’lı sağlık çalışanları derhal görevlerine iade edilmelidir” diyor. Çamuroğlu bir başka paylaşımında ise “Khk’lı sağlık çalışanları derhal görevlerine iade edilmelidir diyorum biri çıkıp ‘ben istemiyorum enayi miyim’ diyor. Sanki zorla iade edilsinler demişim gibi” diyor. Çamuroğlu’na göre sağlık çalışanlarının iadesiyle salgınla daha etkili mücadele yapılabilir. Yeterli personel salgını geriletmenin en önemli ayaklarından biri.

“KHK’LI SAĞLIK EMEKÇİLERİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın da KHK’lı sağlıkçıların iade edilmesi gerektiğini düşünen isimlerden biri. Kişisel Twitter hesabından paylaşımda bulunan Aydın, “KHK ile “muhalif” damgası vurulup işlerinden atılan doktorlara, sağlık emekçilerine hiç mi gereksinmeniz yok? Her biri alnı ak biçimde Halk Sağlığı için mücadele eden bu ülkenin erdemli yurttaşlarıdır. Bugün paylaştım KHK’lı sağlık emekçilerine, bilim insanlığına ihtiyacımız var diye.. duyan olmadı.. dostlar dışında..” değerlendirmesinde bulunuyor.

HDP: SAĞLIK ÇALIŞANLARI ACİLEN GÖREVE İADE EDİLMELİ

HDP Milletvekili Remziye Tosun ise “Khk’lerle hukuki süreç işletilmeden ihraç edilen sağlık emekçileri acil bir düzenleme ile göreve başlatılmalıdır…” ifadelerini kullanıyor. Benzer bir açıklama da HDP’nin Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri Nejla Kurul-Samet Mengüç’ten geldi. İkilinin Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, “Sağlık emekçisi açığı da göz önüne alınarak haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm sağlık emekçileri işlerine iade edilmelidir” denildi.

KHK’LI SAĞLIKÇILAR GÖREVE HAZIR

KHK’yla ihraç edilen sağlık çalışanları da koronavirüsün yayılmasına karşı göreve hazır olduklarını kaydediyor. Pek çok eski sağlık çalışanı sosyal medyada #görevehazırım etiketiyle istenmesi halinde salgınla mücadele için ellerini taşın altına koyabileceklerini belirtiyor.

Son güncelleme: 13:52 18.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı