• Turkhane Logo

KHK’lı askeri doktor Türkiye’yi terk etme sebebini anlattı: İşkenceyi göze alamadım

Gölcük Ana Üs Komutanlığı’nda gemi doktoru olarak görev yapan KHK’lı üsteğmen Hikmet Alan, işkenceye maruz kalmamak için 4 yıl önce Türkiye’den ayrılışını anlattı.

17:09 12 Ocak 2022 Çarşamba
KHK’lı askeri doktor Türkiye’yi terk etme sebebini anlattı: İşkenceyi göze alamadım
Gölcük Ana Üs Komutanlığı’nda gemi doktoru olarak görev yapan KHK’lı üsteğmen Hikmet Alan, işkenceye maruz kalmamak için 4 yıl önce Türkiye’den ayrılışını anlattı.


Türk Tabipler Birliği’nin raporuna göre 2021 yılında 1361 doktor Türkiye’den ayrılıp başka ülkelerde mesleğini yapmaya başladı. Kimi ekonomik kaygılar kimi bir gelecek göremediği için kimi de ülkede adalet ve hukuk kalmadığı için bu kararı aldı. 8 bine yakın doktor ise gitme arayışı içinde.

Çapa Tıp Fakültesi’nden 2013’te mezun olduktan sonra Gölcük Ana Üs Komutanlığı’na bağlı lojistik gemisinde göreve başlayan 31 yaşındaki pratisyen hekim Hikmet Alan, 15 Temmuz’dan sonra birçok meslektaşının gözaltında işkence gördüğünü öğrenince Türkiye’den ayrılmaya karar verdi.


Bolddan Sevinç Özarslanın aktardığına göre, 31 Ekim 2016’da çıkan 677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen KHK’lı askeri doktor Alan, Ağustos 2017’de bir kamyonun içinde çok zorlu bir yolculuktan sonra Almanya’ya sığındı.

15 TEMMUZ GECESİ MEMLEKETİNDE İZİNDEYDİ

Kendisi 15 Temmuz gecesi gemi doktoru olarak başladığı görev yerinde bile değildi. Kulağındaki bir problem nedeniyle birkaç ay önce tedavi görmeye başlamıştı. Yüzde 50 işitme kaybı vardı. İzne ayrılan Alan, o gece memleketi Mardin’deydi, arkadaşlarıyla halı saha maçı yapıyorlardı.

Komutanı tarafından gelen telefonların hiçbirini duymadı. Maçtan sonra görev yerine çağrılan Alan, 3-4 gün sonra Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde doktoruna göründü, sonra da Gölcük’e döndü.

“Askeri tabiplik çok tercih edilen bir meslek değil. Ben bu ülkeye hizmet etmek lazım diye düşünerek sınavlara girdim ve kazandım. Hem gemi doktoruydum hem üsteğmen olarak göreve başladım.” diyen Alan, terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığını duyunca ideallerini, hayallerini geride bırakarak 2017’de ülkesini terk etti.

“İŞKENCE ALTINDA BAĞIRTA BAĞIRTA SLOGAN ATTIRDILAR”

Bu kararı almasının tek bir nedeni vardı: İşkence. “Hapishaneyi göze aldım da işkenceyi göze alamadım. Çünkü 15 Temmuz’dan sonra gözaltına alınan herkese çok işkence yaptılar.” diyen Alan çok vahim olaylar yaşandığını dile getiriyor:

“15 Temmuz’dan sonra Tuzla’daki Deniz Harp Okulu’na gitmiştim. Oradaki bir mühendis arkadaşım anlattı. Denizci bir yarbay ya da albayı 15 gün işkenceye tabi tutuyorlar. İşkence sırasında bağırta bağırta slogan attırıyorlar. Sonra ortaya çıktı ki, yarbay yanlışlıkla gözaltına alınmış, havacı bir tuğgeneralle isim benzerliğinden dolayı tutuklamışlar. Adil yargılanma yok, adalet yok. Hiçbir şey yapmamışsınız ama gözaltına alınıyorsunuz, tutuklanıyorsunuz, işkence görüyorsunuz. Sırf asker olduğunuz için başınıza ne geleceği belli değil.”

Şu anda Almanya’da doktorluk sınavlarını geçtiğini söyleyen Alan, yıl sonuna kadar bir hastanede doktorluk yapabilecek dil seviyesine gelmeyi hedeflediğini belirtiyor.  Ancak gelecek hedefleri arasında ticaret yapmak da var.

Son güncelleme: 17:09 12.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı