• Turkhane Logo

KHK ihraçlarıyla ilgili AİHM kritik karara imza atacak

AİHM, Ankara’da Kalkınma Ajansında çalışırken 667 sayılı KHK ile ihraç edilen Hamit Pişkin’in başvurusunu gelecek hafta esastan görüşecek.

14:01 11 Aralık 2020 Cuma
KHK ihraçlarıyla ilgili AİHM kritik karara imza atacak
AİHM, Ankara’da Kalkınma Ajansında çalışırken 667 sayılı KHK ile ihraç edilen Hamit Pişkin’in başvurusunu gelecek hafta esastan görüşecek.





İltisak ve irtibat iddiasıyla ihraç edilen Pişkin’in davasında AİHM’nin vereceği karar KHK’lılar için emsal teşkil edecek. İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak, “AİHM ihlal kararı verirse OHAL ihraç rejimi çöker” değerlendirmesi yaptı.


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM), Ankara’da Kalkınma Ajansında çalışırken 667 sayılı KHK’ya dayanılarak idari kararla ihraç edilen Hamit Pişkin’in başvurusunu önümüzdeki hafta esastan görüşecek.

AİHM, işten çıkarılması ve devamındaki yargısal süreçteki usulü güvencelere uyulmaması nedeniyle Pişkin’in özel hayata saygı ve adil yargılanma haklarının ihlal edilip edilmediği hususunda Türk hükumetinden savunma istemişti.

AİHM’nin Pişkin’in davasında vereceği karar, 15 Temmuz sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal(OHAL) rejiminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler(KHK) ile ihraç edilen kamu görevlileriyle ilgili esastan vereceği ilk karar olma özelliği taşıyacak.

BUNU YAPARSA OHAL İHRAÇ REJİMİ ÇÖKER

İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak, AİHM’nin vereceği kararın KHK’lılar açısından önemine işaret etti. AİHM’nin ihlal kararı vermesi durumunda OHAL ihraç rejiminin çökeceğini savunan Altıparmak, kararının irtibat ve iltisak iddiasıyla verilen ihraç kararlarını da etkileyeceğini söyledi. Altıparmak, sosyal medya hesabından şu değerlendirmeleri yaptı: “AİHM’in gelecek hafta vereceği Pişkin/Türkiye kararı esastan vereceği ilk OHAL ihraç kararı. Bu iltisak, irtibat meselesine ne diyeceği gerçekten büyük merak konusu. Başvurucu KHK’li değil. Ankara Kalkınma Ajansından 667 KHK uyarınca idari kararla ihraç edilmiş. Başvuruda kanunsuz suç ve ceza olmaz (md.7) ilkesinin de ihlal edildiği ileri sürülüyor. Bakalım AİHM ihraç kuralını (iltisaklı, irtibatlı olma) bir ceza hükmü sayacak mı? Sayarsa bu kuralın geri yürütülmesini ihlal sayacak mı? Bunu yaparsa tüm OHAL ihraç rejimi çöker.”

AİHM 4 YILDIR KAYBETTİĞİ GÜVENİ TEKRAR KAZANABİLİR

Ceza Hukukçusu Dr. Gökhan Güneş de, AİHM’nin kararının önemine değinerek, “AİHM’nin artık kuruluş amacını hatırlayarak AİHS’in 6, 7,8 ve 13. maddelerinden ihlal kararı vermesi ve 4 yıldır kaybettiği güveni tekrar kazanma noktasında bir adım atmasıdır” dedi. Sosyal medya hesabından konuyu değerlendiren Güneş, şunları kaydetti: “Bu başvuruda AİHM, işten çıkarılması ve devamındaki yargısal süreçteki usulü güvencelere uyulmaması nedeniyle başvurucunun özel hayata saygı ve adil yargılanma haklarının ihlal edilip edilmediği hususunda Hükümetten savunma istemişti. Ayrıca, AİHM’in başvuruyu etkili başvuru hakkı (AİHS md. 13) yönünden de inceleyeceği anlaşılmaktadır. Peki AİHM nasıl bir karar verecektir? Hükümete savunma için yöneltilen sorularda atıf yapılan AİHM’in yerleşik içtihatları (Denisov/Ukrayna ([BD] ve Özpınar/Türkiye) dikkate alındığında, Sözleşme’nin 6. ve 8. maddelerinin ihlaline karar verilmesi yüksek ihtimaldir. Bununla birlikte, dosyada öne çıkan bir diğer husus, başvuranın “irtibat ve iltisak” gerekçesiyle işten çıkarılmasına ilişkin yargılamanın cezai yönünün olup olmadığının; yani işten çıkarmayla aslında başvurana bir anlamda cezai bir suçlamanın yöneltilip yöneltilmediğinin de değerlendirilecek olmasıdır. AİHM’in yargılamanın cezai özellik taşıdığına hükmetmesi halinde, kanunsuz ceza olmaz (AİHS md. 7) yasağının da ihlali gündeme gelecek ve bu ihlal, Türkiye’nin 30 yılı geçen AİHM serüveninde 7. madde altında aldığı 6. ihlal kararı olacaktır. Bu maddenin ihlaline karar verilmesi, 20 Temmuz 2016 tarihinde başlayan “OHAL rejiminin” de çökmesi anlamına da gelecektir. Bunların dışında, irtibat ve iltisak isnadıyla başvuranın işten çıkarılması nedeniyle, yargılamanın cezai özellik taşıyıp taşımadığından bağımsız olarak, başvuranın masumiyet karinesinin ihlal edildiğine karar verilmesi sürpriz olmayacaktır. AİHM’den beklenen, artık kuruluş amacını hatırlayarak AİHS’in 6, 7,8 ve 13. maddelerinden ihlal kararı vermesi ve 4 yıldır kaybettiği güveni tekrar kazanma noktasında bir adım atmasıdır. ”

Son güncelleme: 14:01 11.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı