• Turkhane Logo

Keyfilikte son nokta: Cevabını beğenmediklerini tahliye etmiyorlar

15:25 26 Şubat 2024 Pazartesi
Keyfilikte son nokta: Cevabını beğenmediklerini tahliye etmiyorlar





Yozgat 2 Nolu T Tipi Cezaevi Gözlem Kurulu, denetimli serbestlik hakkını kullanmak isteyen mahkuma, tahliye sonrası için yaptığı iş planına bakarak olumsuz rapor veriyor. Hem mahkumu hem de ailesini perişan ederek keyfi davranan cezaevi yönetimine milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ‘vebal’ hatırlatmasıyla tepki gösterdi.



Boldmedya’dan Necdet Çelik’in haberine göre, Cezaevlerinde yıllardır evrensel hukuka aykırı şekilde yatırılan mahkumlar, olmadık gerekçelerle tahliye kapısından geri çevrilmenin şokunu yaşıyor. Bu keyfiliklerin yaşandığı cezaevlerinden biri Yozgat 2 Nolu T Tipi. Gözlem kurulu, denetimli serbestlik hakkını kullanmak isteyen mahkumlara çeşitli sorular sorularak olumsuz rapor veriyor.



Bold Medya’ya ulaşan bir mahkum yakını, bu trajikomik durumu şöyle aktardı: ‘’Çıkınca ne iş yapacaksın? diye soruluyor. Söylediği iş türüne, gözlem kurulunun ikna olması lazımmış. Anlayacağınız; kurula iş beğendirmek gerekiyormuş. Yıllardır hapis yatan insan, dışarının şartlarını ne bilsin de tatminkar bir iş seçeneği sunsun! Hele bu ekonomik şartlarda…”



YENİDEN MAHKEME KURULUYOR



Şikayetler, gözlem kurulundaki tavır değişikliğine işaret ediyor. Kurul, önceki yıllarda mahkumun iyi halli olmasına odaklanmışken, son dönemde niyet sorgulamasına soyunmuş durumda. Bir mahkum yakını duruma tepkisini ‘’Kurul, tahliye isteyen mahkumun dosyasını eline alıp dosya içinden sorular soruyor. Yakınlarımız adeta yeniden yargılanıyor. İlk yargılamanın infazını iyi halli tamamlamış insanlardan ne istiyorlar?’’ sözleriyle dile getirdi.



İKİNCİ KEZ İTİRAFÇILIK DAYATILIYOR



Bir başka mahkum yakınının anlattığına göre, denetimli serbestliğe talip olan mahpus, isim vermeye zorlanıyor. Özgürlüğe kavuşmak için gün sayan mahpusun ikinci bir ‘etkin pişmanlık sınanması’ ile karşı karşıya bırakıldığına vurgu yapan mahkum yakını, ‘’Koğuşta kimlerin namaz kıldığını, kimlerin hangi kitabı okuduğunu soruyorlarmış. Görünen o ki insanları ispiyonculuğa zorluyorlar’’ dedi.



GERGERLİOĞLU UYARDI: VEBALE GİRİYORSUNUZ



Yozgat Cezaevi’ndeki keyfilikler bununla sınırlı değil. Gözlem Kurulu, denetimli serbestliğini yaktığı gibi bazı mahkumların koşullu salıverilmesini de engelliyor. Bu durumdaki mahkumlardan Şuayıp Uyanık’ı DEM Parti milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM’de gündeme getirdi. ‘’Çekilen ceza dolduktan sonra işi yokuşa sürmek doğru değil. İnsanları ruh ve beden sağlıklarını bozup vebale girmeye kimsenin hakkı yok” sözleriyle Adalet Bakanlığı’nı uyaran Gergerlioğlu, bu keyfiliklerin mahkumların eş ve çocuklarını da perişan ettiğine vurgu yaptı.



Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre cezaevleri kapasitesinin üzerinde dolu. Öte yandan denetimli serbestliğin keyfi kararlarla engellenmesi, cezaevlerindeki sıkışıklığın ve buna bağlı ihlallerin sürmesine yol açıyor.

Son güncelleme: 15:25 26.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı