• Turkhane Logo

Kaymakamdan maden şirketine direnen köylülere tehdit: Gördüğüm yerde 3 bin lira!

Lübnanlı Maden Şirketi Meyra’nın köylerinde tesis kurma çalışmalarına direnen Kirazlıyayla köylerinin sık sık basında gündeme gelmesi Yenişehir Kaymakamını rahatsız etti.

11:00 04 Haziran 2020 Perşembe
Kaymakamdan maden şirketine direnen köylülere tehdit: Gördüğüm yerde 3 bin lira!
Lübnanlı Maden Şirketi Meyra’nın köylerinde tesis kurma çalışmalarına direnen Kirazlıyayla köylerinin sık sık basında gündeme gelmesi Yenişehir Kaymakamını rahatsız etti.



Bursa’nın Yenişehir İlçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yeni maden tesisi kurmak isteyen Lübnanlı Meyra adlı maden şirketi, köylülerin direnişine rağmen jandarma eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor. Birgün gazetesinin haberine göre, Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, jandarmanın sık sık cezayla tehdit ettiği ve çalışma yapılan bölgeye girmesi yasaklan köylüleri önceki gün görüşmeye çağırdı.

ARAZİLERE İCRA


Köylülerin iddiasına göre bir buçuk saat süren toplantıda Kaymakam Seyitoğlu, protestoların sürmesi halinde herkese 3’er bin lira para kesileceğini söyledi. Kaymakam, cezaların ödenmemesi durumunda ise ilçe tarım müdürlüğünün köylülerin arazilerine el koyacağını ifade etti.

DESTEĞE GELENLERİ ENGELLİYORLAR

Kaymakamla görüşen bölge sakinlerinden Mustafa Kındıl, Kaymakam Seyitoğlu’nun kendisini ‘kapı kapı dolaşıp, köylüleri protestoya çağırıyormuşsunuz’ diye suçladığını belirtti. Konuşmasının devamında Kındıl, “Bizim kimseyi çağırdığımız yok, tüm köylü hep birlikte topraklarını savunuyor. Kaymakam, ‘Bugüne kadar sabrettim, her gördüğüm de 3’er bin lira ceza keserim’ dedi. Kaymakam Bey’e de söyledim, bu işin peşin bırakmayacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kaymakam, ‘cuma günleri yolları kapatacağını’ söyledi. Diğer bölgelerden bize desteğe gelenleri engellemek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

GÖRDÜĞÜM YERDE 3 BİN LİRA CEZA

Kaymakamın cezaların ödenmemesi durumunda, ilçe tarımın icra yoluyla arazilere el koyacağını söylediğini öne süren Kındıl, “Kaymakam Bey bizi resmen fırçaladı. Her gördükleri yerde 3 bin lira para cezası yazmakla tehdit ediyorlar. Kaymakam Bey, ‘Her gün ceza yazarım, ödeyemeyecek duruma gelirseniz de ilçe tarıma gönderirim, icra yoluyla arazilerinizi alırlar’ dedi. Provokatörlükle itham etti, toplumu terörize etmekten, örgütlemekten ceza yazarım, dedi. Biz kendi köyümüzü savunuyoruz” diye konuştu.

ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ KARANTİNAYI İŞARET ETTİ

Konuya ilişkin Yenişehir Kaymakamı sessizliğini korurken Özel Kalem Müdüründen, “Kaymakam beyin icra yoluyla arazilerini elinizden alacağız gibi bir ifadesi söz konusu olamaz. Bu virüs dolayısıyla toplanma ve yürüyüşlerde bazı yasal kurallar dışına çıkılırsa ki onlara özel bir durum da değil bunun da bir cezası vardır diye düşünüyorum” açıklaması geldi

GENEL KURULDA DİLE GETİRDİ

Öte yandan, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, dünkü Genel Kurul toplantısında Kirazlıyayla köylülerinin direnişini anlatarak köylülere selam gönderdi.

BEDELİ DEVLETE ÖDENDİ

Lübnan asıllı Meyra Maden Şirketinden BBC Türkçe’ye yapılan bir açıklamada, Kiralıyayla köyüne yapılması planlanan tesis ile ilgili tüm bedellerin devlete ödendiği belirtilmişti.

  Kirazlıyaylalıların onurlu mücadelesini Meclisten selamlıyorum. Yalnız değiller.@YYecep pic.twitter.com/jXtyGJPt3r — Nurhayat ALTACA KAYIŞOĞLU (@nurhayataltaca) June 2, 2020  

Son güncelleme: 11:00 04.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı