• Turkhane Logo

Katile, hırsıza ve sapığa var, siyasi mahkumu yok: 10 yıl ceza alan adli mahkûm 2 yıl, siyasi mahkûm ise 7,5 yıl hapis

17:00 20 Kasım 2023 Pazartesi
Katile, hırsıza ve sapığa var, siyasi mahkumu yok: 10 yıl ceza alan adli mahkûm 2 yıl, siyasi mahkûm ise 7,5 yıl hapis





Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın iyi halden tahliye edilmesi, Adalet Bakanlığı’nın tartışmalı infaz düzenlemesini bir kez daha gündeme getirdi. Siyasi tutuklular,



AKP ve MHP’nin infaz düzenlemesi ile adli ve siyasi tutuklular arasında çifte standart görülüyor. 10 yıl ceza alan adli bir mahkûmun (Cinayet, Hırsızlık, Gasp, uyuşturcu vb.) 2 yıl civarı hapis yatarken, 10 yıl ceza alan siyasi mahkum ise en az 7 buçuk yıl cezaevinde kalıyor.



Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın iyi halden şartlı tahliye olmasının ardından yeniden gündeme gelen infaz düzenlemesi tepkilerin odağında. Hukümete muhalif olan siyasi mahkumlar ile adli suçlular arasında çifte standart yaşanıyor.



Cezaevlerinden BirGün gazetesine mektup yazan siyasi mahkûmlar, Cezaevi İdare Kurulları tarafından adli suçlular ile siyasi suçlular arasında çifte standart gözetildiğini iddia etti. Temmuz ayında getirilen infaz düzenlemesiyle Samast ve onun gibi çeteci ya da cinayet, tecavüz gibi suçlardan mahkûm olan birçok kişi serbest bırakıldı. Buna karşın siyasi mahkûmlar ise bu haktan faydalanamıyor. Mektup yoluyla BirGün’e ulaşan siyasi mahkûm ve tutuklular, düzenlemede çifte standart olduğunu bildirdi.



29 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete tarafından yayımlanan “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesi Dair Yönetmelik” esasınca, cezaevlerinde mahkûmları değerlendirmek adına Gözlem Kurulları kurulmuştu. Bu kurullar siyasi mahkûmların düzenlemeyle serbest bırakılmasına engel oluyor.



Emre Erdem isimli mahkûm, adli mahkûmların ceza bitimine 5 yıl kala denetimli serbestlikten faydalanarak açık cezaevine nakil olabildiklerini ya da adli kontrolden yararlanabildiklerini, 10 yıl ceza alanların 2 yıl civarı hapis yattıklarını belirtti. “10 yıl siyasi ceza alan birisi en az 7 buçuk yıl cezaevinde kalıyor. 1 yıllık denetimli serbestlik hakkı ise mülakatta istenen sorulara verilen cevaplara göre bu hak tanınıyor” dedi. Mahkemelerin verdiği hakkın cezaevi yönetimlerince keyfi olarak engellendiğini belirten Erdem konuya ilişkin şunları aktardı: “Mahkemenin verdiği denetimli serbestlik hakkı, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) rağmen Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulunca tanınmıyor. Adli suçlular için 5 hücre cezasıyla gelen infaz yakma cezası, siyasi suçlular için 3 hücre cezasıyla olmakta.”



Diğer yandan siyasi mahkûmlara ilişkin mahkemenin “örgüt üyesi değil” kararı vermesine rağmen, örgütten ayrılıp ayrılmadığına dair “pişmanlık dilekçesi” isteniyor. Bu mahkûmlardan yalnızca biri olan Cem Yılmaz BirGün’e şunları aktardı: “Bir yıl içerisinde infazı tamamlanacak olan bir suçtan dolayı Yargıtay’ın dosyamı geç görüşmesi ve idarenin hukuksuz kararıyla 3,5 yıldır cezaevinde yatmaktayım. Tahliyemiz geldiği halde, koşullu salıverilmeden yararlanamıyoruz. Pişmanlık dilekçesi vermeden tahliye olamıyoruz. Böyle giderse 4 yıllık cezamın tamamını cezaevinde geçirmiş olacağım.”

Son güncelleme: 17:00 20.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı