• Turkhane Logo

Karardan rahatsızlar! AKP’li vekilin tecavüzcü kardeşi için kimler devrede?

AKP milletvekili Ali İnci'nin 14 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunmaktan mahkûm olan ve cezası kesinleşen kardeşi Yusuf İnci'nin davasında olağan dışı bir gelişme yaşandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce iki kez reddettiği ‘karar düzeltme’ başvurusunu bu kez değerlendirmeye aldı.

13:25 11 Temmuz 2023 Salı
Karardan rahatsızlar! AKP’li vekilin tecavüzcü kardeşi için kimler devrede?
AKP milletvekili Ali İnci'nin 14 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunmaktan mahkûm olan ve cezası kesinleşen kardeşi Yusuf İnci'nin davasında olağan dışı bir gelişme yaşandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce iki kez reddettiği ‘karar düzeltme’ başvurusunu bu kez değerlendirmeye aldı.





AKP Sakarya milletvekili Ali İnci’nin kardeşi Yusuf İnci, babası cezaevinde olan 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmak suçundan 26 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay’ın onaması sonucu kesinleşen cezayla ilgili tartışma yaratacak bir gelişme yaşandı. Daha önce iki kez sanığın “karar düzeltme” talebini reddeden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kez üçüncü başvuruda “karar düzeltme” için dosyayı “acil” olarak yerel mahkemeden istedi.



KARAR: ABİSİNİN NÜFUZUNU KULLANDI



DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, AKP Sakarya milletvekili Ali İnci’nin kardeşi olan ve Sakarya’nın Pamukova ilçesinde benzin akaryakıt istasyonları ve fabrikası bulunan Yusuf İnci, 14 yaşındaki R.B. adlı kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmakla suçlanıyordu. Bir süre Fildişi Sahili’ne kaçan Yusuf İnci, daha sonra dava sürecinde Türkiye’ye döndü ve 22 Ocak 2019 tarihinde tutuklandı. Dönemin Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan’ın mağdur çocuğun avukatlığını üstlendiği davada karar 2019 yılında çıktı. Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Yusuf İnci’yi çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçundan indirimlerle birlikte 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.



Kararda ayrıca sanık Yusuf İnci’nin abisi olan ve daha önce Hendek Belediye Başkanlığı yapan soruşturmanın başladığı dönemlerde ise milletvekili seçimleri için aday olan Ali İnci’nin nüfuzunu kullandığı kaydedildi.



Temyiz üzerine dosya Yargıtay 14. Ceza Dairesi’ne gitti. Cezada indirime gidilirken hata yapıldığını belirten daire, 2021 yılında cezayı 26 yıl 6 ay 22 gün şeklinde düzelterek onadı.



YARGITAY BAŞSAVCILIĞINDAN SANIK LEHİNE TALEP



Sanık avukatları, kesinleşen cezaya karşı iki kez karar düzeltme talebinde bulundu. İki talep de reddedildi.



Yusuf İnce’nin avukatı, 1 Mart 2023 tarihinde Yargıtay Başsavcılığı’na üçüncü kez karar düzeltme için başvuruda bulundu. Daha önce iki başvuruyu reddeden Yargıtay Başsavcılığı, bu kez dosyayı Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden isteme kararı aldı. Dosya aslının bir örneğinin kendisine gönderilmesini isteyen başsavcılık, temyiz formuna “itiraz inceleme konulu” olduğu şeklinde uyarı yazısı eklenmesini de özellikle istedi.



Başsavcılık, dosyayı inceledikten sonra karar düzeltme yoluna gidip gitmeyeceğine karar verecek. Başsavcılık, karar düzeltme talebinde bulunursa son kararı Yargıtay 14. Ceza Dairesi verecek.



MAĞDURENİN AVUKATINDAN TEPKİ



Mağdure R.D.’nin avukatı Zafer Kazan, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, şunları söyledi:



“Bugüne kadar Yargıtay’ın böyle bir uygulamasına rastlamadık. Ama her nedense üst üste sürekli karar düzeltme yoluna başvuruluyor ve çok ilginçtir ki Yargıtay Cumhuriyet başsavcılığı daha önce birden fazla defa reddettiği bu talebi bu kez değerlendirme kararı alıyor. Bu çok ilginç. Ne değişti ki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Yargıtay’ın onayladığı kesinleşmiş bir dosyayı bu defa ‘inceleyeceğim’ dedi. Kamuoyunu yaşanan ilginç gelişmeyi yakından takip etmeye davet ediyorum. Aksi halde sessiz ve derinden bir elin adaletin yerini bulduğu bu kesinleşmiş yargı kararını değiştirmesinden endişe ediyoruz.”

Son güncelleme: 13:25 11.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı