• Turkhane Logo

Kansere yakalandı, felç geçirdi, diyalize giriyor! Ailesi, Çelebi'nin tahliyesini istedi

15 gün önce kan kanseri teşhisi konulan Mehmet Ali Çelebi cezaevinde zor günler yaşıyor. Daha önce felç geçiren ve böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlanan Çelebi, haftada 2 gün kemoterapi alıyor, 3 gün diyalize giriyor.

14:16 25 Ağustos 2021 Çarşamba
Kansere yakalandı, felç geçirdi, diyalize giriyor! Ailesi, Çelebi'nin tahliyesini istedi
15 gün önce kan kanseri teşhisi konulan Mehmet Ali Çelebi cezaevinde zor günler yaşıyor. Daha önce felç geçiren ve böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlanan Çelebi, haftada 2 gün kemoterapi alıyor, 3 gün diyalize giriyor.


Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tedavi amacıyla Ankara Sincan 3 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne getirilen 70 yaşındaki Mehmet Ali Çelebi’nin durumu ağırlaştı. 15 gün önce Ankara’daki Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kan kanseri teşhisi konan Çelebi, daha önce felç geçirdiği için gözleri iyi görmüyor. Duvarlara tutunarak yürüyor. Yüksek tansiyon hastası olan Çelebi’nin aynı zamanda kronik böbrek yetmezliği bulunuyor. Daha önce mide kanaması geçiren ve tek başına yaşamını sürdüremeyecek hale gelen Çelebi, sağlık sorunları nedeniyle haftanın 3 günü diyalize giriyor, 2 günü ise kemoterapi tedavisi görüyor. İnsan hakları savunucuları ve ailesi, 56 kiloya kadar düşen 28 yıldır tutuklu Mehmet Ali Çelebi’nin tahliyesini istedi.

“GÖZÜ GÖRMÜYOR, KULAKLARI DUYMUYOR”


Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Mehmet Ali Çelebi’nin kardeşi Aydın Çelebi, son yaptığı görüşmeyi anlatarak, “Durumu çok kötü ve duvarlara tutunarak yürüyebiliyor” dedi. Kardeş Çelebi, “Görüşme kısmına getirilirken bir gardiyan koluna girip öyle getirdi. Görüş bitince de yine gardiyanlar gelip koluna girip götürdü. Geçirdiği yüz felcinden dolayı durumu iyice kötüye gitmişti. Konuşmada zorluk çekiyordu. Gözü görmüyor, kulakları duymuyor. Bitmiş durumdaydı. Tek başına bir odada kaldığını, yalnız başına hareket edemediğini söyledi. ‘Beni Bolu Cezaevi’ne geri aldırın’ dedi. Ben de kendisine tedavi için Ankara’ya getirildiğini anlattım. Burada haftanın 5 günü hastaneye gidiyor” diye konuştu.

“Herhalde ölüsünü verecekler bize” diyerek kardeşinin tahliye edilmemesine tepki gösteren Çelebi, “Cezaevinde kalabilecek durumda değil. Kalan cezasını evde geçirsin. İçeride tutmalarının bir anlamı yok. Görmüyorlar mı? Ölmüş resmen. Ayakta duramayan birinin kime ne zararı olacak?” diye sordu. Çelebi, kardeşinin durumuna ilişkin duyarlılık çağrısı da yaparak, şunları söyledi: “İstanbul’da kalıyoruz. Ankara’ya gelip gitmemiz zor. Yanımızda olsa kendisine bir faydamız olacak. Moral olarak da çökmüş durumda. Ev hapsi bile olabilir ama yeter ki cezaevinde olmasın.”

“TEK BAŞINA YAŞAYABİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Çelebi’nin durumunu yakından takip eden ve infazın ertelenmesi için ikinci kez Adalet Bakanlığı’na başvuru yapan İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen de girişimlerinin halen sonuç vermediğini söyledi. Çelebi’nin kendisine bakabilecek durumda olmadığını vurgulayan Çevirmen, “Ağır bir süreç geçiriyor. Tek başına yaşayabilmesi imkan dahilinde değil. Kanserin kaçıncı evre olduğunu bilmiyoruz. Henüz tamamlanmamış tahlillerinin olduğunu öğrendik. Sağlık raporlarının temini için de başvuruda bulunduk” dedi.
  Hasta Mahpuslardan Mehmet Ali Çelebi için yaptığımız basin açıklaması. #MehmetAliÇelebi pic.twitter.com/4PkShD2iXd — İHD Ankara Şube (@IhdSube) August 21, 2021  

Son güncelleme: 14:16 25.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı