• Turkhane Logo

Kanser hastası Ayşe Özdoğan 45 gündür cezaevinde yaşam mücadelesi veriyor

Antalya L Tipi Cezaevi’nde kalan 4. evre kanser hastası Ayşe Özdoğan, 45 gündür yaşam mücadelesi veriyor. Antalya Adli Tıp Kurumu, geçtiğimiz hafta Özdoğan hakkında 2. kez ‘cezaevinde kalamaz’ raporu vermişti.

09:46 16 Kasım 2021 Salı
Kanser hastası Ayşe Özdoğan 45 gündür cezaevinde yaşam mücadelesi veriyor
Antalya L Tipi Cezaevi’nde kalan 4. evre kanser hastası Ayşe Özdoğan, 45 gündür yaşam mücadelesi veriyor. Antalya Adli Tıp Kurumu, geçtiğimiz hafta Özdoğan hakkında 2. kez ‘cezaevinde kalamaz’ raporu vermişti.


2 Ekim’de tutuklanıp önce Denizli T Tipi Cezaevine ve 8 Ekim’de de Antalya L Tipi Cezaevine sevk edilen 4. evre kanser hastası Ayşe Özdoğan’ın cezaevindeki yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

İSTANBUL ADLİ TIP’IN RAPORU BEKLENİYOR


Antalya Adli Tıp Kurumu, 10 Ekim’de Ayşe Özdoğan için ikinci kez “cezaevinde kalamaz” raporu vermiş ve Ayşe Özdoğan 2. kez İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.
  Kardeşim en geç 12 Kasımda İstanbul Adli Tıpa götürülecekmiş.8 buçuk saat gidiş 8 buçuk saat dönüş 17saat yolculuk sağlığı açısından çok risk oluşturacak.Uçakla götürülme imkanı sağlanamaz mı?Sayın bakanım lütfen yardımcı olurmusunuz.@abdulhamitgul @adalet_bakanlik — 4.Evre Kanser Hastası Ayşe Özdoğanın Ablası (@Emineer56800191) November 11, 2021
Özdoğan, hasta halinde ve yaklaşık 1,5 metrekarelik cezaevi aracında, 8 buçuk saat gidiş ve 8 buçuk saat dönüş olmak üzere toplam 17 saatlik Antalya-İstanbul yolunu gidip dönmek zorunda kalmıştı.

Sürekli hastaneye gitmek zorunda kaldığı için karantina hücresinde tek başına kalan Ayşe Özdoğan’ın kardeşi Emine Erdem, 11 Ekim’de şu paylaşımı yapmıştı:
  Dün karantinası bitmesine rağmen normal koğuşa geçme talebini nasılsa İstanbula gideceksin diye reddetmişler çok üzülmüş.Ben insan görmek istiyorum artık diyormuş.Psikolojiside hiç iyi değilmiş.Avukatımız söyledi. — 4.Evre Kanser Hastası Ayşe Özdoğanın Ablası (@Emineer56800191) November 11, 2021
İSTANBUL YOLUNDA FENALAŞTI

Ayşe Özdoğan’ın ablası Emine Erdem, kardeşinin 17 saatlik İstanbul yolculuğu sırasında yolda fenalaştığını yazdı. Erdem, kardeşi için açtığı Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:
  Yolda fenalaştım
Yüzüm gerildi
Nakil yapılan kemiğim acıdı
Araba her zıpladığında yüzündeki platinler acı verdi
Ücretini ailem karşılaşın uçakla gideyim şeklinde talep etmeme rağmen dikkate alınmadı
Bu yolculuk benim için tam bir eziyettiAyşe Özdoğan(Telafi aramasınd — 4.Evre Kanser Hastası Ayşe Özdoğanın Ablası (@Emineer56800191) November 15, 2021
İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun nihai raporu hala açıklanmış değil.

2019’da Antalya Adli Tıp’ın verdiği raporla tahliye edilen Özdoğan, Yargıtay’ın hakkındaki 9 yıl 4 aylık hapis cezasını onaması ve İstanbul Adli Tıp’ın 1 Ekim 2021’de verdiği rapor dikkate alınarak tekrar hapse gönderilmişti. Raporda Özdoğan’da nüks ve metastaz olmadığı için cezaevinde kalabileceği yazıyordu.

GÖRÜŞÜN YARISI AĞLAMAKLA GEÇTİ

Yaşadığı tüm süreçler nedeniyle hastalığı 4. evreye gelen Ayşe Özdoğan’ın annesi Fatmana Karakuzu’ya da geçtiğimiz eylül ayında yumurtalık kanseri teşhisi konuldu, babası Alzheimer hastası. Ayşe Özdoğan’ın eşi İlker Özdoğan da 2 yıldır cezaevinde. İki yıldır babasız, 1,5 aydır annesiz kalan oğlu Burak’a ise ablası Emine Erdem bakıyor.

Abla Emine Erdem, Ayşe Özdoğan’la yaptıkları son görüşü de paylaştı. Özdoğan’ın oğlu Burak’ı zorla görüşe götürdüklerini belirten Emine Erdem, “Görüşün yarısı ağlamakla geçti” dedi.
  Dün akşam Burak Antalyaya evlerine geldi.Anne babasının olmadığı bir ev.Her eşya Onun için hem hüzün hemde hasret giderme.İçinde ne fırtınalar koptu kim bilir!Buğün zorla ikna ederek götürdüğümüz görüşün yarısı ağlamakla geçti. pic.twitter.com/1mr2Reckab — 4.Evre Kanser Hastası Ayşe Özdoğanın Ablası (@Emineer56800191) November 15, 2021
ANTALYA ADLİ TIP’IN RAPORU ÜZERİNE TAHLİYE EDİLDİ

Ayşe Özdoğan ve eşi İlker Özdoğan Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında Nisan 2019’da birlikte gözaltına alındı. Eşi tutuklanan Özdoğan, dünyaya kalbi delik olarak gelen, o zaman 7 yaşında olan oğlunun durumu göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı. Tutuksuz yargılaması devam eden Özdoğan’a 7 Kasım 2019’da maksiler sinüs kanseri teşhisi konuldu ve yüz bölgesinden hemen ameliyat edildi.

Isparta’da KHK ile kapatılan bir kız yurdunda müdürlük yapan Ayşe Özdoğan, Bank Asya’da 300 TL para, dernek üyeliği, 4 tanık ifadesi, mesajlaşma programı Bylock ve kız yurdunda SSK kaydı bulunduğu için terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

12 Aralık 2019’da Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Ayşe Özdoğan, yeni kanser ameliyatı olduğu halde mahkemeye katıldı ve yüzü gözü şiş ve mosmorken tutuklanıp Antalya L Tipi Cezaevine gönderildi. Olay, Gergerlioğlu tarafından ilk kez o günlerde sosyal medyaya yansıyınca büyük tepki çekti ve Özdoğan Akdeniz Üniversitesi Antalya Adli Tıp’ın 15 gün içinde hazırladığı raporla 26 Aralık 2019’da tahliye edildi.

EŞİ DE AYNI CEZAEVİNDE KALIYOR

Ayşe Özdoğan’ın cezası Yargıtay tarafından 18 Şubat 2021’de onaylandı, karar UYAP’a geçtiğimiz haziran ayında konuldu. Cezasının onaylandığını UYAP’ta gören Özdoğan, infazının ertelenmesi için tekrar Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu ancak savcılık Özdoğan’dan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınmak şartıyla yeniden rapor istedi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 9 Temmuz 2021’de Özdoğan’a “Hastalığı sürekli takip ve tedavi gerektirmektedir. Hayati risk mevcuttur. Hayatını yalnız idame ettirememektedir. Bu sonuçlara göre hükmün infazının tedavisi boyunca ertelenmesi uygun görülmüştür.” raporunu verdi.

Bu raporu yeterli görmeyen savcılık bu kez bir de İstanbul Adli Tıp’tan rapor istedi. İstanbul Adli Tıp, 1 Ekim 2021’de düzenlediği raporda Özdoğan’ın hayatını yalnız idame ettirebileceğine, diyet tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak doktoru ve reviri bulunan cezaevi şartlarında infazına devam edebileceğine karar verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURUYU REDDETTİ

Bu rapor dikkate alınarak 2 Ekim’de tutuklanıp Denizli T Tipi Cezaevine gönderilen Özdoğan 8 Ekim’de Antalya L Tipi Cezaevine sevk edildi. 11 yıl hapis cezasına çarptırılan eşi de aynı cezaevinde tutuklu. İnfazının ertelenmesi için bir buçuk aydır tekrar rapor süreci başlatılan Ayşe Özdoğan’ın yaşam hakkı ihlal edildiği için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru da 19 Ekim 2021’de reddedildi.

Son güncelleme: 09:46 16.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı