• Turkhane Logo

Kandıra Cezaevi’ndeki süngerli odada kadın tutukluya cinsel saldırı ve işkence

Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Garibe Gezer’e “süngerli oda” denilen odada erkek ve kadın gardiyanların işkence ettikten sonra cinsel saldırıda bulunulduğu ortaya çıktı.

09:41 13 Ekim 2021 Çarşamba
Kandıra Cezaevi’ndeki süngerli odada kadın tutukluya cinsel saldırı ve işkence
Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Garibe Gezer’e “süngerli oda” denilen odada erkek ve kadın gardiyanların işkence ettikten sonra cinsel saldırıda bulunulduğu ortaya çıktı.


Garibe Gezer’in kardeşi Asya Gezer ile yaptığı görüşmede yaşadıklarını anlatması üzerine İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, hapishanenin doktoru ve gardiyanları hakkında suç duyurusunda bulunurken, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Kandıra 1 Nolu F tipi Cezaevinde tutulan Garibe Gezer’in maruz kaldığı şiddet ve cinsel saldırıya ilişkin soru önergesi verdi.

ERKEK GARDİYANLARIN ÖNÜNDE KIYAFETLERİ ÇIKARTILDI


Gezer, 15 Mart’ta Kayseri Ceza İnfaz Kurumundan Kandıra Ceza infaz Kurumuna sevk edildi. 22 gün hücrede tutuldu. Hücre cezası bittikten sonra 3 kişilik hücreye geçmeyi talep etti.

İKİ GÜN HÜCREDE TUTULDU

21 Mayıs 2021’de tekrar hücreye götürülmek istenen Gezer buna itiraz etti. Bu itiraz üzerine kadın gardiyanlar Gezer’i saçlarından ve kollarından tutarak yerde sürükledi. Gezer’in şalvarını üzerinden çıkardılar ve yarı çıplak halde erkek gardiyanların bulunduğu yerlerden götürülerek hücreye attılar.

Gezer, iki gün hücrede tutuldu. Durumu protesto etti ancak bu kez de hücre kapısını yumrukladığı için gardiyanlar hücresine geldi.

Gardiyanlar Gezer’i tekme ve tokat atarak yeniden darp ettiler. Kapıyı yumruklamaya devam etmesi halinde süngerli oda diye tabir edilen odaya atacaklarım söylediler.

SÜNGERLİ ODADA CİNSEL SALDIRI

24 Mayıs 2021’de erkek ve kadın gardiyanlardan oluşan 8 kişi hücreye gelerek Gezer’i dövdü. Kadın gardiyanlar, Gezer’in ellerini kırarcasına büktü, erkek gardiyanlar postallarıyla boynuna bastı.

Gezer, tutuktular arasında süngerli oda diye bilinen odaya götürüldü. Gardiyanlar, odanın kapısında Gezer’in kıyafetlerini kaldırdı ve üst araması yaptı. Bu sırada Gezer’e cinsel saldırıda bulundu.

ELLERİ ARKADAN KELEPÇELENDİ

Keskin’in Başsavcılığa verdiği dilekçeye göre, Gezer, süngerli odanın süngerlerini sökmeye çalıştı. Kameradan bunu gören gardiyanlar tekrar hücreye geldi ve Gezer’i ağır şekilde darp etti. Gezer baygınlık geçirdi. Elleri arkadan kelepçelenerek odaya atıldı ve 3-4 saat boyunca odada bu şekilde tutuldu.

İNTİHAR GİRİŞİMİ

Cinsel şiddetle baş edemeyen Gezer aynı gece hücresinde kendini çarşafla asarak intihar etmeye çalıştı. Çarşafın kopmasıyla düştü, kafasını çarptı. Çarpma nedeniyle kafa bölgesinde kanama olmasına rağmen 1-2 saat müdahale edilmedi ve yerde bekletildi.

MEKTUPLARI SANSÜRLENDİ

Revirde görevli olan doktorun ayrımcı tavırları ve uzun süre kendisine tedavi uygulanmaması nedeniyle tedaviyi reddetti. Hücresine geri götürülen Gezer’in kanaması ertesine güne kadar devam etti.

Gezer, yaşatılanlara daha fazla dayanamadı ve maruz kaldığı işkence ve kötü muameleye ilişkin hem avukatına hem ailesine mektup yazmak istedi ancak bir kısım mektupları gönderilmedi, bir kısmı ise mektup okuma komisyonunca sansürlenerek gönderildi.

TUVALET İHTİYACINI DAHİ KAMERA ÖNÜNDE GİDERDİ

İnfaz Kurumu İdaresi, intihar girişiminde bulunan müvekkilin tekrar intihar etme olasılığı bulunup bulunmadığına ilişkin psiko-sosyal araştırma yapmaksızın, idari hiçbir tedbir almadan Gezer’i tek kişilik odada tutmaya devam etti.

Maruz kaldığı cinsel işkence ve kötü muamelenin psikolojik etkilerini atlatamayan Gezer, 7 Haziran’da bu sefer hücresini yaktı. Tekrar süngerli odaya atıldı ve 24 saat burada tutuldu.

Tuvalet ihtiyacını dahi kamera önünde gidermek zorunda bırakıldı. Bu süre boyunca havalandırmadan içeriye soğuk hava verilerek işkence edildi.

Keskin, son olarak Gezer’in yaptıkları görüşmenin detaylarına da dilekçesinde yer verdi ve şöyle dedi:

“Müvekkil süngerli oda diye tabir edilen odanın 2-3 metrelik bir yer olduğunu, tamamen deri ile kaplı olduğunu, kamerayla 24 saat izlendiğini, odanın yer yerinde dışkı bulunduğunu, sidik ve dışkı kokusunun dayanamayacak derecede olduğunu, tuvalet olarak sadece odanın içinde bir delik olduğunu ve buranın da kameradan göründüğünü ifade etti.

İŞKENCEYİ ANLATTI HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Garibe Gezer, kardeşi Asya Gezer’le yaptığı görüşmede kendisine yönelik işkence ve saldırıları anlattı ancak bu kez de bunları anlattığı için hakkında disiplin soruşturması açıldı. Bu soruşturma kapsamında ifade veren Gezer, işkenceyi anlattı.

Yine devam eden süreçlerde hem Kandıra Cezaevi Başsavcılığı’na hem de Kocaeli İnfaz Hakimliği’nde disiplin cezalarına ilişkin verdiği ifadelerde kendisine uygulanan işkence ve kötü muameleyi anlattı.

Kendisi ile aynı cezaevinde kalan tutuklu Resmiye Vatansever de disiplin soruşturma nedeniyle Kocaeli İnfaz Hakimliği’nde verdiği ifadede Gezer’e şiddet uygulandığını beyan etti.

“ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLSÜN”

Keskin, soruşturma sırasında gerek Türkiye’nin iç hukuku gerekse Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesinin ve İşkence ve Diğer Zalimane. İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ile belirlenen yükümlülüklerin dikkate alınarak etkin bir soruşturma yürütülmesini talep etti.

Avukat Keskin, Başsavcılığa verdiği dilekçesinde infaz memurlarının TCK’nin 86, 94. ve 102 maddelerinde tanımlanan suçlar nedeniyle cezalandırılmasını istedi.

Ayrıca Keskin, görevli doktorun da TCK’nin 257. Maddesi’nde tanımlanan suçtan cezalandırılmasını talep etti.

İŞKENCE VE CİNSEL SALDIRI MECLİS’E TAŞINDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Kandıra 1 Nolu F tipi Cezaevinde tutulan Garibe Gezer’in maruz kaldığı şiddet ve cinsel saldırıya ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP’li Gülüm tarafından verilen soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

1. Kandıra 1 No’lu F Tipi’nde tutulan Garibe Gezer’e yönelik cinsel saldırı ve işkenceden haberdar mısınız?
2.  Garibe Gezer’e yönelik cinsel saldırıda bulunan ve işkence suçu işleyen gardiyanlar ve hapishane idaresi hakkında soruşturma açılmış mıdır?
3.  Cinsel saldırı ve işkenceye katlanamayarak intihara etmeye çalışan ve bunun sonucunda yaralanan Garibe Gezer’e niçin saatlerce tıbbi müdahalede bulunulmamıştır?
4.  Garibe Gezer’i uzun süre tedavi etmeyen ve ayrımcı bir tutumda bulunan doktor hakkında idari ve cezai bir işlem başlatılmış mıdır?
5.  İntihar girişiminde bulunan Garibe Gezer’in yeniden intihar etme ihtimali ortadayken niçin tek kişilik hücreye konmuştur?
6.  Garibe Gezer’in avukatları ve ailesine yazdığı mektuplar niçin gönderilmemiştir? Cinsel şiddeti ve işkenceyi örtbas etmeye çalışan Mektup Okuma Komisyonu hakkında idari bir işlem başlatılacak mıdır?
7. Garibe Gezer’in yaşadıklarını kardeşine anlattığı gerekçesiyle hakkında disiplin soruşturması açıldığı doğru mudur?
8.  Mahpuslara işkence etmek için kullanılan Kandıra 1 No’lu F Tipi’ndeki ‘Süngerli Oda’dan haberdar mısınız? Bu konuda bir araştırma ve denetiminiz olacak mı?

Son güncelleme: 09:41 13.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı