• Turkhane Logo

Kanal İstanbul için ÇED olumlu raporu veren şirket, İBB’nin ücretli danışmanı çıktı

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında ‘çılgın proje’ olarak duyurduğu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ise 'emlak ve rant projesi' dediği Kanal İstanbul projesinin 1595 sayfalık ÇED 'olumlu' raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik'in İBB'ye danışmanlık hizmeti verdiği ortaya çıktı. 

11:25 03 Ekim 2023 Salı
Kanal İstanbul için ÇED olumlu raporu veren şirket, İBB’nin ücretli danışmanı çıktı
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında ‘çılgın proje’ olarak duyurduğu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ise 'emlak ve rant projesi' dediği Kanal İstanbul projesinin 1595 sayfalık ÇED 'olumlu' raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik'in İBB'ye danışmanlık hizmeti verdiği ortaya çıktı. 





Kanal İstanbul projesi ve projeye ‘olumlu’ rapor veren şirket dört yıldır tartışılırken, dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Çınar Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Şahin’in, yaklaşık 2 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne danışmanlık hizmeti verdiği anlaşıldı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı ile İstanbul Kent Konseyi’nin Kanal İstanbul Kamu Bilgilendirme Platformu’nda projenin olumsuz etkileri ve Çınar Mühendislik tarafından hazırlanan ÇED raporunun eksikliklerine yer verilmişti. Rapor şu ifadelerle eleştirilmişti: “Fiziki coğrafya, jeomorfoloji, atmosfer, hava, iklim ve iklim değişikliği konularında yapılmış herhangi bir analiz, değerlendirme ve modelleme çalışması yoktur. ÇED yöntemi tümüyle etkisiz ve yetersizdir. Milyonlarca yılda evrimleşmiş bir yeryüzü parçasının, çok özel bir coğrafi yörenin, kısacası coğrafyanın değiştirilmek istendiği böyle bir büyük projenin etkileri buradaki yöntemlerle değerlendirilemez.”



İmamoğlu: Rant projesi



Kanal İstanbul Projesi’ne en başından beri ağır eleştiriler yönelten Ekrem İmamoğlu son olarak beş gün önce Terkos-İkitelli İçme Suyu İsale Hattı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada “Bu şehrin su kaynakları açısından tam bir felaket olan ‘Kanal İstanbul’ adlı emlak ve rant projesinden de kesin olarak vazgeçmeye davet ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.



Ücretli danışmanlık



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İştirakler ve İstanbul Planlanma Ajansı Danışmanlık Listeleri 2022’de hazırlandı. 84 sayfadan oluşan listede Kanal İstanbul projesi için ÇED ‘olumlu’ raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Şahin’in de ismi yer alıyor. Şahin, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri başlığı altında, Çınar Mühendislik adına Proje ve İş Geliştirme Müdürlüğü’nde belediyeye yaklaşık iki yıldır ücretli olarak danışmanlık hizmeti veriyor. 



Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre Çınar Mühendislik’ten bir yetkili, uzun süredir İstanbul Büyükşehir Belediyesi için proje hazırladıklarını, halen devam eden projelerinin de olduğunu açıkladı. 



İBB: İhale almış olabilir



İstanbul Planlanma Ajansı (İPA) da çalışan bir yönetici ise Mustafa Şahin ile bağlarının olmadığını ileri sürdü. Danışmanlıkla ilgili açıklama yapan ancak isminin açıklanmasını istemeyen yetkilinin iddiasına göre 2022’de onaylanan danışmanlık isim listesi, önceki yıllara ait danışmanların da yer aldığı bir liste.



Yetkili, “Bu bir iç doküman. Şimdiye kadar İBB’nin kimlerle çalıştığını toparlayan bir çalışmaydı. Kimler yer almış onları ortaya döktüğümüz bir çalışma. Resmi danışmanlar listesi değil” dedi. 



Aynı yetkili, Çınar Mühendislik’ten bir ismin İBB ile çalıştıklarını kabul eden ifadeleri içinse “Şirket üzerinden ihale almış olabilirler” yanıtını verdi.



İPA yetkilisinin ‘geçmişe yönelik bir doküman’ iddiası üzerine telefonla ulaşılan listede adı geçen diğer danışman isimleri de halihazırda İBB’ye danışman olarak hizmet verdiklerini söyledi. 



Ülkü Sakalar: Haberim yok



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ülkü Sakalar ise konudan haberi olmadığını, Mustafa Şahin’i tanımadığını söyledi.



style=width:858px;height:619px



Danışman listesindeki son güncelleme 2022’de yapılmış.

Son güncelleme: 11:25 03.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı