• Turkhane Logo

Kanal İstanbul güzergahındaki konut ihaleleri teklif gelmediği için iptal edildi

Henüz tapusu bile çıkmayan arazilerde yapılacak inşaat projelerinin üç, dört ve altıncı etapları için gerçekleştirilecek ihalelerin, kurum tarafından farklı gerekçelerle iptal edildiği anlaşıldı

03:42 11 Aralık 2021 Cumartesi
Kanal İstanbul güzergahındaki konut ihaleleri teklif gelmediği için iptal edildi
Henüz tapusu bile çıkmayan arazilerde yapılacak inşaat projelerinin üç, dört ve altıncı etapları için gerçekleştirilecek ihalelerin, kurum tarafından farklı gerekçelerle iptal edildiği anlaşıldı

TOKİ, Kanal İstanbul güzergahındaki Arnavutköy ilçesinde dikilecek konutlar için tarihini belirlediği 5 ihaleden 3ünü iptal etti. İhalelerden birinin iptal gerekçesi, teklif veren istekli çıkmaması olarak açıklandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı TOKİ, Kanal İstanbulun çevresine kurulacak Yenişehir kapsamında Arnavutköyde etap etap inşa edilecek konutlar için ihale tarihlerini belirleyerek geçtiğimiz aylarda kamuoyuna duyurmuştu.
Sözcüden Özlem Güvemlinin haberine göre Sazlıbosna Baraj havzasında Kanal İstanbul manzaralı tarla niteliğine sahip henüz tapusu bile çıkmayan arazilerde yapılacak inşaat projelerinin üç, dört ve altıncı etapları için gerçekleştirilecek ihalelerin, kurum tarafından farklı gerekçelerle iptal edildiği ortaya çıktı.
Teklif veren çıkmadıTOKİ, inşaat projesinin  679 konutluk üçüncü etabı için 23 Kasımda gerçekleştirdiği ihaleyi teklif veren istekli çıkmaması nedeniyle iptal ettiğini duyurdu. 669 konutluk dördüncü etap için 29 Aralıkta düzenleneceği duyurulan ihale de daha gerçekleştirilmeden TOKİ tarafından 7 Aralık günü iptal edildi.
TOKİ Kamu İhale Kanununun ‘ihale saatinden önce ihalenin iptal edilmesi başlıklı 16ıncı maddesine göre iptal edilmiştir şeklinde duyuru yaptı. TOKİ, 25 Kasımda düzenlediği 727 konutluk altıncı etabın ihalesini ise  İhtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkesi gereğince Kamu İhale Kanununun, ‘Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali başlıklı 39. maddesi uyarınca 1 Aralık tarihinde iptal ettiğini açıkladı.


Yalan İstanbul olduİhaleleri daha önce kamuoyunun gündemine taşıyan CHPli İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, Biz zaten daha tapusu çıkmamış tarlayı ihaleye çıkıyorsunuz böyle saçma sapan şey mi olur demiştik. Dediğimize geldiler dedi. Doların artması, maliyetlilerin tavan yapması gibi ekonomik nedenlerin de iptal kararlarında etkili olduğunu vurgulayan Ataman şunları söyledi:
Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlunun Kanal İstanbul ile ilgili bürokratlara yönelik bir uyarısı olmuştu. Bakanlık ve Emlak Konut bürokratlarının tapu sürecine ilişkin ‘madde 18 uygulamasını bitirmediklerini biliyoruz. Onurlu bürokratların arkasındayız. İktidarın gidici olduğu artık herkesçe anlaşıldı. Ne ihaleleri yapabilirler ne planları bitirebilirler. Kanal İstanbul, ‘Yalan İstanbul oldu. Slogandan başka bir şey yok. Kanal İstanbulu bırakın da mutfaktaki yangını söndürün zaten.
2 ihale değerlendirme aşamasında540 konut ve 8 dükkandan oluşan birinci etap için 6 Ekimde, 485 konutluk ikinci etap için 7 Ekimde gerçekleştirilen ihaleler iptal edilmedi ancak henüz sonuç ilanı da yayımlanmadı. Her iki ihale de tekliflere kapalı, değerlendiriliyor aşamasında görünüyor.
TOKİ sosyal konut demiştiTOKİ, daha önce tartışma yaratan ihalelerle ile ilgili kamuoyuna da açıklama yapmıştı. Açıklamada Arnavutköyde dar gelirliler için Sosyal Konut Projesi yapılacağı, ihalelerin kanunun öngörüldüğü  tüm şartlar yerine getirilerek yapıldığı belirtilmişti.

Son güncelleme: 03:42 11.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı