• Turkhane Logo

Kanada-Hindistan arasında suikast gerginliği: Trudeau resmen suçladı

Kanada Başbakanı Trudeau suikasta kurban giden Kanada vatandaşı Sih lider Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Hindistan olabilir dedi

11:58 19 Eylül 2023 Salı
Kanada-Hindistan arasında suikast gerginliği:  Trudeau resmen suçladı
Kanada Başbakanı Trudeau suikasta kurban giden Kanada vatandaşı Sih lider Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Hindistan olabilir dedi

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Sih lider Hardeep Singh Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Hindistan hükümetinin olabileceğini söyledi.
Justin Trudeau, Kanada istihbaratının, Nijjar’ın öldürülmesiyle Hindistan devleti arasında güvenilir bir bağlantı tespit ettiğini duyurdu.
Trudeau, son G20 Zirvesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modiyle görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdiğini açıkladı.
Trudeau dün Kanada Avam Kamarasında yaptığı konuşmada, Yabancı bir hükümetin Kanada topraklarında bir Kanada vatandaşının öldürülmesine karışması egemenliğimizin kabul edilemez ihlalidir. Bu; özgür, açık ve demokratik toplumların kendilerini yönlendirdiği temel kurallara da aykırıdır dedi.
Kanada Başbakanı, cinayetin faillerinden hesap sormakta kararlı olduğunu vurguladı.

Nijjar, 18 Haziran’da Kanada’da Vancouverın yaklaşık 30 kilometre doğusundaki Surrey kentinde bir Sih tapınağı dışında, maskeli iki silahlı kişi tarafından aracında vurularak öldürülmüştü.
Hindistan daha önce Nijjarın ölümüyle bağlantısı olmadığını açıklamıştı.
Trudeaunun sözleri sonrası Hindistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada İddialar saçma ve maksatlı denildi.
ABDden yapılan açıklamada ise Kanadanın iddialarının çok kaygı verici olduğu belirtildi, faillerin adalet önünde hesap vermelerinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Jolie, Trudeaunun konuşması sonrası, üst düzey bir Hint diplomatı sınır dışı ettiklerini açıkladı.
Jolie, adını açıklamadığı diplomatın, Hindistan Dış İstihbarat Servisinin araştırma ve analiz departmanında görevli olduğunu söyledi.
Kanada daha önce de Hindistanla serbest ticaret anlaşması müzakerelerini askıya almış; Hindistandan G20 Zirvesi sonrası yapılan açıklamada, Trudeau ile görüşmesinde Modinin Kanadayı, aşırılık yanlısı kesimlerin Hindistan karşıtı faaliyetlerinin önlenmesi için yeterince çaba göstermemekle suçladığı belirtilmişti.

Hindistanın, Sih ayrılıkçı Halistan Hareketinin Kanadadaki faaliyetlerinden rahatsız olduğu biliniyor.
Hardeep Singh Nijjar da Kanadadaki önde gelen Sih liderlerdendi ve Hindistanın Pencap bölgesinde Sihlerin Halistan adıyla bağımsız bir devlet kurmalarını destekliyordu.
Hindistan daha önce Hardeep Singh Nijjarı ayrılıkçı militan bir grubu yöneten terörist olarak nitelendirmiş, Nijjarın destekçileri suçlamaları asılsız olarak nitelendirerek reddetmişti.
Kanada, Hindistanın Pencap eyaleti dışında, en fazla Sih nüfusa sahip ülke. Kanadada Hindistan kökenli en az 1,4 milyon kişinin yaşadığı sanılıyor.

Son güncelleme: 11:58 19.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı