• Turkhane Logo

Kamudaki lüks araba sevdası salgına dönüştü

İstanbul Büyükşehir’deki araç yolsuzluğunu gözler önüne seren Yenikapı’daki İsraf Sergisi, Türkiye’de kamu kurumlarını yönetenlerin lüks otomobil takıntısını yeniden gündeme getirdi.

16:58 09 Eylül 2019 Pazartesi
Kamudaki lüks araba sevdası salgına dönüştü
İstanbul Büyükşehir’deki araç yolsuzluğunu gözler önüne seren Yenikapı’daki İsraf Sergisi, Türkiye’de kamu kurumlarını yönetenlerin lüks otomobil takıntısını yeniden gündeme getirdi.



Gelişmiş ülkelerde kamuda sınırlı sayıda araç kullanımına izin verilirken Türkiye’de ise makam aracı saltanatı her geçen gün büyüyor. Yaklaşık 120 bine yakın makam aracının bulunduğu Türkiye’de yöneticilerin lüks takıntısı ise dikkat çekiyor. Saray’dan Meclise, Kızılaydan PTT’ye kadar lüks araç hastalığı salgın gibi yayılıyor.

YARDIM PARASI İLE ULTRA LÜKS ARAÇ


Lüks araç skandalının son halkasını Türk Kızılayı oluşturdu. Yolsuzluk iddiaları ve uçuk maaş zamlarıyla gündeme gelen Kızılay yönetiminin, Dünya Gıda Programı tarafından yabancılara yardım amacıyla gönderilen 3 milyon 700 bin TL ile ikisi ultra lüks olmak üzere toplam 10 adet 4×4 jip aldığı ortaya çıktı. Kırsal alanlara kolay erişim de alıma gerekçe yapıldı.

ZIRHLI MAKAM ARAÇLARINDAN GEÇİLMİYOR

Lüks araç konusunda ise zirveyi Cumhurbaşkanlığı kimseye kaptırmıyor. Saray’ın garajında 2’si limuzin 14 zırhlı araç, 28 4×4 jip, 30 motosiklet olmak üzere toplam 268 araç yer alıyor. Makam aracı olarak kullanılan 11 Mercedes marka araç ise zırhlı. Saray, son olarak 6’sı yabancı lüks araç olmak üzere toplam 25 otomobili şoförleriyle birlikte kiralamak için ihale açmıştı.

ISITMALI, DERİ DÖŞEMELİ ARAÇLAR

Türkiye Büyük Millet Meclisi ise 66 lüks araca her ay 1 milyon 187 bin TL kira ödüyor. TBMM’de Başkanlık Divanı üyelerinin kullandığı 2019 model, 2000 cc motor gücüne sahip araçlar, yol bilgisayarı, tam otomatik klima, deri döşeme, ısıtmalı koltuklar gibi özellikleri bulunuyor.

İBB’DE MİLYARLIK ARAÇ KİRALAMA

Son günlerde gündemi işgal eden İstanbul Büyükşehir Belediyesindeki araç saltanatının ardı arkası kesilmiyor. Çok sayıda makam aracının kaybolduğu belediyede son 7 yılda araç kiralama için 2.2 milyar liralık ödeme yapıldığı ortaya çıkmıştı. Belediye yönetimi gereksiz yere kiralanan araçları ise şimdi Yenikapı’da sergiliyor.

GÖREVİ BIRAKSALAR DA ARAÇLARI BIRAKMIYORLAR

Kamuda görevleri sona eren çok sayıda kişinin makam araçlarını bırakmadığı ortaya çıkmıştı. 2017 yılında istifa ettirilen AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in zırhlı özel jipleri istifasının ardından yaklaşık 2 yıl kullandığı ortaya çıkmıştı. Durumun ortaya çıkmasından sonra Gökçek, kamuoyunda oluşan tepkiler sonrası araçları teslim etmek zorunda kalmıştı.

Son güncelleme: 16:58 09.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı