• Turkhane Logo

Kalyon İnşaat'ın yaptığı Melen Barajı su tutmuyor

AKP'ye yakın Kalyon İnşaat tarafından yapılan ve 1.5 milyar Türk Lirası'na mal olan Melen Barajı'nın su tutmadığı ortaya çıktı.

14:06 30 Ekim 2018 Salı
Kalyon İnşaat'ın yaptığı Melen Barajı su tutmuyor
AKP'ye yakın Kalyon İnşaat tarafından yapılan ve 1.5 milyar Türk Lirası'na mal olan Melen Barajı'nın su tutmadığı ortaya çıktı.



Birgün Gazetesinden Hüseyin Şimşekin haberine göre, İstanbulun su ihtiyacını karşılaması amacıyla yapılan baraj, zeminin hassas olması ve oluşan çatlaklar nedeniyle su sutmuyor.

Haberde, barajın 2071 yılına kadar İstanbulun su sorunun çözmesi iddiasıyla inşa edildiği ancak fiyaskoya döndüğü belirtiliyor.


Barajın en kısa zamanda açılacağı yönündeki açıklamalara rağmen, çatlakların onarımı için barajın yapılmasına ayrılan bütçe kadar paraya ihtiyaç olduğu iddia edilirken, proje, kamulaştırma harcamaları ile birlikte 1.5 milyar TLye mal oldu.

Açılışı dört kez ertelenen, İstanbul’a 170 kilometre uzaklıkta bulunan Melen Çayı, Düzce ovası Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bulunan tektonik bir ova olması nedeniyle eleştirilerin odağı haline geldi.

Arazi seçimi ile ilgili itirazlara karşın 2014 Büyük Melen Barajı’nın inşasına başlandığında, iki yıl içinde tamamlanacağı ve hizmete geçeceği iddia edilmişti.

Haberde şu detaylara yer verildi:

Edinilen bilgiye göre, barajın yapılacağı alanın zemininde büyük problemler var. Zeminin baraj yapımı için fazla yumuşak olmasına yönelik uyarıları dikkate almayan Hükümet, DSİ aracılığıyla aldığı kararlarla inşaatı büyük oranda tamamladı. İstanbul’un içme suyunu karşılaması için son aşama olan barajın su tutma işlemine ise geçilemedi.

Zeminde iyileştirme çalışmaları yapılmadığı için barajın gövdesinde çatlaklar oluştuğu bildirildi. Zemin iyileştirme çalışmaları yapılması gereken baraj, şu an beklemede tutulurken iyileştirme çalışmalarının maliyetinin ise en az 500 milyon TL olduğu ifade ediliyor.

Geçen yıl açıklama yapan dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, projenin bu yıl tamamlanacağını açıklasa da henüz bu aşamaya geçilemedi. Nisan ayında yapılan açıklamada ise, “Projenin yüzde 95’i tamamlandı” denildi. Ancak henüz baraja su doldurulamadı. Bakan Eroğlu, projenin temelinin atılmasının ardından yaptığı ilk açıklamada ise “saat” vererek, “Proje, 7 Aralık 2016 tarihinde saat 14.59’da bitecek” demişti.

Melen Barajı’nın yapımı, doğal dengeyi de bozdu. Bölgede sık sık toplu balık ölümlerinin yaşandı. Son olarak Düzce’nin Cumayeri ilçesinde toplu balık ölümleri bölge sakinlerinin tepkisini çekti. Yapılan açıklamada baraj inşaatına değinilmeden, “Yapılan tespitlere göre, balık ölümleri suyun ısınması sonucu oksijenin azalması ve nehre atılan atıklardan kaynaklanmıştır” denildi.

Maliyeti nedeniyle de tartışılan ve yeni bir baraj kadar masrafının olduğu ifade edilen Melen Barajı için İstanbul’a tünel kazılması da planlandı. İstanbul’un su sorunu yaşamaması için getirilen Melen suyunun “devasa tünel ile” halka ulaştırılacağı öne sürüldü.

Bu kapsamda, Kağıthane ile Bahçelievler ve Sefaköy arasına 4 metre çapında ve 22 kilometre uzunluğunda bir tünel kazılması için ihale yapıldı.

İhaleyi, 872 milyon TL’yle AKP ile yakın ilişkileriyle bilinen ve son yıllarda toplam büyüklüğü 100 milyar TL’ye ulaşan ihaleler kazanan Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş. kazandı.

 

Son güncelleme: 14:06 30.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı