• Turkhane Logo

Kaloriferleri tamir etmek yerine, zatürre olmuşlar mı diye tutuklulara akciğer filmi çektiriyorlar

Çorum Cezaevindeki ısıtma sorunu hala devam ediyor. Cezaevi yönetimi, komple yenilenmesi gereken tesisatı değiştirmek yerine tutukluları röntgen çekimine götürerek önlem alıyor!

13:56 02 Mart 2020 Pazartesi
Kaloriferleri tamir etmek yerine, zatürre olmuşlar mı diye tutuklulara akciğer  filmi çektiriyorlar
Çorum Cezaevindeki ısıtma sorunu hala devam ediyor. Cezaevi yönetimi, komple yenilenmesi gereken tesisatı değiştirmek yerine tutukluları röntgen çekimine götürerek önlem alıyor!



Bold Medyadan SEVİNÇ ÖZARSLANın haberibe göre; Çorum L Tipi Kapalı Cezaevinde Aziz Nesin hikayelerini aratmayan akıl almaz bir hak ihlali yaşanıyor. Bu yıl bütün bir kış boyunca kaloriferleri yanmayan cezaevindeki tutuklular, düzenli olarak (!) röntgen çekimine götürülüyor. Amaç; zatürre olup olmadıklarını kontrol etmek. Özellikle sık revire çıkan hastalara öncelik tanınıyor!

AYDA BİR RÖNTGEN ÇEKİMİ


Bold Medya’ya konuşan bir tutuklunun avukatı, “Çorum Cezaevinin kuzey tarafındaki koğuşlarda kalan tutuklular çok ciddi soğuklarla mücadele ediyor. Bu bölümdeki kaloriferler yanmıyor. Kuzey tarafındaki koğuşlarda kalan tüm tutuklulara ayda bir akciğer filmi çektiriyorlar. Zatüreye yakalandılar mı yakalanmadılar mı diye. Cezaevi yönetimi bunu ihmal etmiyor! Kaç tutuklu götürülüyor bilmiyorum ama benim müvekkilim ayda bir, en geç 2 ayda bir film için hastaneye götürülüyor. Kuzey tarafındaki çoğu koğuşta bu uygulama var. Özellikle revire çok çıkan hastalara yapılıyor.” dedi.

Kalorifer kazanının cezaevinin güney tarafında olduğunu belirten avukat, “Kuzey tarafına düzgün bir tesisat çekilmemiş. Uzun bir süre önce de buradaki tesisat arızalanmış ama yaptırılmıyor. Kazan tesisatının tamamen değişmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.



KETILLARLA SU ISITIP BANYO YAPIYORLAR

Avukat, tutukluların sıcak su ve banyo ihtiyaçlarını da çok zor şartlarda karşılayabildiklerini söylüyor: “Aynı şekilde sıcak su problemi de var. Güney taraftan bu tarafa çok nadir sıcak su gönderilebiliyor. Haftada bir kere 2 saat sıcak su veriyorlar. Geçtiğimiz aralık ve ocak aylarında hiç verilmedi. Ketıllarla su ısıtarak ihtiyaçlarını giderdiler. Hareket ederek ısınmaya çalıştılar.”

ISLAK YATAKLARDA YATIYORLAR

Hiç yalıtım olmadığı için cezaevinde çok fazla rutubet olduğunu, özellikle kuzey taraftaki duvarların içten buzlandığını belirten avukat, “Hava biraz ısındığında duvarların içinden su akmaya başlıyor. Tıpkı mağaradaymış gibi. O yüzden yataklar da ıslanıyor ve ıslak yataklarda yatmak zorunda kalıyorlar, kalorifer yanmadığı için kurutamıyorlar.” diye konuştu.

GÜNDEME GELMİŞTİ

HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu Çorum Cezaevindeki bu sorunu, geçtiğimiz aylarda tutuklu yakınlarından gelen şikayetler üzerine gündeme getirmişti. Cezaevi yönetimini aramak da dahil sorunun çözümü için girişimlerde bulunmuştu.

Son güncelleme: 13:56 02.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı