• Turkhane Logo

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için Danıştay’da

İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına karşı Danıştay'da açılan davalarda duruşmalar devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da savunma yapması bekleniyor. Duruşma öncesi kadınlar Danıştay önünde İstanbul Sözleşmesi lehine sloganlar attı.

10:28 07 Haziran 2022 Salı
Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için Danıştay’da
İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına karşı Danıştay'da açılan davalarda duruşmalar devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da savunma yapması bekleniyor. Duruşma öncesi kadınlar Danıştay önünde İstanbul Sözleşmesi lehine sloganlar attı.


İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının iptal edilmesi için Danıştay’da açılan davalar devam ediyor.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali için açılan yaklaşık 200 davanın duruşmasından 10’u 28 Nisan’da Danıştay 10’uncu Dairesi’ndeydi. Danıştay’ın, kararın iptal edilmesi yönünde sunulan mütalaa kararı beklenirken diğer duruşmalar bugün (7 Haziran 2022, Salı) görülüyor. Bugünkü duruşmada, Halkların Demokratik Kongresi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın İstanbul Sözleşmesi hakkında konuşması bekleniyor.


Bianet’ten Evrim Kepenek’in aktardığına göre; duruşma öncesi kadınlar adliye önünde açıklama yaptı. İlk olarak EŞİK adına avukat Selin Nakıpoğlu açıklamayı okudu.



‘ÇEKİLME, BİR KİŞİNİN KARARI’

Nakıpoğlu, özetle şunları söyledi:

“Bir kişinin verdiği ‘İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı çekiyorum, çektim’ kararının iptali için sivil toplum kuruluşları, barolar, muhalefet partileri ve yüzlerce kadın süreci yargıya taşıdı. İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz demek için 28 Nisan’da buradaydık. 650 kişilik konferans salonunda sayımız 1000’i aştı. Kadın örgütleri, kadınlar, LBGTİ+’lar ve avukatlar salonu doldurduk, Sözleşme’yi savunduk. Bugün yine burada, ülkenin dört bir yanından yüzlerce kadın birlikte, hukuksuz fesih bildiriminin yargılanmasına tanıklık edecek, İstanbul Sözleşmesini birlikte savunacağız.”

‘İLK HAKARET DEĞİLDİ’

“Ve şimdi sıra ‘ben istedim oldu’ kararına karşı açtığımız davaların duruşmasına katılmaya geldi. Neden bu kadar emek? Neden bu kadar mücadele? Çünkü bu kavga karanlıkla aydınlığın kavgası. Hukukun gücüne, adalete, toplumsal cinsiyet eşitliğine inananların mücadelesi. Bu değerlere inanan herkesin bu mücadelede olması gerekir.
Kadına yönelik erkek şiddetinin en yaygını en çok yaşanılanıdır; küfre, hakarete maruz kalmak, aşağılanmak… Örneğin birkaç gün önce Cumhurbaşkanı’nın geziye katılan vatandaşlar için sarf ettiği sözü duyunca şaşırmadık. Evet duyduklarımızın en kötüsüydü ama ülkenin yarısına yöneltilen ilk hakaret değildi.”

YOĞUN KATILIM 

Duruşmayı HDP’den milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Züleyha Gülüm, Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, Feleknas Uca, Gülistan Kılıç Koçyiğit takip ediyor.

CHP’den ise davayı Kadın Kolları başkanı Aylin Nazlıaka, Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Grup Başkanvekili Özgür Özel takip ediyor.

Davayı Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin haklarını savunduğu erkek şiddeti sonucu yaşamını kaybeden kadınların yakınları da takip ediyor.

NE OLMUŞTU?

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart 2021 Cumartesi İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı olarak feshedildiğini duyurdu. Fesih kararı 23 Mart 2021 Pazartesi günü Avrupa Konseyi’ne de bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Fesih kararının” nedeni olarak “Sözleşme’nin eşcinselliği meşrulaştırıyor olması” iddia edildi.

Kadınlar, 20 Mart’tan beri Türkiye’nin birçok ilinde İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam ediyor.

Son güncelleme: 10:28 07.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı