• Turkhane Logo

Kaçırılan Özgür Kaya ve Salim Zeybek’e MİT gözetiminde korsan duruşma

18:25 05 Kasım 2023 Pazar
Kaçırılan Özgür Kaya ve Salim Zeybek’e MİT gözetiminde korsan duruşma





Kaçıralan Özgür Kaya ve Salim Zeybek’in bugün ilk duruşma günleriydi. 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonu boştu. Duruşma bilinmeyen bir yerde bilinmeyen şekilde yapıldı.



Boldmedya’dan Cevheri Güven’in haberine göre, Ankara Adliyesi’nde hukuk tarihinde eşine rastlanmayan bir yargılama yapıldı. Sadece MİT davalarına bakmak için jet hızıyla kurulan Ankara 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kayıp bir duruşma gerçekleşti.



Şubat ayında siyah transporterla kaçırıldıktan 6 ay sonra Ankara Emniyeti’ne işkence edilmiş şekilde teslim edilen Özgür Kaya ve Salim Zeybek’in yargılanacakları davada ilk duruşma bugün yapıldı.



Sabah 10:00’da Özgür Kaya’nın ardından da Salim Zeybek’in duruşması gerçekleşecekti. Tek tek yapılacak duruşmalarda, aynı suçtan yargılanmalarına rağmen ikilinin birbirini görmemesi için yasaya aykırı olarak böyle bir karar alındığı öğrenildi.



Zeybek ve Kaya’nın aileleriyle CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, duruşma saatinde Ankara Adliyesi 5. kat 34. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun önüne gittiler. Ancak duruşma saatinde mahkeme salonu boştu.



34. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yazı işlerine giden Sezgin Tanrıkulu, duruşmanın hangi salonda yapıldığı bilgisini alamadı. Tanrıkulu yaklaşık iki saat ailelerle beraber Ankara Adliyesi’nde Yasin Ugan ve Özgür Kaya’yı aradı ancak bulamadı.



AVUKAT DA KORSAN



Kaçırılan 6 kişi dahil, sadece MİT’le ilgili yargılamaların yapılması için Eylül ayında kurulan Ankara 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyetinin kimlerden oluştuğu bilinmiyor. Ancak heyet dışında avukatlar da “devlet” tarafından ayarlandı. Zeybek ve Kaya’yı ailelerinin avukatlarının savunması engellendi. Ankara Barosu’nun avukat atamasına da izin verilmedi.



İsminin Neslihan Koçer olduğu öğrenilen avukat, 2011 yılında Ergenekon sanığı Emekli Korgeneral Engin Alan’la aynı törende MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin rozet takıp MHP’li yaptığı isimlerden biri.



2016 yılındaki Ankara Barosu Kongresine Milliyetçi Avukatlar Grubu Yönetim Kurulu üyesi olarak da giren Neslihan Koçer, milliyetçi kişiliğiyle dikkat çekiyor.



Bugün mahkemeye Safa Sönmez isimli bir avukatın girdiği öğrenildi. Baro ve ailelerin parasını ödemediği avukatın kim tarafından finanse edildiği soru işareti. İkiliye daha önce başka bir avukat yine benzer biçimde ayarlanmıştı ancak dosyadan çekildiği öğrenildi.



Avukatlar da tüm ısrarlara rağmen duruşmanın nerede yapıldığı bilgisini yakınlarıyla dahi paylaşmadılar.



Korsan duruşmaya katılan korsan avukat Safa Sönmez



SEZGİN TANRIKULU TEPKİLİ



Sezgin Tanrıkulu, kendi kendilerini atayan avukatlar hakkında Ankara Barosu’na bizzat giderek şikayetçi olacağını belirerek, hukukun tükendiğini, kaçırılan duruşmanın ilk kez görüldüğünü söyledi.



MİT tarafından Siyah Transopter’la kaçırılanlardan biri de Ayten Öztürk’tü. Öztürk 6 ay boyunca gördüğü ağır işkenceleri mahkemede anlatmıştı. Ardından tüm yargılamaları kapatacak biçimde 34. Ağır Ceza Mahkemesi kuruldu.



YARIN IRMAK VE UGAN’IN DURUŞMASI VAR



Şubat ayında kaçırıldıktan 6 ay sonra Emniyet’e teslim edilen Yasin Ugan ve Erkan Irmak’ın duruşması ise yarın yine MİT için özel kurulan Ankara 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacak. İnsan Hakları Savunucuları’nın takip edeceği duruşmanın yine korsan biçimde yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor.

Son güncelleme: 18:25 05.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı