• Turkhane Logo

Kaçırılan Orhan İnandı’nın öğrencileri Bişkek Türk Büyükelçiliği önünde: #OrhanBeyNerede

Kırgızistan’da Sapat okullarının eski müdürü Orhan İnandı Bişkek’te evinin önünde kaçırıldı. Kırgızistan İçişleri Bakanlığı, Kırgızistan vatandaşı Orhan İnandı'nın bulunması için ülke genelinde arama çalışması başlattı.

15:06 01 Haziran 2021 Salı
Kaçırılan Orhan İnandı’nın öğrencileri Bişkek Türk Büyükelçiliği önünde: #OrhanBeyNerede
Kırgızistan’da Sapat okullarının eski müdürü Orhan İnandı Bişkek’te evinin önünde kaçırıldı. Kırgızistan İçişleri Bakanlığı, Kırgızistan vatandaşı Orhan İnandı'nın bulunması için ülke genelinde arama çalışması başlattı.



Kırgızistan’da faaliyet gösteren Sapat okullarının eski müdürü Orhan İnandı Bişkek’te evinin önünde kaçırıldı. Olayın duyulması üzerine soruşturma ve operasyon grubu oluşturan Kırgızistan İçişleri Bakanlığı, Kırgızistan vatandaşı Orhan İnandı’nın bulunması için ülke genelinde arama çalışması başlattı.
  #orhaninandı nın türkiye büyükelciliginde olduğunu kabul ettiler halk elçilik önünde toplanıyor pic.twitter.com/W1h4oUCflh — Rcp (@Rcp96909173) June 1, 2021
Öte yandan Türkiye Büyükelçiliği önünde toplanan ve öğretmenlerinin kaçırılmasını protesto eden öğrencileri ve veliler bekleyişini sürdürüyor. Kırgızca ve Rusça, “Orhan Bey Nerede?” pankartları taşıyan öğretmen, öğrenci ve veliler açıklama yapılmasını beklerken canlı yayınla ise seslerini duyurmaya çalışıyor.


/

/

/

Rusça Azattyk portalının aktardığına göre, Orhan İnandı’nın Lexus 470 marka arabası 1 Haziran sabahı saat 04:20 sularında evinin önünde kapısı açık halde bulundu. Yakınlarının başvurusunu değerlendiren Oktyabrsky bölgesi polisinden yapılan açıklamada, “Deneyimli müfettişler ve görevliler arasından bir soruşturma-operasyon grubu oluşturuldu. Orhan İnandı’nın nerede olduğunu belirlemek için gerekli tüm soruşturma eylemleri ve arama önlemleri alındı.” denildi.

/

REYHAN İNANDI: EŞİMİN CAN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞE EDİYORUM

Orhan İnandı’nın eşi Reyhan İnandı ise yaptığı açıklamada yaşadıklarını anlattı. Reyhan İnandı şunları söyledi:

Eşim Orhan İnandı, Maraş-Andırın doğumlu, 25 yıldır Kırgızistan’da ikamet eden bir öğretmendir. Tüm hayatını eğitime adadı. Halen Sebat Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir. Kendisi aynı zamanda Kırgızistan vatandaşıdır. Orhan Bey dün (31 Mayıs 2021) 20.00 sıralarında evimize yakın bir kafede (Adriano Cafe) görüşmesi olduğunu söyleyerek evden ayrıldı. 21.02’de gönderdiğim mesajı gördü ama cevap vermedi. 22.10’da gönderdiğim sesli mesajımı gördü ama cevap vermedi. Daha sonra defalarca yaptığım aramalarıma cevap vermedi. Sonra arkadaşlarına haber verdim ve onların yardımıyla arabasını evimize 12- 7-8 km uzaklıkta Maldibayeva caddesinde, saat 03: 00’te park edilmiş arabaların arasında bulduk. Patlamış bir lastikle ve kapılar açık. Ceketi ve iki telefonu arabadaydı. Herhangi bir görgü tanığım olmamasına rağmen Türkiye’ye kaçırılıp götürülme riskinden şüpheleniyorum ve can güvenliğinden endişe ediyorum. Burada resmi makamlara haber verdik ve polis soruşturmaya başladı.”



GÖRGÜ TANIKLARI: BİR DAHA HABER ALAMADIK

Görgü tanıkları ise Orhan İnandı’nın kaçırılmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Saat 21:30 sularında arabada kullanırken telefonuna gelen bir aramayı cevaplıyor. Bir süre sonra telefondaki kişiye arabada bir gariplik var, direksiyon bir tarafa çekiyor, herhalde lastik patladı ben sizi ararım deyip aracı durduruyor. Telefondaki arkadaşıda nasıl gideceksin gece vakti diyor, Orhan bey ofisten bir arkadaş yarın alır, ben buraya park ederim deyip araçtan iniyor. O andan itibaren artık Orhan beyden haber alamadık.”

SAPAT EĞİTİM KURUMLARINDAN BASIN AÇIKLAMASI

Sapat Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün bir basın basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. Farklı dillerde yapılan açıklamada, “Uluslararası Sapat Eğitim Kurumları Başkanı Orhan İnandı’dan Haber Alınamıyor” denilerek gelişmeler şöyle anlatıldı:

“Uluslararası Sapat Eğitim Kurumları Başkanı Orhan İnandı’ya 31 Mayıs 2021 gecesi saat 21:00’den itibaren ulaşılamıyor.

Orhan İnandı, 1995 yılından beri Kırgızistan’da hizmet etmektedir. 2001 yılından bu yana Uluslararası Sapat Eğitim Kurumları başkanlığını yapmaktadır.

Uluslararası Sapat Eğitim Kurumları bünyesinde 16 lise, 1 üniversite, 1 uluslararası okul, 3 ilkokul bulunmaktadır. Kurumların kalitesini daha da yükseltmek için hizmet veren tüm öğretmenlerin sürekli kendilerini geliştirmeleri ve okulların eğitim donanımlarını yenileme gayreti içerisinde görevine devam eden birisi olarak tanınmaktadır.

2002 yılında Kırgız Cumhuriyeti eğitim sistemine yaptığı katkılardan dolayı kendisine “Kırgız Cumhuriyeti Eğitiminde Mükemmeliyet” ünvanlı Şeref Madalyası ve beraberinde Kırgız Cumhuriyeti Takdir Belgesi ve bir sonraki yıl 2003 yılında Onur Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Kırgızistan eğitimine büyük katkılarının yanında akademik çalışmalarına da devam etmiş ve pedagoji üzerine doktorasını yapmıştır.

Orhan İnandı aynı zamanda Kırgız Cumhuriyeti vatandaşıdır.

Sevgili yurttaşlar, bu olayla ilgili herhangi bir bilginiz varsa, lütfen polisi (102) veya Uluslararası Sapat Eğitim Kurumları genel merkez ofisini (0550049050) arayınız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

TÜRK OKULLARI KIRGIZİSTAN’A DEVREDİLDİ

Sapat eğitim kurumları 1992 yılından beri Kırgızistan’da faaliyet gösteriyor. Kırgızistan genelinde 16 yatılı okul, iki uluslararası okul – İpek Yolu ve Cambridge’in yanı sıra Bişkek’te dört ilkokul ve Atatürk Ala-Too Uluslararası Üniversitesi kurum bünyesinde hizmet veriyor. Sebat Eğitim olarak başlayan eğitim faaliyetleri 2017 yılında tamamen Kırgızistan’a devredildi ve kurumun ismi Sapat olarak değiştirildi.

İNANDI, KIRGIZİSTAN’IN BAĞIMSIZLIKTAN BU YANA ORDAYDI

Öte yandan Kırgızistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kazandığı yıldan bu yana, ülkede faaliyet gösteren Sapat Eğitim Kurumları’nın kurucusu olan Orhan İnandı aynı zamanda Kırgızistan’ın vatandaşı olduğu öğrenildi.



 

Son güncelleme: 15:06 01.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı