• Turkhane Logo

Kabine'de faiz çıkmazı: Erdoğan'la Şimşek birbirini henüz ikna edemedi

Bluebay Asset Management'ta kıdemli bir stratejist olan Timothy Ash

18:24 01 Haziran 2023 Perşembe
Kabine'de faiz çıkmazı: Erdoğan'la Şimşek birbirini henüz ikna edemedi
Bluebay Asset Management'ta kıdemli bir stratejist olan Timothy Ash

Pisayalar dört gözle Erdoğanın ekonomi yönetimine kimin getireceğini bekliyor. Dünya basınında da Erdoğan-Şimşek arasındaki düello yorumları aldı başını gidiyor. Erdoğan ve Şimşek arasında resmiyete dökülmüş bir anlaşma ise henüz yok.

Middle East Eyedan Ragıp Soylunun haberine göre 28 Mayısta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunu kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek dönemde nasıl bir ekonomi politikası benimseneceği konusunda henüz net bir işaret vermedi. Piyasalar, uzun zamandır ismi gündemde olan, ortodoks ekonomi politikalarıyla bilinen Mehmet Şimşekin yeniden ekonomi yönetimine dönüp dönmeyeceğini merak ediyor.

Kulislere göre eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, politika faizini 18 ayda yüzde 25e çıkarmak istiyor, Erdoğan için faiz artırımı sorun olmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı, düşük faiz konusunda gerçekten çok katı
Haberde belirtilen detaylara göre Erdoğan ve Şimşek, pazartesi günü görüştü ancak henüz bir anlaşmaya varılmadı. Konuya yakın bir kaynak, Cumhurbaşkanı, düşük faiz konusunda gerçekten çok katı. Erdoğan ve Şimşek her konuda anlaşabilir ama faizlerin artımı sorun olmaya devam edecek diye konuştu.
Aynı kaynak eski Maliye Bakanının yeni bakanların kendi görüşüne yakın olmasını talep ettiğini belirterek Erdoğan ve Şimşek arasındaki görüşmeyi şu sözlerle anlattı:

Mehmet Şimşek, para politikasında en az 18 ay boyunca özgür olma konusunda Erdoğanı ikna etmeye çalışıyor. Şimşek, iş dünyasını çok olumsuz etkilemeyecek kademeli faiz artırımları önerdi. Şimşek, faizleri 18 ay içerisinde mevcut yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25e kadar çıkarmak istiyor.
Ancak Erdoğanın önerileri kabul etse bile Mehmet Şimşekin planına uzun süre sadık olacağı yönünde endişeler olduğu belirtildi. Haberde, 2024 yılında yapılacak yerel seçimlere vurgu yapıldı.

Son güncelleme: 18:24 01.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı