• Turkhane Logo

JPMorgan'dan seçimden sonra TL'de değer kaybı tahmini: “Dolar 30 liraya yaklaşabilir”

Amerikan yatırım bankası JPMorgan Türk Lirası’nın 14 Mayıs’taki seçimlerden sonra hızla değer kaybedebileceği ve 1 doların 30 TL’ye yaklaşabileceği tahmininde bulundu. Reuters’ın konuya ilişkin haberinde seçimlerin yabancı yatırımcı için de dönüm noktası niteliği taşıdığı yorumu yapıldı.

01:36 15 Nisan 2023 Cumartesi
JPMorgan'dan seçimden sonra TL'de değer kaybı tahmini: “Dolar 30 liraya yaklaşabilir”
Amerikan yatırım bankası JPMorgan Türk Lirası’nın 14 Mayıs’taki seçimlerden sonra hızla değer kaybedebileceği ve 1 doların 30 TL’ye yaklaşabileceği tahmininde bulundu. Reuters’ın konuya ilişkin haberinde seçimlerin yabancı yatırımcı için de dönüm noktası niteliği taşıdığı yorumu yapıldı.

JPMorgan’ın öngörülerini aktaran haberde, Türkiye’de çekişmeli geçeceği tahmin edilen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin, sonuçların yaratacağı etki bakımından ülkede son 100 yılın en önemli seçimlerinden biri olarak görüldüğü kaydedildi.

Seçimlerin, hem enflasyondan kaynaklı hayat pahalılığı krizinden etkilenen Türkler hem de son yıllarda piyasalardaki çalkantı nedeniyle çoğu ülkeden ayrılan yabancı yatırımcılar için dönüm noktası niteliği taşıdığı yorumu yapıldı.
Habere göre, JPMorgan uzmanları sonuçlardan bağımsız olarak makro düzenlemelerin beklendiğini söyledi; ancak enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının arttırılması gibi daha geleneksel politikalara ne kadar bağlı kalınacağı konusunda iki farklı senaryo ortaya koydu.
Uzmanlar, ekonomide geleneksel politikalara güçlü şekilde bağlı kalınması durumunda nihai olarak ülkede doların 24-25 liradan işlem görebileceği ve yıl sonunda 26ya çıkabileceğini öngörüyor. Şu anda dolar 19 TL civarında işlem görüyor.
Ekonomide borçlanma maliyetlerini arttıran gösterge olan devlet tahvili getirilerinin de yüzde 25e çıkabileceği tahmin ediliyor.
JPMorgan uzmanlarına göre, seçimler öncesindeki büyük teşvik paketlerinin baskısıyla lira başlangıçta değer kaybedecek. Bu öngörüye göre mali baskı hafifledikçe yerel halk döviz portföyünü arttırırken, yabancıların piyasaya girmek için Türk lirasının değer kazanmasını bekleyeceği tahmin ediliyor.
Geleneksel politikalara ılımlı geçiş yeterli olur mu?
Haberde ele alınan bir diğer olasılık, seçimden sonra ekonomide daha geleneksel, yani ekonomi çevrelerinde genel kabul gören politikalara geçişin daha zayıf olduğu bir durum.
Uzmanlar böyle bir durumda doların yıl sonuna kadar 30TLden işlem görmeye başlamasının olası olduğu görüşünde.
JPMorgan uzmanları, bu durumda taktiksel bir değerlendirme yapılması gerekeceğini ve piyasadaki dalgalanmanın artmasını beklediklerini söyledi.

En iyimser durumda bile enflasyonu azaltmaya giden yolun uzun olması bekleniyor. JPMorgan, Merkez Bankasının da döviz rezervlerini yeniden inşa etmeyi hedefleyeceğini belirtiyor.
Uzmanlara göre geleneksel makro ekonomik politikalara “ılımlı” bir dönüş, tek başına sermaye girişini teşvik etmeye yetmeyebilir ve bu durumda lira daha uzun süre değer kaybedebilir.
Geleneksel makro ekonomik politikalar uzmanlar tarafından, yavaş kredi büyümesi hızı, mali baskı seviyesinin azalması ve döviz rezervlerinin yeniden inşa edilmesi için yol haritası oluşturulması gibi adımlarla tanımlanıyor.
Uzmanlar fiyatlara ve Türkiyenin en çok ticaret yaptığı ülkelerin para birimleri karşısında değerine dayanan TLnin reel efektif döviz kurunun (REER), şu anda adil değerinin yaklaşık yüzde 32 altında olduğu tahminini yapıyor.
Mahkeme belgelerine göre Jack Teixeira, gizli savunma belgelerini yasa dışı şekilde kopyalama ve bu belgeleri yasa dışı şekilde bulundurmakla suçlanıyor. Bu iki suçun her biri 10 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.
21 yaşındaki şüpheli, gizli belgeleri bilerek izinsiz başka bir yere götürmekle de suçlanıyor. Bir sonraki duruşma Çarşamba günü yapılacak.
Wikileaks belgeleri zanlısı 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı
2010 yılında Wikileaks belgelerine ilişkin görülen davada, belgelerin sızdırılmasından sorumlu tutulan Amerikan askeri Chelsea Manning, 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Dönemin ABD Başkanı Barack Obama daha sonra Chelsea Manning’in cezasını hafifletmişti.

JPMorgana göre geleneksel makro ekonomik politikalara dönüş senaryosu, lirayı reel değer kazanma eğilimine sokarak rayiç değerine geri çekebilir.
Uzmanlar, Ancak başlangıçtaki reel değer artışını esas olarak fiyatlar yönlendirecek ve spot dövizin değer kazanmasıysa çok mümkün olmayacak diyor.
Reuters geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı AK Parti seçim beyannamesine ilişkin hazırladığı haberde, beyannamede geleneksel politikalara dönüşe doğrudan bir atıf olmadığını; beyannamede düşük faiz politikasının, reel sektöre yatırım yapan girişimciler ve istihdam yaratılması için itici güç olduğunun belirtildiğini aktarmıştı.
İngiliz haber ajansı 22 Mart tarihli haberinde, Türkiye’de seçimden sonra kimin iktidara geleceğinden ve uygulanacak politikalardan bağımsız olarak, ekonomideki sorunların çözümünün kolay olmadığı yönünde bir uzman görüşüne yer vermişti.

Son güncelleme: 01:36 15.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı