• Turkhane Logo

Journalist Post Dünya Basın Özgürlüğü gününde ‘Her şeye rağmen gazetecilik’ kapağıyla yayınlanacak

21 ülkeden 32 gazetecinin katkılarıyla hazırlanan Journalist Post’un yeni sayısı 3 Mayıs 2022 Dünya Basın Özgürlüğü gününde ‘Her şeye rağmen gazetecilik’ kapağı ile yayında olacak.

16:40 01 Mayıs 2022 Pazar
Journalist Post Dünya Basın Özgürlüğü gününde ‘Her şeye rağmen gazetecilik’ kapağıyla yayınlanacak
21 ülkeden 32 gazetecinin katkılarıyla hazırlanan Journalist Post’un yeni sayısı 3 Mayıs 2022 Dünya Basın Özgürlüğü gününde ‘Her şeye rağmen gazetecilik’ kapağı ile yayında olacak.


Basın ve ifade özgürlüğünü savunan dünyanın ilk ve tek çok dilli dergisi Journalist Post farklı coğrafyalardaki cezaevlerinde bulunan meslektaşlarının koşulsuz bir şekilde salıverilmelerini ve düşünce özgürlüğünü suç sayan yasaların kaldırılmasını talep ediyor.

Yayınlanan basın özgürlüğü endeksindeki ülkelerin sıralamaları her yıl değişiyor. Endekste üst basamaklara çııkabilmek için hükümetlerin maalesef özel bir çabası yok. İşte böyle bir dönemde Journalist Post’un önemi ortaya çıkıyor. Dünyanın farklı ülkelerinden birçok gazeteci Dünya Basın Özgürlüğü gününde bir araya gelerek, ifade ve basın hürriyetinin savunuculuğunu yazdıkları makaleler ile sürdürüyorlar. 


Sürgün, kelime olarak yaşanılan yerden koparılmak anlamına gelse de aslında insanın hayattan koparılması anlamına geliyor. Her asırda gerçekleşen ve genel itibariyle diktatörlerin sebep olduğu bu sürgünler, en çok gazetecileri etkiledi.

Dünyanın 5 farklı ülkesinde sürgün hayatı yaşamak zorunda kalan gazetecilerden sadece birkaç tanesinin hayatlarının yer aldığı Journalist Post’un yeni sayısı Dünya Basın Özgürlüğü gününde ‘Her şeye rağmen gazetecilik’ kapağı ile yayınlandı. Dünyanın tek çok dilli uluslararası dergisi olan Journalist Post’un bu sayısında 21 ülkeden gazetecilerin basın ve ifade özgürlüğü konulu makaleleri ile habercilik alanlarında gerçekleştirilen röportajları yer aldı. International Journalists Assosiaciton e.V çatısı altında yayına hazırlanan dergi için uluslararası birçok gazeteci destek verdi. 

Sürgündeki hayatlarına tüm zorluklara rağmen devam eden Afganistan, Meksika, Mısır, Venezuela ve Türkiye’den ayrılarak gazeteciliklerine devam eden 5 gazeteci ile röportajlar JP’nin bu sayısında yer aldı. 
Almanya’nın en büyük gazeteci kuruluşu DJU’dan Monique Hofmann, Güney Afrika Ulusal Editörler Forumu SANEF’in İcra Kurulu Direktörü Reggy Moalusi, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Hollanda Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ana Karadarevic dernekler adına makaleleri ile destek verdiler. Brezilya’dan bölgenin en tanınmış 7 kişilik gazeteci ekibinin dosyalarının yanı sıra, Avustralya, Pakistan, Hindistan, Afganistan, Filistin, Ukrayna, Yunanistan ve Malta’dan konu ve konuk kalemler basın ve ifade özgürlüğü konularında yazıları ile JP’yi renklendirdiler. 

İstatistiklere göre, savaşta olmayan bir ülke için en fazla gazetecinin öldürüldüğü yer olan Meksika’nın ve dünyanın tanınmış gazetecilerinden Marcela Turati ile özel röportaj da son sayıda geniş şekilde yayınlandı. 
Suroyo TV’nin kurucularından Yawsef Beth Turo ile Süryani Medyası üzerine röportajın yer aldığı JP’da ayrıca ‘Invisible’ belgeselini yapan gazeteci Marianna Kakaounaki ile de bir mülakat yer aldı. Malta’da öldürülen gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın hikayesini Alman tecrübeli gazeteci Iris Rohmann kalem aldı. Ayrıca her sayıda büyük destek veren Rus gazetecilerin portrelerini özel olarak yayına hazırlayan Wahrheitskämpfer da Journalist Post’un bu sayısında yer aldı. 

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Taliban’ın yeniden Afganistan’ı kontrolü, bu yılın başında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Meksika ve Haiti’de gazetecilerin hedef olması sonucu Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) verilerine göre yılın ilk 3 ayında hayatını kaybedenlerin sayısı 15’i buldu. 

Rus yanlısı medyanın dezenformasyon kampanyalarında önemli bir rol oynayan hibrit savaşı sürüyor. Gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olarak bilinen Meksika’da, organize suc¸örgütlerinin tehdidi ve Cumhurbaşkanı’nın saldırgan ve kutuplaştırıcı söylemleriyle mücadele ediyor. Haiti’de de gazeteciler yine çetelerin hedefindeler. Türkiye, Belarus gibi ülkelerde gazeteciler hala cezaevinde.

Yayınlanan basın özgürlüğü endeksindeki ülkelerin sıralamaları her yıl değiştiriyor. Endekste üst basamaklara çıkabilmek için hükümetlerin maalesef özel bir çabası yok. İşte böyle bir dönemde Journalist Post’un önemi ortaya çıkıyor. Dünyanın farklı ülkelerinden birçok gazeteci Dünya Basın Özgürlüğü gününde bir araya gelerek, ifade ve basın hürriyetinin savunuculuğunu yazdıkları makaleler ile sürdürüyorlar. 

Basın ve ifade özgürlüğünü savunan dünyanın ilk ve tek çok dilli dergisi Journalist Post farklı coğrafyalardaki meslektaşlarının koşulsuz bir şekilde salıverilmelerini ve düşünce özgürlüğünü suç sayan yasaların kaldırılmasını talep ediyor.

Journalist Post 4. Sayı tanıtım Youtube linkleri: 

İNGİLİZCE: https://www.youtube.com/watch?v=3uc1REAc21Q&t=2s 

ALMANCA: https://www.youtube.com/watch?v=cfxOomcP3sM 

TÜRKÇE:  https://www.youtube.com/watch?v=1eQ_JDR8JiE 

Dergi İngilizce, Almanca ve Türkçe ayrı ayrı dergiler halinde hazırlanıyor ve basılıyor. Ücretsiz olarak ilgili kişi ve kurumlara posta yolu ile dağıtılıyor.

Journalist Post İçeriklerine Aşağıdaki Linklerden 3 Mayıs 2022 Günü Ulaşabilecek!

İNGİLİZCE: https://internationaljournalists.org/journalists-post/

ALMANCA: https://internationaljournalists.org/de/journalist-post/ 

TÜRKÇE: https://internationaljournalists.org/tr/journalist-post/
 

Son güncelleme: 16:40 01.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı