• Turkhane Logo

JİTEM üssünde insan kemikleri bulundu

Sur'da bir dönem JİTEM üssü olarak bilinen Saraykapı Cezaevi yakınlarında insan iskeleti ve kemikler bulundu. Aynı yerde 2012'de de kemikler bulunmuştu.

13:53 09 Haziran 2022 Perşembe
JİTEM üssünde insan kemikleri bulundu
Sur'da bir dönem JİTEM üssü olarak bilinen Saraykapı Cezaevi yakınlarında insan iskeleti ve kemikler bulundu. Aynı yerde 2012'de de kemikler bulunmuştu.

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Cevatpaşa Mahallesi’nde 1990’lı yıllarda Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) tarafından sorgu ve infaz merkezi olarak kullanılan eski Saraykapı Cezaevi’nde insan iskeletleri ve kemikleri bulundu.

Edinilen bilgilere göre Şubat ayında YSO İnşaat A.Ş. tarafından “restorasyon” adı altında yapılan kazılarda bazı kemikler bulundu. Şirket yetkilileri, “hayvan kemiği” diyerek, kemiklerin hafriyatların içine atılmasını istedi. Ancak daha sonra kazılarda insan iskeletleri bulundu. Söz konusu kemikler de hafriyat kamyonuna yüklenerek götürüldü. Ancak kemiklerin nereye götürüldüğü bilinmiyor.

Kemiklerin bulunduğu sırada kazı çalışmalarında yer alan işçilerden Ahmet Kayar, yaşananları Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.


ÇÖPE ATILMASI İSTENDİ

Şubat ayında 75-76 diye numaralandırılan burçlarda çalıştığını belirten Kayar, iş makineleriyle çalışmalar yapıldığı sırada kemik parçalarının ortaya çıktığını aktardı. Kayar, “Sürekli kemik çıkıyordu. Bizden çöpe atmamızı istiyorlardı. Vicdanımız el vermedi, itiraz ettik. Bize ‘Hayvan kemiğidir’ denildikten sonra çöpe atmaya başladık” dedi.

ÜST ÜSTE KEMİKLER

Kayar, tarihi cezaevine çok yakın bir noktada çalışma yürüttüklerine işaret ederek, “Bize, ‘Burada yapı ya da ceset çıkarsa işimiz aksar’ diyorlardı. Daha sonra burada 2 iskelete denk geldik” dedi. İnsan iskeletlerini bölgede çalışma yapan arkeologlara gösterdiklerini kaydeden Kayar, “Arkeologlar bunların 2 erkeğe ait olduğunu söyledi. İskeletlerin altında kemikler çıktı. Yine küller çıkıyordu. Oradaki iskeletlerin ve kemiklerin kime ait olduğunu sormamıza rağmen bize bilgi vermediler” diye konuştu.

TARİH DE YOK EDİLİYOR

Kazı sırasında tarihi dokuya da iş makineleriyle zarar verildiği aktaran Kayar, şunları söyledi: “İş makinası sahada çalıştıktan sonra bir tarih yok oldu. Örneğin eski döneme ait su kemerleri vardı. Sırf şantiyenin işi aksamasın diye bu tür yapılara sürekli zarar veriyorlardı. Bize ‘Kırın gitsin, yoksa şirket ilerleyemez. Belge almamız gerekiyor bunları ortadan kaldırabilmemiz için’ diyorlardı. Tarihi bir havuz gördük. Havuzun görülmemesi için tekrardan üstünü örttük. Üstüne iskele kuruldu. Örtbas edip tarih ve kültür mirasına ciddi zarar veriyorlardı” diye konuştu.

İş makinelerinin kazdığı alanda 100 metre uzunluğunda su kemerinin çıktığını ve bunun da kırıldığını söyleyen Kayar, “Yetkililerin kontrolü altında kırıldı. İşçiler yemeğe gittiğinde 2 kişi seçiliyordu, su kemerlerine zarar veriliyordu” dedi. Kayar, bölgede incelemelere gelen Müze Müdürlüğü yetkililerinin ise yaşanan tahribata göz yumduğuna dikkati çekti. Kayar, tarihi yapılara zarar verildiğine işaret ederek, bu duruma karşı adım atılmasını istedi.

JİTEM ÜSSÜ

Merkez Kapalı Cezaevi olarak da bilinen yer, 1990’lı yıllarda JİTEM’in sorgu merkezi olarak kullanılıyordu. 1990’lı yıllarda bölgede kaçırılarak kaybedilen ve faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitirenlerin adresi olarak gösterilen söz konusu üste, 2012 yılının Ocak ayında da kazı çalışması yapılırken insan kemikleri bulunmuştu. Kazı çalışmaları Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından genişletilmiş ancak çıkarılan kemiklerin akıbetine dair sonrasında herhangi bir adım atılmamıştı.

Son güncelleme: 13:53 09.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı