• Turkhane Logo

Japonya’da 6 şiddetinde yeni deprem meydana geldi

15:25 09 Ocak 2024 Salı
Japonya’da 6 şiddetinde yeni deprem meydana geldi





Japonya Meteoroloji Ajansı, Japonya’nın orta kesimlerinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Şiddetli sarsıntılara neden olan depremin ardından tsunami uyarısı yapılmadı.



Japonya’da yılın ilk günü meydana gelen 7,5 şiddetindeki depremin ardından bugün 6,0 şiddetinde bir büyük deprem daha meydana geldi.



Japon yetkililer, bin 200’den fazla artçı depremin bölgeyi sarstığını ve bugün Japon Denizi kıyılarında 6,0 büyüklüğünde güçlü bir depremin meydana geldiğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar Kurumu depremin büyüklüğünü 5.8 olarak açıkladı.



Japon Denizi açıklarında meydana gelen deprem, yılbaşı günü meydana gelen depremin vurduğu bölgeyi de etkiledi.



Yetkililer, 1 Ocak’ta Japonya’nın orta kesimlerini yerle bir eden şiddetli depremde ölenlerin sayısının Salı günü 200’ü geçtiğini ve 100’den fazla kişiden hala haber alınamadığını söyledi. 7,5 büyüklüğündeki deprem, Japonya’nın ana adası Honshu’daki Noto Yarımadası’nda ailelerin Yeni Yıl Günü’nü kutladığı sırada binaları yıktı ve devirdi, yangınlara neden oldu ve altyapıyı devre dışı bıraktı.



Sekiz gün sonra binlerce kurtarma görevlisi, enkazı temizlemek ve hala izole topluluklarda mahsur kalan yaklaşık 3 bin 500 kişiye ulaşmak için kapalı yollar ve kötü hava koşullarıyla mücadele ediyor. Ishikawa bölge yetkililerinin açıkladığı rakamlara göre yılbaşı günü meydana gelen felakette 202 kişinin öldüğü teyit edilirken, bu sayı günün erken saatlerinde 180’e yükseldi, 102 kişiden ise haber alınamıyor.



Dün Japon yetkililer, merkezi veri tabanlarının güncellenmesinin ardından kayıp sayısını üç kattan fazla artırarak 323’e çıkarmış ve bu artışın çoğu ağır darbe alan Wajima ile ilgili olmuştu.



Yer yer yağan yoğun kar yardım çalışmalarını zorlaştırırken, dün itibariyle yaklaşık 30 bin kişi, bazıları tıka basa dolu olan ve yeterli gıda, su ve ısınma sağlamakta zorlanan yaklaşık 400 hükümet barınağında yaşıyor. Neredeyse 60 bin hanede su ve 15 bin 600 hanede elektrik bulunmuyor.



Japonya’da her yıl yüzlerce deprem meydana gelse de, kırk yılı aşkın süredir yürürlükte olan katı inşaat kuralları nedeniyle çoğu hasara yol açmıyor. Ancak özellikle Noto gibi kırsal bölgelerde hızla yaşlanan topluluklarda birçok yapı daha eski.



Ülke, 2011 yılında tsunamiyi tetikleyen, yaklaşık 18 bin 500 kişinin ölümüne ya da kaybolmasına neden olan ve Fukushima santralinde nükleer felakete yol açan dev depremin etkisinden kurtulamıyor

Son güncelleme: 15:25 09.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı