• Turkhane Logo

İzmir’de hasar gören binaların 42’si ‘imar affı’ ile kayıt altına alınmış

İzmir depreminde yıkılan ve hasar gören binaların 42'si 'imar affı' ile kayıt altına alındığı ortaya çıktı.

12:32 03 Aralık 2020 Perşembe
İzmir’de hasar gören binaların 42’si ‘imar affı’ ile kayıt altına alınmış
İzmir depreminde yıkılan ve hasar gören binaların 42'si 'imar affı' ile kayıt altına alındığı ortaya çıktı.



İzmir depreminde yıkılan ve hasar gören binaların 42’si ‘imar affı’ ile kayıt altına alındığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, İzmir’de “İmar Barışı” kapsamında yapı kayıt belgesi verilen binalardan meydana gelen depremde etkilenenlere ilişkin Araştırma Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, acil yıkılacaklardan 4’ünün, yıkık olanlardan 2’sinin, ağır hasarlı olanlardan 36’sının yapı kayıtlı, diğerlerinin ise normal ruhsatlı yapı olduğunu belirtti.

Meclis Depreme Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu, AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu başkanlığında toplandı.


İMAR BARIŞI

Yaptığı sunumda, İzmir’de “İmar Barışı” kapsamında yapı kayıt belgesi verilen binalardan meydana gelen depremde etkilenenlere ilişkin de bilgi veren Can, acil yıkılacaklardan 4’ünün, yıkık olanlardan 2’sinin, ağır hasarlı olanlardan 36’sının yapı kayıtlı, diğerlerinin ise normal ruhsatlı yapı olduğunu kaydetti.

Can, “Bizim burada birincil düşündüğümüz şey, mühendis ve mimarlar açısından bir standart oluşturmak, ikincisi bütün verilerin kayıtlı, erişilebilir, şeffaf olması. Binanın hem dışına hem içine iki levha olarak takılarak yangın, deprem gibi afetler durumunda da ulaşılabilirliği kolaylaştırmak. Bu çipli sistem, 70 metre öteden bile okunabiliyor. Mesela çipli bir bina çöktü. Biz yaralıları kurtarmak için o binanın basit bir rölövesini çıkarmaya çalışıyoruz. Yıkım esnasında da çok kolaylık sağlıyor” dedi.

Can, “Çünkü nereden etki edersek nasıl bir yıkımı sağlarız bunun bilgisini de edinmiş oluyoruz. Tıpkı araçlarda, asansörlerde olduğu gibi belirli periyotlarda denetim sistemi geliştiriyoruz” diye belirtti.

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Gürgen ise 2012’de 6306 sayılı Kanun’un yayınlanmasıyla Bakanlık olarak kentsel dönüşüm çalışmalarına dahil olduklarını hatırlatarak, 2012’den bu yana 81 ilde 696 bin konut ve iş yerini riskli yapı olarak tespit ettiklerini, bunlardan yaklaşık 590 binini yıktıklarını belirtti.

Gürgen, kentsel dönüşüm çalışmaları için 2012’den bugüne kadar 15 milyar 695 milyon lira harcandığını bildirdi.

Son güncelleme: 12:32 03.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı