• Turkhane Logo

İzlanda’da depremin ardından yanardağ patlaması

18:50 19 Aralık 2023 Salı
İzlanda’da depremin ardından yanardağ patlaması





İzlanda’nın Reykjanes yarımadasında haftalar süren depremlerin ardından yanardağ patlaması yaşandı. Yetkililer bir balıkçı kasabası Grindavík’den yaklaşık 4.000 kişiyi geçen ay tahliye etmişti.



İzlanda’nın güneybatısındaki Reykjanes yarımadasında bulunan bir yanardağ, haftalardır yaşannaya devam eden depremlerin ardından patladı. İzlanda’nın başkenti Reykjavik’e yaklaşık 40 km uzaklıktaki Grindavík kasabasına sadece birkaç km uzaklıkta yaşanan patlamanın dün akşam meydana gelen bir dizi küçük depremin ardından başladığı belirtildi.



Grindavík kasabasının 4 bin sakini, 24 saat içinde 1.000’den fazla küçük depremin yaşanmasının ardından kasım ayında tahliye edilmişti. Yanardağ yüzeyindeki çatlağın yaklaşık 3,5 km uzunluğunda olduğu ve hızla büyüdüğü aktarıldı. Meteoroloji̇ ofi̇si̇, magmanın güneybatıya doğru hareket ettiğini ve patlamaların Grindavík yönünde devam edebileceğini açıkladı.



Hava trafiğini etkilemeyecek



Kasım ayındaki tahliye kararının ardından bölge halkı her gün sabah 7 ile akşam 9 arasında Grindavík’e dönebiliyordu. İnsanların gece kasabada kalmasına izin verilmemişti.



İzlanda Dışişleri Bakanı Bjarni Benediktsson X’te yaptığı açıklamada “İzlanda’ya ve İzlanda’dan yapılan uçuşlarda herhangi bir aksama olmadığını ve uluslararası uçuş koridorlarının açık kaldığını” söyledi. Reykjavik’in uluslararası havaalanı yaşanan bazı gecikmelere rağmen çalışmayı sürdürüyor.



İzlandalı Bakan: “Oldukça şanslıyız”



Son iki ay içinde bölgede binlerce deprem meydana gelirken son zamanlarda depremlerin şiddetlerinin azalması sebebiyle bazı uzmanlar patlama riskinin azaldığını ifade etmişti ve bölge halkı da Noel öncesinde tahliye kurallarının esnetilmesini umuyordu.



Patlama her ne kadar beklenmedik bir anda yaşansa da hükümet, patlamanın ‘yaşam için bir tehdit oluşturmadığını’ açıkladı. Yanardağ patlamaya başladığında tahliye emirleri sebebiyle bölgede kimsenin olmadığı düşünülüyor. Ülkenin altyapı bakanı Sigurður Ingi Jóhannsson, yayın kuruluşu RÚV’ye verdiği demeçte “patlamanın yeri ve gelişimi konusunda oldukça şanslı görünüyoruz ve bunun devam edeceğini umuyoruz” dedi.



İzlanda, Avrupa’da en çok aktif yanardağın bulundupu ülke. Ada ülkesinde 33 aktif yanardağ var.

Son güncelleme: 18:50 19.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı