• Turkhane Logo

'İzinli seyahat' dönemi: Şehirlerarası seyahat nasıl olacak, kimlere izin verilecek?

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında şehirlerarası yolculuklar artık izne tabi. Peki kimler, nasıl izin alabilecek?

11:53 29 Mart 2020 Pazar
'İzinli seyahat' dönemi: Şehirlerarası seyahat nasıl olacak, kimlere izin verilecek?
Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında şehirlerarası yolculuklar artık izne tabi. Peki kimler, nasıl izin alabilecek?

Hürriyetin haberine göre seyahat etmesi zorunlu olanların vali/kaymakamların koordinesinde oluşturulacak ‘Seyahat İzin Kurulu’na başvurmaları gerekecek. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergahı ve süresini içerecek şekilde seyahat izin belgesi düzenlenecek. 

Tedavi için doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar valilik izniyle şehirlerarası yolculuk yapabilecek.

Seyahat başında ve sonunda sağlık kontrolleri yapılacak. Kurul otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesini, telefonlarını ve gidecekleri yerlerdeki adresleri, gidilecek ildeki valiliğe bildirecek. Bu yolcular il girişlerinde sağlık kontrolünden geçirilecek. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durum varsa kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacak.


Özel araçlarıyla yolculuk yapanlara şehir giriş ve çıkışlarındaki kontrol noktalarında yolculuğun nedeni sorulacak. Zorunlu ve makul bir nedeni olmayanlara izin verilmeyecek. 

Zorunlu ve makul nedeni olanlar sağlık kontrolünden geçirilecek, koronavirüsü belirtileri göstermesi durumunda zorunlu 14 günlük karantinaya alınacak. Yolcuların bilgileri gidecekleri illere bildirilecek, takibi sağlanacak.

Seyahat İzin Kurulunca, şehirler arası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecek.

Seyahat başında ve sonunda sağlık kontrolleri yapılacak. Otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak.

Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adresleri, gidilecek ildeki valiliğe bildirilecek.

İllerine gelecekleri bildirilen yolcular, il girişlerinde sağlık kontrollünden geçirilecek. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durum varsa kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacak. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gerekenlere ise evlerinde kalmaları tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecek. Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personel rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilecek.

Seyahat belgesiyle yolculuğuna izin verilen şehirlerarası otobüsler sadece güzergahtaki il otogarlarında duracak, burada ise kapasitelerinde boşluk olması durumunda yolcu alabilecek. Otobüs firmalarının şehiriçi ikram servisleri yasaklanacak. Şehirlerarası otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler, hijyen kuralları açısından denetlenecek.

Şehirlerden çıkacak veya girecek özel araçla yolculuk yapanlar kontrollü seyahat edecek. Şehir giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları oluşturulacak. Özel araçlarıyla yolculuk yapanlara kontrol noktalarında “yolculuğun nedeni” sorulacak.

Son güncelleme: 11:53 29.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı