• Turkhane Logo

İYİP’li Gürkan çocukların ezilmesini savundu: Polise saldırırken zırhlı araç altında kaldılar

15:50 19 Ekim 2023 Perşembe
İYİP’li Gürkan çocukların ezilmesini savundu: Polise saldırırken zırhlı araç altında kaldılar





TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu toplatışında YSP Milletvekili Serhat Eren’in zırhlı araçların çarpması sonucu ölen çocukların araştırılması önerisine İYİ Parti Milletvekili Mustafa Gürkan’dan tepki çeken bir yanıt geldi. Gürkan, Eren’in soru önergesine “O çocuklar emniyet güçlerine saldırırken mi zırhlı araç altında kaldı? Veya zorla mı kaçırıldı?” diye yanıt verdi.



TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu Meclis’te toplandı. Toplantıya Yeşil Sol Parti Milletvekili Serhat Eren’in zırhlı araçların çarpması sonucu ölen çocukların araştırılmasını önermesi ve İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürkan’ın öneriye verdiği cevap damga vurdu.



ANKA’nın aktardığına göre toplantıda YSP Milletvekili Serhat Eren, 7 cezaevinde çocukların yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili komisyonun araştırma yapması gerektiğini belirterek, çalıştırılan çocuklar ve çocuklara yönelik cinsel istismar konularının da komisyonun gündemine alınması gerektiğini belirtti. Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa’da zırhlı araçların çarpması sonucu ölen çocuklarla ilgili de araştırma yapılmasını öneren Eren, “Kürt illerinde 67 çocuk zırhlı araçların çarpması sonucu yaşamını yitirmiştir. Bu çocukların ölümüne dair sorumlu olan kişilerin cezalarına ilişkin tespit yapılsın ve Bakanlık’a sunulsun” dedi.



Komisyonun AKP’li Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, “Terörün, PKK’nın zulüm yaptığı yerler” diyerek Eren’in sözünü kesti. Eren ise Katırcıoğlu’na “Çocukların ölümünü bununla izah etmenizi şiddetle kınıyorum. Şüphelisi, sanıkları belli olan kişilerle ilgili. Terörle mücadele bir hukuka göre yürütülür. Çocukların ölümünü sonuçlandıracak şekilde yapılmaz” yanıtını verdi.



İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürkan ise Eren’e “O çocuklar emniyet güçlerine saldırırken mi zırhlı araç altında kaldı? Veya zorla mı kaçırıldı? Devlet de tutup şehrin ana arterlerinde zırhlı araç gezdirmiyor. Bu araçların gezdiği yerler, yaptığı görevler belli. Oraya gelenler de belli. Oraya getirilen o çocuklar acaba zorla mı getiriliyor? Bence bunu araştırmamız lazım. Bu dağa kaçırılan çocukların durumu nedir? Serhat Bey’in bilgisi var mıdır? Bu çocuklar ailelerine iade edilecek mi? Bu konuda da bizi bilgilendirebilir mi?” diye sordu.



Eren ise “Bu ülkede devlet adına Meclis bombalandı, generaller cezaevine girdi. Bu ülkede devlet adına köprüde insan öldüren, devletin kolluk kuvvetleri içinde yer alan ve o ana kadar da komutanım dediğimiz kişiler devlet adına. Roboski’de 34 Kürt bombalandı, tek soruşturma yürütülmedi. Bunları konuşmayalım mı? 16 aylık Mehmet Aytun annesinin kucağındayken, polisin gaz fişeği ile öldürüldü. Bunları konuşmayacak mıyız? 66 çocuk… 5 yaşında, 16 aylık… Evinin önünde uyku halindeyken… Bizim oralarda zırhı araçlar, ticari taksi gibi vızır vızır. Hepsine ilişkin ben size raporları getireceğim. Hepsi ile ilgili açılmayan, açılan soruşturmalar var. Cihat, 18 yaşında üniversite öğrencisiydi. Zırhlı araç çarptı. Soruşturma açıldı. 21 bin lira para cezası ile sonuçlandırıldı” diye konuştu.

Son güncelleme: 15:50 19.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı