• Turkhane Logo

İtalyan Yargıtayı, AKP hükümetinin örnek gösterdiği EncroChat soruşturmasında gerekçeli kararı açıkladı: Sanıkl

İtalyan Yüksek Mahkemesi, savcılık makamı ve polisin Sky ECC isimli şifreli iletişim ağından sanıkların/şüphelilerin mesajlarının nasıl elde edildiğini açıklaması gerektiğine karar verdi.

14:25 25 Ekim 2022 Salı
İtalyan Yargıtayı, AKP hükümetinin örnek gösterdiği  EncroChat soruşturmasında gerekçeli kararı açıkladı: Sanıkl
İtalyan Yüksek Mahkemesi, savcılık makamı ve polisin Sky ECC isimli şifreli iletişim ağından sanıkların/şüphelilerin mesajlarının nasıl elde edildiğini açıklaması gerektiğine karar verdi.





15 Haziran 2022’de verilen ancak gerekçesi kısa süre önce açıklanan kararda şöyle denildi: “Tüm bunlar, iddianame bağlamında ön plana çıkabilecek herhangi bir yerindelik, uygunluk, güvenilirlik ve kanıt değeri profiliyle ilgili olarak verimli bir usul diyalektiğinin oluşturulması yoluyla savunma hakkının tam olarak uygulanmasına izin vermek için, soruşturma faaliyetinin yürütülme şeklini ve bu tür mesajların elde edilme prosedürünü bilme imkanını kaçınılmaz olarak gerektirir. Mevcut davada savunma avukatına bu imkan verilmemiştir.



SÜRECİN TÜM BÖLÜMLERİ AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMALI



Bu nedenle, söz konusu davada, az önce vurgulanan profillere ilişkin yeterlilik değerlendirmelerine geçilebilmesi için, sevk eden hakimin, tarafların çekişmeli sürecinde, mesajın elde edilmesi sürecinin tüm bölümlerini açıklığa kavuşturmasına olanak sağlamayı amaçlayan bir iptal kararı gerekmektedir.”



YETKİLER SIZMA İŞLEMİNİN NASIL OLDUĞUNU AÇIKLAMADI



Belçika, Fransa ve Hollanda polisi 2021 yılında Sky ECC ağına sızmıştı. Veriler daha sonra Europol aracılığıyla diğer AB ülkeleriyle paylaşıldı ve yüzlerce tutuklamaya yol açtı. Ancak EncroChat sızmalarında olduğu gibi yetkililer sızma işleminin nasıl gerçekleştirildiğini açıklamadı.



Çok kısa süre önce Fransız Yargıtay’ı da EncroChat verilerine dayanılarak verilen bir mahkumiyet kararını bozmuştu.



KANITLARIN YASALLIĞI ADİL YARGILAMA İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTA



Adil yargılanma hakkının korunması için çalışan Brüksel merkezli insan hakları kuruluşu Fair Trials Hukuk Direktörü (Avrupa) Laure Baudrihaye-Gérard, “Kanıtların yasallığını ve güvenilirliğini test edebilmek, adil yargılanma hakkı açısından hayati önem taşımaktadır. Ancak suçlanan kişiler Sky ECC ve EncroChat sızmalarından elde edilen kanıtların nasıl elde edildiği konusunda tamamen karanlıkta bırakılıyor. İtalyan Yüksek Mahkemesi’nin kararı, devletlerin gözetleme araçları da dahil olmak üzere ceza yargılaması yetkilerini kullanmaya karar verdiklerinde hesap verebilir olmaları gerektiğini hatırlatmaktadır. Hiç kimse inceleyemediği kanıtlara dayanarak yargılanmamalıdır” dedi.



TÜRK HÜKÜMETİ ENCROCHAT’I ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ



SKY ECC, EncroChat ve ByLock soruşturmaları önemli benzerlik göstermekte. Hatta öyle ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önündeki Akgün dosyasında Türk hükumeti ByLock soruşturmalarını savunurken EncroChat soruşturmasını örnek göstermişti.

Son güncelleme: 14:25 25.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı