• Turkhane Logo

İtalya ile göçmen anlaşması Arnavutluk Meclisi’nde onaylandı

17:50 22 Şubat 2024 Perşembe
İtalya ile göçmen anlaşması Arnavutluk Meclisi’nde onaylandı





Arnavutluk milletvekilleri Perşembe günü İtalya ile imzalanan göçmen anlaşmasını onayladı. Anlaşmaya göre İtalya, Arnavutluk’ta göçmen merkezleri kuracak ve uluslararası sularda kurtarılan sığınmacıların başvuruları Arnavutluk’taki bu merkezlerde incelenecek.



Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkenin bir AB ülkesi adına göçmen kabul etmesinin ilk örneği olarak gösterilen anlaşma 140 sandelyeli Arnavutluk meclisinde 77 lehte oy ile kabul edildi. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, parlamentodaki oylamanın ardından sosyal medya hesabından “Arnavutluk, AB üyesi bir ülke gibi davranmayı seçerek İtalya ile birlikte hareket ediyor” şeklinde paylaşım yaptı.



Kasım ayında açıklanan iki ülke arasındaki anlaşmaya göre İtalya, Arnavutluk’un kuzey Adriyatik kıyısında iki mülteci kampı inşa edecek. Kamplardan biri gelen göçmenlerin taranmasında, ikincisi ise sığınma başvuruları sonuca bağlanana kadar mültecilerin gözetim altından tutulmasında kullanılacak. Daha sonra verilen kararlara göre ya mültecilerin İtalya’ya girmelerine izin verilecek ya da mülteciler ülkelerine geri gönderilecek.



Anlaşma, sığınmacı haklarına yeterince önem verilmeyeceği endişesiyle ciddi eleştiriler alırken Arnavutluk muhalefeti de alınan kararın ülkeyi ulusal güvenlik, toprak bütünlüğü ve turizm açısından kötü etkileyeceğini savunuyor.



5 yıl için yapılan anlaşma ile İtalya’nın yılda yaklaşık 36 bin sığınmacıyı Arnavutluk’a göndereceği ve işlemlerini orada sürdüreceği düşünülüyor. Arnavutluk üst mahkemesi Ocak ayının sonunda aldığı kararla anlaşmaya yeşil ışık yakmış, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen de yapılan anlaşmada İtalya başbakanı Giorgia Meloni’ye destek vermişti.

Son güncelleme: 17:50 22.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı