• Turkhane Logo

İsviçre’nin deport kararına direnen Mustafa öğretmen destek bekliyor

20:50 17 Ekim 2023 Salı
İsviçre’nin deport kararına direnen Mustafa öğretmen destek bekliyor





Pasaportunun süresi bittiği ve Türkiye’ye döndüğü zaman tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için İsviçre’ye iltica eden öğretmen Mustafa Ersoy, deport edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Ersoy, perşembe sabahı Cenevre’de bulunan geri gönderme merkezine götürüldü.



Boldmedya’dan İsmail Sağıroğlu’nun haberine göre, Türkiye’de yaşanan baskı ortamı nedeniyle her gün yeni bir insani dram yaşanıyor. Konya Beyşehirli 52 yaşındaki Mustafa Ersoy öğretmenin hikayesi de onlardan biri. Mustafa Ersoy, üniversite eğitimini Kazakistan’da bilgisayar bölümünde tamamladı. 10 yıl kadar Kazakistan’ın Kostanay, Almatı gibi şehirlerinde fizik öğretmeni olarak çalıştı. Sonra Türkiye’ye dönmeye karar verdi ve İstanbul’da Kaynak Eğitim bünyesindeki Beykoz ve Sultanbeyli okuma salonlarında yönetici olarak görev aldı.



15 TEMMUZ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ



15 Temmuz hadisesi, milyonlarca insanın olduğu gibi Mustafa öğretmenin de hayatını değiştirdi. Türkiye’de çalışma arkadaşları gözaltına alınıp tutuklanmaya başlayınca Ersoy, eskiden çalıştığı ülke Kazakistan’a döndü. 2 yıl kadar burada kaldıktan sonra süresi dolan pasaportunu uzatamayan Mustafa öğretmen, Kazakistan’ı terk ederek Yunanistan üzerinden İsviçre’ye ulaştı. Mustafa öğretmen İsviçre makamlarına iltica talebinde bulundu.



HAKKINDA DEPORT KARARI ÇIKTI



Kendisi hakkında hazırlanan dosyalara ulaşamayan Mustafa Ersoy’un iltica başvurusuna iki kez ret kararı çıktı. Geçtiğimiz perşembe sabahı saat 6.30’da, İsviçre polisi Ersoy’u kaldığı kamptan alarak Türkiye’ye göndermek için havaalanına götürdü. Mustafa Ersoy, İsviçre makamlarına “Türkiye’ye gitmek istemediğini, giderse tutuklanacağını” tekrarlayarak uçağa binmedi. Ersoy, halen Cenevre yakınlarında geri gönderilecek göçmenlerin tutulduğu merkezde bekletiliyor.



Mustafa Ersoy, süreci durdurmak için İsviçre’de faaliyet gösteren FLAG21 Derneği’nden hukuki destek talep etti. Dernek, Ersoy’un haklarını aramak ve Türkiye’ye geri gönderilmemesi için çalışma yürütüyor.



Dün çıkarıldığı mahkemede Mustafa öğretmene yeniden iltica başvurusu hakkı tanıdı. Mahkeme, 10 gün içinde Ersoy’un durumunu yeniden değerlendirerek nihai kararını verecek.



Mustafa öğretmen, kamuoyundan, İsviçre’nin kararını değiştirmesi için yardım talep ediyor.

Son güncelleme: 20:50 17.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı