• Turkhane Logo

İsveçli yazar ve gazeteciler ayaklandı : "Hiçbir yayıncıyı Erdoğan'a teslim etmeyin"

İsveçli gazeteci ve yazarlar, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermek için ülkelerine sığınan bazı Türkiyelilerin iadesini istemesi üzerine ortak bir açıklama yaptı:

12:05 26 Mayıs 2022 Perşembe
İsveçli yazar ve gazeteciler ayaklandı :
İsveçli gazeteci ve yazarlar, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermek için ülkelerine sığınan bazı Türkiyelilerin iadesini istemesi üzerine ortak bir açıklama yaptı:

İsveçli gazeteci ve yazarlar ile basın ve yayıncılık örgütleri, Türkiyenin İsveçin NATO üyeliğine onay vermek için İsveçe sığınan bazı Türkiyelilerin iadesini istemesi üzerine ortak bir açıklama yayınlayarak Hiçbir yayıncıyı Erdoğana teslim etmeyin çağrısında bulundu.
İsveçin Aftonbladet gazetesinin paylaştığı ortak açıklamada, Türkiyenin, Finlandiya ve İsveçin NATOya üyeliğine onay vermek için bir dizi talepte bulunduğu ve bu taleplerden birinin de İsveçe sığınan Türkiyeli gazeteci, yazar ve yayıncıların iadesi olduğu hatırlatıldı.
Bu taleplerin sadece basın ve ifade özgürlüğü için çalışanlar arasında değil, tüm İsveçte haklı bir endişe ve rahatsızlık yarattığını ifade eden açıklama, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğana atıfla, Cumhurbaşkanı Erdoğanın demokrasiyi yok ettiği ve hukukun üstünlüğünün artık geçmişte kaldığı bir sır değil dedi.
 Erdoğanın tüm yasama, yürütme ve yargı gücünü kendi elinde topladığını, gazetecileri ve muhalifleri susturduğunu ifade eden açıklama, söz konusu listenin uzayıp gittiğini belirtti: Siyasetçiler, yazarlar, şarkıcılar, YouTuberlar...Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) hak ihlali ve hemen tahliye kararı verdiği iş insanı Osman Kavalanın da Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatan İsveçli gazeteci ve yazarlar, gazeteciler Can Dündar ve Erk Acarere Berlinde ve Ahmet Dönmeze Stockholmde gerçekleştirilen saldırılara da dikkati çekti.
Ortak açıklama bu bağlamda şu çağrıda bulundu:
İsveç, hiçbir suretle ülkesinin sınırlarının ötesindeki muhalifleri susturmaya çalışan bir rejime yayıncıları teslim edemez.
Erdoğanın İsveçe sığınan kişilerin iadesine ilişkin teklifini kendi ifade özgürlüğü tanımını İsveçe ihraç etme teşebbüsü olarak görüyoruz.
İsveçin NATO üyeliğine karşı çıktığı bu dönemde Erdoğanın tuzağına düşmeyelim. Hiçbir suretle ifade özgürlüğünü tartışmamalıyız.
Basın ve ifade özgürlüğü için ayağa kalkın! Kürt dili için ayağa kalkın! Türkiyedeki baskıdan kaçan yayıncıları teslim etmeyin.
İmzacılarRobert Aschberg, Yayıncılar Kulübü BaşkanıKurdo Baksi, YazarJesper Bengtsson, İsveç PEN BaşkanıAnders Q Björkman, Svenska Dagbladet Kültür Servisi Baş Editör YardımcısıHelena Giertta, Journalisten Genel Yayın YönetmeniGöran Greider, Yazar ve Dala-Demokraten Genel Yayın YönetmeniErik Halkjaer, RSF İsveç TemsilcisiAlex Haridi, İsveç Oyun Yazarları Derneği BaşkanıUlrika Hyllert, İsveç Gazeteciler Derneği BaşkanıLisa Irenius, Svenska Dagbladet Kültür Servisi DirektörüLisa Nilsson, Müzisyen, sanatçıÖzz Nûjen, OyuncuKarin Olsson, Expressen Kültür Servisi Direktörü ve Yardımcı Yayın YönetmeniKarin Pettersson, Aftonbladet Kültür DirektörüAgneta Pleijel, YazarGrethe Rottböll, İsveç Yazarlar Derneği BaşkanıBjörn Wiman, Dagens Nyheter Kültür Direktörü

Son güncelleme: 12:05 26.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı