• Turkhane Logo

İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesi dünya basınında: Erdoğan'ın 'U dönüşü'

Türkiye'de hükümetin 1 yılı aşkın süredir devam eden muhalefetini düşürmesiyle TBMM Genel Kurulu'nun İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması dünya basınında geniş yer buldu.

12:03 24 Ocak 2024 Çarşamba
İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesi dünya basınında: Erdoğan'ın 'U dönüşü'
Türkiye'de hükümetin 1 yılı aşkın süredir devam eden muhalefetini düşürmesiyle TBMM Genel Kurulu'nun İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması dünya basınında geniş yer buldu.


ABDnin önde gelen gazetelerinden New York Times, TBMMnin kararının Ankaranın Washingtonla ilişkilerini gölgeleyen ve Batının Rusyayı izole etme girişimlerini baltalayan diplomatik açmazın gevşemesini sağlayacağını ifade etti. 
NYT, İsveçin NATO üyeliğinin ittifaka potansiyel askeri operasyonlar için kuzeyde çok geniş bir alan sağlayacağını; ayrıca Stokholmü de NATOnun koruma şemsiyesi altına alacağını hatırlattı.
ABDli yayın, TBMMnin onayına rağmen Türkiyenin resmi süreci işletmeyerek İsveçin NATO üyeliğini geciktirebileceğine dikkati çekti. 
Gazete ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın ABDden F-16 satın alma talebini İsveçin NATO üyeliğiyle bağdaşlaştırdığını hatırlattı. Haberde, Biden yönetimi satışı destekliyor, ancak Kongre Türkiyenin insan hakları sicili ve İsveç duruşu nedeniyle direnç gösteriyor denildi.  
ABD üyeliği resmen F-16 satışıyla bağlantılandırmadıABD merkezli haber ajansı Associated Press de TBMMnin onayıyla İsveçin NATO üyeliğinin önündeki büyük bir engelin kalktığını vurguladı. 
Türkiyenin İsveçin üyeliğine PKK ile bağlantıları sebebiyle karşı çıktığını hatırlatan AP, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktayın, İsveç anti-terör yasalarını güncellediğini, PKKnın finansal faaliyetlerini engellediğini, bir terör şüphelisini tutukladığını ve birini de iade ettiğini söylediğini abonelerine aktardı. 
Ajansın haberinde İyi Parti milletvekili Koray Aydının daha önce parlamentoya ABDnin Türkiyeye F-16 satışı resmileşene kadar üyeliği desteklememe çağrısı yaptığını belirtti. 
AP, ABD Başkanı Joe Bidenın yönetimi hiçbir zaman F-16 satışıyla Türkiyenin İsveçin NATO üyeliğini onaylamasını resmen birbirine bağlamadı. Ancak Kongrenin nüfuzlu bazı üyeleri, Türkiyenin İsveçin ittifaka üyeliğine destek vermediği sürece satışı desteklemeyeceklerini belirtti yazdı. 
ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesi, İsveçin NATO üyeliğinin onaylanmasının Rusyanın Ukraynanın işgali karşısında ittifakın tarihi genişlemesinin önündeki son engellerden birinin kalkması olarak nitelendirdi. 
Türkiye ile Batılı güçler arasındaki diplomatik açmaz sona erdiErdoğanın hem Finlandiyanın hem de İsveçin NATOya girişini engellemekle tehdit etmesiyle başlayan süreci Türkiye ile Batılı güçler arasındaki diplomatik açmaz olarak tanımlayan gazete, son olarak İsveçin üyeliğinin onaylanmasıyla bu açmazın sona erdiğini yazdı. 
Britanya merkezli The Guardian gazetesi, İsveçin NATO üyeliğinin TBMMde onaylanmasını İskandinav ülkesini aylarca belirsizlik içinde kaldıktan sonra Batı askeri ittifakına katılmaya önemli ölçüde yaklaştırdı ifadeleriyle yorumladı. Haberde, hali hazırda İsveçin ABD ile 17 askeri üsse tam erişim sağlayan anlaşmayı imzaladığı ve NATO entegrasyon sürecini başlattığı hatırlatıldı. 
Batılı müttefikleri hayal kırıklığına uğratan 20 aylık gecikmeAl Jazeera gazetesi, TBMMde onaylanan tasarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Ankaranın bazı Batılı müttefiklerini hayal kırıklığına uğratan 20 aylık gecikmeye son vermesinin beklendiğini yazdı. 
Erdoğanın U dönüşüAlman gazetesi Deutsche Welle, Cumhurbaşkanı Erdoğanın daha önce İsveçin NATOya üyeliğine karşı çıktığını ve İskandinav ülkesinin ittifaka katılımı konusunda şüphe uyandırdığını hatırlattı. Erdoğanın geçen yaz U dönüşü yaptığını yazan gazete, İsveçin üyeliği, Rusya kıyıları ve Kaliningrad eksklavı hariç tüm Baltık kıyı şeridini NATO toprağı haline getirecek ifadelerini kullandı. 
Türkiye parlamentosu aylar süren müzakerelerin ardından İsveçin NATOya katılımını onaylayarak savunma ittifakının kuzey genişlemesine karşı çıkan tek ülke olarak Macaristanı bıraktı diye yazan Bloomberg, İsveçin katılımı NATOyu güçlendirecek, kuzey erişimini güçlendirecek ve doğu kanadını savunma kabiliyetini artıracak ifadelerini kullandı. 
Bitiş çizgisine yaklaşıyoruzForeign Policy dergisi, Stockholm ve Helsinki başlangıçta NATOya birlikte katılma sözü vermelerine rağmen, Türkiyenin baskıları İsveçin üyeliğini geciktirdi diye yazdı. Erdoğanın oylamayı onaylaması halinde Macaristan, İsveçin 31 ülkeden oluşan askeri ittifaka katılmasını engelleyen son ülke olacak ifadelerini kullanan dergi, İsveç onayının karşılığında ABDnin Türkiyeye F-16 savaş uçağı satışını onaylaması arasındaki bağlantıyı hatırlattı. 
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu ay İstanbula yaptığı bir ziyaret sırasında Beyaz Sarayın, Türkiyenin İsveçin NATO üyeliğini oylamasının ardından satışı sonuçlandırmasının beklendiğini söyledi ifadeleri kullanıldı.

Son güncelleme: 12:03 24.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı