• Turkhane Logo

İsveç terörle mücadele yasasını sertleştirdi

NATO üyeliği için Türkiye ve Macaristan'ın onayını bekleyen İsveç terörle mücadele yasasının kapsamını önemli ölçüde genişletti. Ankara İsveç'i,

11:47 04 Mayıs 2023 Perşembe
İsveç terörle mücadele yasasını sertleştirdi
NATO üyeliği için Türkiye ve Macaristan'ın onayını bekleyen İsveç terörle mücadele yasasının kapsamını önemli ölçüde genişletti. Ankara İsveç'i,

İsveç Parlamentosu aşırılık yanlısı gruplarla bağlantılı faaliyetleri yasaklayan yeni bir yasayı kabul etti. Bir terör örgütüne katılmayı suç sayan yeni yasa 1 Haziranda yürürlüğe girecek. Yasa 349 üyeli İsveç parlamentosunda 268 lehte oyla kabul edildi.
Türkiye, NATO üyeliği için Ankaradan onay bekleyen İsveçten terörle mücadele yasalarını sertleştirmesini talep ediyor.
İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer Şubat ayında parlamentoya sunulan yasa tasarısı ile mevcut mevzuatın kapsamının önemli ölçüde genişlettiğini söylemişti.
Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte terör örgütleri için malzeme taşımak, toplantı yerleri organize etmek, yemek pişirmek ya da ulaşım sağlamak da suç olarak değerlendirilecek ve cezaya tabi olacak.
İsveç, bir Özbek sığınmacının 2017 yılında başkent Stockholmde bir alışveriş caddesinde beş kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı düzenlemesinin ardından terörle mücadele yasalarını sertleştirme kararı almıştı.
Türkiye, İskandinav ülkesi İsveçi başta PKK ve Gülen yapılanması mensupları olmak üzere teröristler için güvenli bir sığınak olmakla suçluyor. Ankara bu nedenle İsveçin NATOya üyeliğine onay vermiyor ve İsveç hükümetinden terörist olarak gördüğü Kürt aktivistlere karşı daha sert bir tutum takınmasını talep ediyor.
Ankara özellikle İsveçte sık aralıklarla düzenlenen gösterilerde PKK flamalarının açılmasından duyduğu rahatsızlığı her platformda dile getiriyor. Ancak İsveç Adalet Bakanı Strömmer, yeni yasa kapsamında bir gösteri ya da toplantıya katılmanın ceza gerektirecek bir suç olarak değerlendirilmeyeceğini vurguladı.
İsveç, NATO üyeliği ile ilgili Türkiyenin yanı sıra için Macaristandan da henüz onay almadı. Türkiye ve Macaristan son olarak Finlandiyanın NATOya üyeliğine onay vermişti. Böylece Finlandiya 4 Nisanda 31. üye ülke olarak NATOya katılmıştı.
İsveç ve Finlandiya, Rusyanın Ukraynaya saldırması üzerine NATO üyeliği başvurusunda bulunmuştu.

Son güncelleme: 11:47 04.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı