• Turkhane Logo

İsveç Mahkemesi Bülent Keneş'in iadesini reddetti

İsveç Yüksek Mahkemesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeden istediği gazeteci Bülent Keneş’in iade talebini reddetti.

15:31 19 Aralık 2022 Pazartesi
İsveç Mahkemesi Bülent Keneş'in iadesini reddetti
İsveç Yüksek Mahkemesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeden istediği gazeteci Bülent Keneş’in iade talebini reddetti.

İsveç Yüksek Mahkemesinden çok önemli bir karar geldi. Mahkeme, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adeta İsveçin NATO üyeliğini masaya koyarak istediği gazeteci Bülent Keneş’in iade talebini reddetti.

“Davada suçluların iadesinin önünde çeşitli engeller olduğu açık.” diyen Yüksek Mahkeme Yargıcı Petter Asp basına yaptığı açıklamada, suç isnatlarından biriyle ilgili olarak çifte suçluluk şartının yerine getirilmediğini vurguladı.

Karar mahkemenin resmi internet sitesinde yayınlandı. https://www.domstol.se/hogsta-domstolen/nyheter/2022/12/hinder-mot-utlamning-till-turkiet/ 
Mahkeme kararda şu ifadeleri kullandı; Mahkeme ayrıca sözde bir mesele olduğu için iadenin önünde engeller olduğu kanaatindedir. Siyasi suçlar, yani devlete karşı işlenen ve doğası gereği siyasi olan suçlar. Mahkeme, kişinin daha önce siyasi görüşü nedeniyle zulüm görme riski nedeniyle İsveçte mülteci statüsü almasına atıfta bulunarak, Suçluların İadesi Yasasının 7. maddesine göre de engellerin var olduğunu değerlendirmektedir. Bu bölüm, diğer şeylerin yanı sıra, kişinin siyasi görüşlerine göre zulüm riski. Bu durumda iadenin önünde birkaç engel olduğu açıktır. Tek suç şüphesiyle ilgili olarak çifte suçluluk şartının karşılanmadığı geçerlidir. Bu aynı zamanda bir siyasi suçlar meselesidir. Ayrıca bu kişinin siyasi görüşlerinden dolayı zulüm görme riski de vardır.  
NATO’ya üyelik için başvuran İsveç, Ankara’nın onayını bekliyordu. AKP Hükümeti ise, İsveç’in NATO üyeliklerine onay için bu ülkelerin iade taleplerini bir an önce gerçekleştirmesi gerektiğini masaya koydu. Hatta İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’ın Ankara ziyareti sırasında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada isim vererek gazeteci Bülent Keneş’in iadesini istemişti.
Today’s Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, İsveç’te yaşıyor. 

Son güncelleme: 15:31 19.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı