• Turkhane Logo

İşte İsrail'de yapılan araştırmanın ilginç sonuçları: Dördüncü doz ne kadar etkili?

İsrail'de koronavirüse karşı dördüncü dozun etkinliği mercek altına alınıyor. Ülkenin en büyük hastanesi olan Şeba Tıp Merkezinde başlatılan araştırmanın sonuçları hükümetin aşı politikasına yön çizecek.

09:23 28 Aralık 2021 Salı
İşte İsrail'de yapılan araştırmanın ilginç sonuçları: Dördüncü doz ne kadar etkili?
İsrail'de koronavirüse karşı dördüncü dozun etkinliği mercek altına alınıyor. Ülkenin en büyük hastanesi olan Şeba Tıp Merkezinde başlatılan araştırmanın sonuçları hükümetin aşı politikasına yön çizecek.

Koronavirüsün yeni varyantı Omicron tüm dünyada yayılmaya devam ederken, İsrailin başkenti Tel Avivdeki ülkenin en büyük hastanesi olan Şeba Tıp Merkezi dördüncü doz aşının etkinliğini incelemeye aldı. Üçüncü doz aşıyı 20 Ağustosa kadar olmuş 150 hastane görevlisine bugünden itibaren dördüncü doz aşının yapılacağı bildirildi. Hastaneden yapılan açıklamada, araştırmaya katılan kişilere antikor testi yapıldığı ve hepsinde antikor düzeyinin düşük bir seviye olarak görülen 700ün altında tespit edildiği belirtildi. Hastane, dünya çapında ilk kez dördüncü dozla ilgili bir araştırma yapıldığını duyururken, aşılamanın Pfizer/Biontech aşısı ile yapılacağı bildirildi.

Şeba Tıp Merkezi Enfeskiyon Hastalıklar Bölümü Direktörü Gili Regev-Jochai, Bu araştırmada dördüncü doz aşının antikor seviyesi, hastalığın önlenmesi üzerindeki etkisini inceleyeceğiz ve güvenliği test edeceğiz şeklinde konuştu. Hastane sözcüsü, ülke genelinde bir kampanyaya başlamadan önce araştırmanın sonuçlarının bekleneceğini açıkladı. Sonuçların yaklaşık iki hafta içinde Sağlık Bakanlığına iletilmesi bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı çekimser
Omicron varyantındaki yayılma nedeniyle İsrail hükümeti  geçen hafta Bilim Kurulunun tavsiyesi doğrultusunda 60 yaş üzerindeki vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına dördüncü doz aşı yaptırmaları çağrısında bulunmuştu. Ancak İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Sağlık Bakanlığı dördüncü doz aşılama kampanyası konusunda çekimser bir tutum izliyor. İsrail medyasında, Sağlık Bakanlığının risk grubundakilere dördüncü doz aşı yapılması için pazar günü resmi onay vermeyi planladığı, ancak 50-70 yaş arası kişilerin Omicron nedeniyle hastaneye yatma ihtimalinin Delta varyantına göre daha az olduğunu gösteren bir araştırmanın ilk sonuçlarını değerlendirdikten sonra bu kararından vazgeçtiği öne sürüldü. Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü Nachman Ashin, Omicronun neden olduğu enfeksiyonların ciddiyetini değerlendirmek için biraz daha beklemek istediği belirtildi.

9 milyon 400 bin nüfuslu İsrailde nüfusun sadece yüzde 60ı tam aşılı olarak kabul ediliyor. Ülkede ikinci doz aşısının üzerinden en fazla altı ay geçmiş kişiler ile üçüncü doz aşı olmuş kişiler tam aşılı sayılıyor. Nüfusun yüzde 31inin aşısız olduğu ülkede, nüfusun yüzde 9unun ise aşı etkinliğinin kaybolduğu ifade ediliyor.

Son güncelleme: 09:23 28.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı