• Turkhane Logo

İşte Erdoğan'ın gizli kasası; Tosyalı... Borusan Holding fabrikasını ABD’ye taşıyor, neden?

Gazeteci Cevheri Güven, son videosu Tosyalı Dosyası ile Erdoğan’ın gizli kasalarından birini daha gün yüzüne çıkardı.

18:02 16 Nisan 2022 Cumartesi
İşte Erdoğan'ın gizli kasası; Tosyalı... Borusan Holding fabrikasını ABD’ye taşıyor, neden?
Gazeteci Cevheri Güven, son videosu Tosyalı Dosyası ile Erdoğan’ın gizli kasalarından birini daha gün yüzüne çıkardı.


Güven, “Tayyip Erdoğan paraları nerede tutuyor? Yolsuzluklar, talan ve rüşvetle elde edilen paralar nasıl depolanıyor? Erdoğanın gizli kasalarından birisini açıyorum bu videoda” dedi.

UÇAĞI TOSYALI ALDI ERDOĞANLAR KULLANIYOR
 

Güven, Tosyalı Holding dosyasında, talan edilen milyonlarca metrekarelik altın değerinde Hazine arazilerini, kamu bankalarından peşkeş çekilen sudan ucuz kredileri, batırılmaya çalışılan şirketleri, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda Cezayir’e taşınan uçaklar dolusu paraları, Koç Grubuna öykünme ve uçağını satın alma hadisesini, yolsuzluk, hırsızlık ve peşkeşin en nefret uyandıran örneklerini anlattı.  Videoda, Koç ailesinin bir süre önce Falcon 7X tipi süper lüks uçağını satışa çıkardığını ve uçağı Tosyalı Holding’in satın aldığını belirten Güven, “Uçağı Tosyalı ailesi aldı ancak Erdoğan’ın ailesi ve AKP’li bakanlar kullanıyor. Gizli kasalığın başladığı ipuçlarından bir tanesi bu” dedi.

ERDOĞAN’LA SADULLAH ERGİN TANIŞTIRDI

Tosyalı’nın adım adım büyütülüp nasıl küresel çapta bir dev haline getirildiğini anlatan Güven, şunları söyledi: “Tosyalı, küçük fabrikası 2008 yılında batmak üzere iken, eski AKP Hatay Milletvekili Sadullah Ergin onu Erdoğan’la tanıştırdı. Erdoğan bundan sonra İskenderun-Hatay bölgesindeki demir çelik sektörüne Tosyalı üzerinden girmiş oldu. Erdoğan’la tanışana kadar kendi halinde işletme olan Tosyalı Grubu, bir anda Türkiye’nin devi, dünya devi sayılabilecek bir noktaya kısa sürede dönüştü.”

TOSYALI İÇİN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULDU

Güven’in anlatımlarına göre, önce Tosyalı ailesine İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde çok büyük Hazine arazileri tahsis edildi. Güven, Bu arazilerden bir tanesinin denize sıfır, arkası orman olan 500 dönümlük bir arazi olduğunu ifade ederek, şunları anlattı: “Kamu bankalarından fabrikayı kurması çok ucuz kredi verdiler. Ucuz dolarlar bu şekilde kullanılıyor. İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Tosyalı Holding’e yetmemeye başladı. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi sadece Tosyalı Holding için kuruldu.” 

DENİZİ DOLDURUP ÖZEL LİMAN YAPTI

Tosyalı bu kez “İskenderun’da ben kendi limanımı yapmak istiyorum. Denizi 80 bin metrekare doldurup liman yapmak istiyorum” dedi. Güven, bu talebin ardından çevrecilerin ayağa kalktığını ancak itirazların dikkate alınmadığını kaydetti. “Çünkü izni isteyen de verecek olan da aynı kişiydi” diyen Güven, “Fuat Tosyalı’nın kardeşi Fatih Tosyalı, İskenderun Belediye Başkanı yapıldı. İskenderun bölgesindeki bütün izinleri ele geçirecek mekanizma ele geçirildi. 80 bin metrekare denize dolgu iznini Fuat Tosyalı istedi, kardeşi Fatih Tosyalı verdi” diye konuştu.

KAMU BANKALARI FUAT TOSYALI’YA BAĞLANDI 

Erdoğan’ın Tosyalı Grubuna peşkeşleri bunlardan ibaret değil. Tosyalı ailesinden birinin devletin içine, Varlık Fonu’na yerleştirmeye karar verdi Erdoğan. Devletin elinde ne kadar kıymetli kurum varsa, Varlık Fonu’na bağlandığını anlatan Güven, şöyle konuştu: “THY ve kamu bankalarını Varlık Fonu’na bağlayıp devletin denetim mekanizmasının dışına çıkardılar. Devletten pek çok ihale alan Fuat Tosyalı’yı Varlık Fonu’na yönetim kurulu üyesi yaptılar. Bu noktadan sonra Fuat Tosyalı hem devletten ucuz kredi isteyen hem de Varlık Fonu yönetim kurulu üyesi olarak kamu bankalarını yöneten kişi olarak bu ucuz kredileri veren kişi pozisyonuna geldi ve talan inanılmaz biçimde hızlandı.”

ERDOĞAN, BORUSAN’DAN İSTEDİĞİ RÜŞVETİ ALAMADI

Cevheri Güven, Türkiye’nin boru üretimi sanayinde lider gruplarından olan Borusan Holding’le olan intikam hislerini de şöyle anlattı: “Tayyip Erdoğan’ın kucağına oturtmak istediği firmalardan bir tanesi de Borusan. Çünkü çok büyük potansiyeli var. Çok büyük devlet ihalelerine giriyor. Tayyip Erdoğan bu ihalelerden bir tanesinde Borusan’ın kurucusu Asım Kocabıyık’tan rüşvet istiyor. Fakat bu rüşvet ödenmiyor. Bu andan itibaren Erdoğan, Borusan’ı hedefine koyuyor. Borusan’dan intikamını almak için beklediği fırsat da Fuat Tosyalı ile geliyor. Tosyalı ile işbirliği kurduktan sonra Borusan’ın faaliyet gösterdiği bütün alanlardaki boru çeşitlerinin hepsini üretecek fabrikalar kurdurtuluyor. Dolayısıyla Borusan hangi ihaleye girerse girsin Tosyalı Grubu da bu ihaleye giriyor, zararına teklifler verip Borusan’ı batma noktasına götürüyor.”

BORUSAN FABRİKASINI ABD’YE TAŞIYOR 

Güven, Borusan’ın Erdoğan’ın baskıları nedeniyle yatırımlarını yurt dışına kaydırmaya başladığını söyledi. Borusan geçtiğimiz günlerde Gemlik’teki fabrikası ile ilgili ihale verdiğini kaydeden Güven, bu çok önemli gelişmeye dair şunları söyledi: “İhalenin konusu Gemlik’teki bu devasa boru fabrikasını, binlerce insana iş imkanı sunan boru fabrikasını Gemlik’ten söküp Amerika Birleşik Devletleri’nde Houston’a taşıma işi. Türkiye’deki iki büyük fabrikasından bir tanesini söküp ABD’ye götürmekle ilgili ihale oldu, hatta ihaleyi verdiler. Türkiye’de süpriz bir rejim değişikliği olmazsa, Türkiye binlerce kişiye iş üreten bu fabrikasını kaybetmiş olacak.”

Erdoğan’ın kasası Tosyalı Holding üzerinden yürüttüğü operasyonların detayları ve çok daha fazlası, Cevheri Güven’in “İşte Erdoğan’ın Gizli Kasası” başlıklı videosunda.


 

Son güncelleme: 18:02 16.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı