• Turkhane Logo

İşte Denetimli Serbestlik'le ilgili merak edilenler

İnfazda Adalet Platformu' Denetimli Serbestlik'le ilgili merak edilenler ve uygulamada karşılaşılan problemlere ilişkin bir dizi mesaj paylaştı

11:28 17 Nisan 2021 Cumartesi
İşte Denetimli Serbestlik'le ilgili merak edilenler
İnfazda Adalet Platformu' Denetimli Serbestlik'le ilgili merak edilenler ve uygulamada karşılaşılan problemlere ilişkin bir dizi mesaj paylaştı

Bir grup avukat tarafından kurulan İnfazda Adalet Platformu Türkiyede yaşanan infazla ilgili başlıca konularda bilgilendirme yapmak için sosyal medya aracılığı ile bir dizi mesaj paylaştı . 
Özellikle son günlerde Türkiyede yeni hukuksuzluklara yol açan Denetimli Serbestlik konusuna açıklık getiren Plaform sosyal medyadan gelen mesajlara da açık olduklarını belirttiler 

İşte Denetimli Serbestlikle ilgili merak edilenler ve uygulamada karşılaşılan problemlere çözüm yolları: 



1)Denetimli Serbestik, hükümlülerin koşullu salıverilme tarihlerine 1 yıl veya daha az süre kalması durumunda kişilerin belirli şartlarda tahliye edilmesine imkan sağlayan bir uygulamadır.


2)Bu uygulamadan faydalanabilmek için cezaevindeki kişinin :-Hükmünün onanmış olması-Açık cezaevine geçmesi veya geçiş şartlarını sağlaması-Koşullu salıverilme tarihine 1 yıl veya daha az süre kalması-İyi halli olması-Talepte bulunması gerekmektedir.
3)Denetimli Serbestlikten faydalanmak için kişi koşullu salıverilme tarihine 1 yıl kala dilekçe ile talepte bulunmalıdır.

4)Bu talep üzerine bazı cezaevleri hükümlünün kaldığı koğuşunu değiştirebilmekte tarafsız koğuş olarak adlandırılan koğuşlara koyabilmektedir.

5)Bu koğuş değiştirme işlemi mevzuatta belirtilmiş olsa da bazı cezaevlerinde Korona tedbirleri nedeniyle uygulanmamaktadır. Bu kapsamda hücreye konulan hükümlüler varsa hücre şartlarının oluşmaması nedeniyle bu duruma itiraz edebilirler.

6)Hükümlünün talebi sonrasında hakkında cezaevi idaresi tarafından hazırlanan rapor olumlu ise kişi tahliye edilebilecektir.
7)Burada bahsedilen, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından hükümlü hakkında hazırlanan raporun olumsuz olması halinde tebliğden itibaren 15 gün içerisinde infaz hakimliğine itiraz edilebilir.

8)Olumsuz raporların gerekçeleri her hükümlüye ve her cezaevine göre değiştiği için infaz hakimliğine verilecek itiraz dilekçelerinin kişi hakkındaki rapor dikkate alarak hazırlanması gerekmektedir.
9)İtiraz dilekçelerinde, olumsuz rapor verilme gerekçelerinin somut delillere dayanması gerektiği, hakkında hazırlanan evraklar varsa kendisine de bir örneğinin verilmesi gerektiği belirtilmelidir.
10)Hazırlanacak itiraz dilekçeleri her kişi için özel olması gerektiğinden, Twitter hesabımız üzerinden hükümlüye dair red kararlarının tarafımıza  gönderilmesi halinde itiraz dilekçesi konusunda yardımcı olunacaktır.
11)İnfaz hakimliği tarafından verilen kararın da olumsuz olması halinde 7 gün içerisinde ağır ceza mahkemelerine itiraz edilmesi gerekmektedir.

12)Ağır ceza mahkemesi tarafından Denetimli Serbestlikle ilgili verilen kararlar kesindir. Ancak yine olumsuz bir karar olması halinde bu hususla ilgili tedbir talepli olarak Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulabilir.
13)Anayasa Mahkemesinden de olumsuz sonuç alındığı takdirde, AİHMye Madde 39 kapsamında başvuru yapılabilir.

14)Denetimli Serbestlikle ilgili cezaevindeki kişilerin en önemli dikkat etmesi gereken husus disiplin cezası almamak ve haklarında olumsuz bir izlenim oluşmamasını sağlamak olacaktır.


Son güncelleme: 11:28 17.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı