• Turkhane Logo

İstanbul’un geçmişini işte böyle siliyorlar…

İstanbul’da yaşanan iki olay tarihe verilen değeri gözler önüne serdi. Beyoğlu’da tarihi çeşme, levyeyle yıkıldı. Eyüp Sultan’da ise tarihi eser alanının mezarlık yapılıp satıldığı ortaya çıktı.

13:18 03 Eylül 2019 Salı
İstanbul’un geçmişini işte böyle siliyorlar…
İstanbul’da yaşanan iki olay tarihe verilen değeri gözler önüne serdi. Beyoğlu’da tarihi çeşme, levyeyle yıkıldı. Eyüp Sultan’da ise tarihi eser alanının mezarlık yapılıp satıldığı ortaya çıktı.



Mimar Sinan’ın eserlerinden Karaköy’deki 450 yıllık tarihi Pir Mehmed Çeşmesi’nin restorasyonu için kısa süre önce ihale yapıldı. Restorasyon ihalesini alan şirket, Cuma günü çalışmalara başladı.

UZMAN DEĞİL AMELE GÖNDERDİLER


Tarihi çeşmenin restorasyonu için profesyoneller yerine görevlendirilen iki inşaat işçisi, levyelerle çeşmeye zarar verdi. Esnaf, bu skandala duyarsız kalmadı ve durumu yetkililere bildirdi. Olay yerine giden ekipler yıkımı durdururken, tarihi eserin etrafı güvenlik çemberine alındı. Olayın ardından harekete geçen Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihi çeşmenin restorasyonu için çalışmalara başladı. İlk olarak çeşmenin hasar gören taşlarını tek tek söken görevliler, daha sonra ise iç kısmını temizledi.

/

TARİHİ ESER ALANINI MEZARLIĞA ÇEVİRİP SATTILAR

Eyüpsultan’daki İstanbul Kültür Varlıklarını Korumu Kurulu tarafından tarihi eser bina yeri olarak tescillenen Kaşgari Dergahı’nın bulunduğu alan ise Türk Barter firması tarafından mezarlık yapıldı. Mermer olarak yaptırılan bu mezar yerlerinin birçoğu vatandaşlara satıldı. Şahıslara yüksek fiyatla satılan ancak Anıtlar Kurulu tarafından tarihi alan olarak belirlenen bölgeye 7 Temmuz 2016 tarihinde Ramazan Akgün defnedildi.



MEZARLAR YENİDEN AÇILDI

Defin işleminden sonra mezarlığı satan firma, Anıtlar Kuruluna giderek tarihi eser statüsünü kaldırmak için başvuru yaptı. Anıtlar kurulundan ise 2017 Mayıs ayında tarihi alan üzerine yapılan boş kabir yerlerinin yıkılması kararı çıktı. Yıkım kararına rağmen şirket mezarlıkları yüksek fiyattan satmaya devam etti. Şirket aynı yıl vefat eden Neriman Aydın’ın defnedilmesine izin verdi. Mahkemenin yıkım kararının ardından, tarihi alana defnedilen Ramazan Akgün ve Neriman Aydın’ın mezarları açıldı. Mevtalar tarihi alana en yakın mezarlara yeniden defnedildi. Cenaze taşıma işlemleri yapılırken doktor ve imam da kabirlerin yanında bulundu.

Son güncelleme: 13:18 03.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı