• Turkhane Logo

İstanbullular Kanal'a karşı sokakta: 'Bu eşsiz şehre ihanete kalkışmayın'

AKP iktidarı ile muhalefeti karşı karşıya getiren Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapımında kararlı olduğu projeye karşı İstanbullular da sokakta.

23:22 18 Ocak 2020 Cumartesi
İstanbullular Kanal'a karşı sokakta: 'Bu eşsiz şehre ihanete kalkışmayın'
AKP iktidarı ile muhalefeti karşı karşıya getiren Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapımında kararlı olduğu projeye karşı İstanbullular da sokakta.



CHPli İstanbul Büyükşehir Belediyesinin de karşı çıktığı Kanal İstanbula karşı Sancaktepe’de insan zinciri oluşturan 7’den 70’e yüzlerce kişi, projeyi yaptırmayacaklarını vurguladı. 
  Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonunun çağrısı ile Sancaktepe Sarıgazi Meydanında insan zinciri eylemi gerçekleştirildi. Ayrıca Kadıköyde de İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Kanal İstanbula karşı basın açıklaması yapıldı. https://t.co/TCszTdH22u pic.twitter.com/buPUpazmoR — Siyasi Haber (@SiyasiHaberOrg) January 18, 2020
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün katıldığı törende İstanbul ile ilgili açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlunu isim vermeden eleştiren Erdoğan, “İstanbulun projeleri bu şehrin mahalli yönetimlerine bırakılamayacak kadar hayatidir, büyüktür” ifadesini kullandı.


Projeye karşı çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesini mutlaka engellenmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi: 

Ankarada yetkililere çağrı yapıyorum. Gelin bu yanlıştan dönün. Bu eşsiz şehre geri dönüşü olmayan bir ihanete kalkışmayın. Bu şehre, bu büyük kötülüğü yapmanıza fırsat tanımayacağız. 

Kanal İstanbul projesine karşı kurulan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Sancaktepe ilçesinde insan zinciri oluşturdu. Demokrasi Caddesi’ni boydan boya kapatan yüzlerce kişi “Kanal değil yaşam istiyoruz”, “Katıl durduralım İstanbul’u kurtaralım”, “Doların değil, doğanın yeşili”, “Kanala değil eğitime bütçe” sloganları attı. 

Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, HDP il ve ilçe yöneticileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üye ve yöneticileri, çok sayıda STK temsilcisi destek verdi. 

7’den 70’e yüzlerce yurttaşın katıldığı eyleme, özellikle kadın ve gençler yoğun ilgi gösterdi. Bazı yurttaşların kundaktaki çocukları ile eyleme katıldıkları görüldü.

Uzun süre devam eden eylemin  ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı yapan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu’ndan Koray Türkay, Kanal İstanbul projesine görünürde 110 milyar TL harcanacağını, bu para ile 10 bin yeni okulun yapılabileceğini ve emekçilere daha iyi bir yaşam kullanılabileceğini söyledi. 

Kanalın İstanbul için felaket anlamına geldiğini vurgulayan Türkay, rant uğruna İstanbul’un yok edildiğini ifade etti. Türkay, kanalın İstanbul’un ekosistemine geri dönüşü olmayacak şekilde vereceği büyük tahribata ya hep birlikte karşı çıkacaklarını ya da bu geri dönülmez korkunç projeye sahip olacaklarını belirtti.
   İYİ Parti’nin düzenlendiği ‘Kanal İstanbul Projesi ve Ardındaki Gerçekler’ konulu panel Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Milletvekilerimiz ve teşkilat mensuplarımızın katılımı tamamlandı.@meral_aksener@SBugraKavuncu @ekrem_imamoglu pic.twitter.com/8zOM3CDB6c — İYİ Parti Fatih İlçe Başkanlığı (@fatihiyiparti) January 18, 2020
İktidarın kanalı yapmakta ısrarcı olduğuna dikkat çeken Türkay, “Biz de bu kanalı yaptırmamakta ısrarcıyız” dedi. 

HDP Milletvekili Oya Ersoy ise, yaptığı konuşmada Kanal İstanbul’un rant projesi olduğunu söyledi. AKP iktidarının ömrünü uzatmak adına bu tür projelere imza attığını dile getiren Ersoy, tek amaçlarının halkın çıkarlarını savunmak olduğunu, bu yüzden memleketin dört bir yanında talana karşı mücadele ettiklerini söyledi. AKP iktidarına karşı, kurdun, kuşun, çiçeğin, böceğin ve ağacın çıkarını savunduklarını ifade eden Ersoy, şöyle dedi:

“İktidarın tek bir derdi var. Birincisi kendi iktidarını devam ettirmek ve kendinin ve yandaş şirketlerin çıkarından doğru bakıyor. Onun dışında halkın çıkarı hiçbir şekilde umurunda değil bu iktidarın. Bu ülkede biz sizi istemiyoruz. İnin artık halkın sırtından çekin artık elinizi cebimizden. Hasankeyf’ten, Kazdağları’ndan elinizi çekin.

Son güncelleme: 23:22 18.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı