• Turkhane Logo

İstanbul’dan gönderilmek istenen Suriyeli göçmenler sokağa çıkıyor

İstanbul Valiliği’nin ‘kaydı olmayan Suriyeli göçmenlerin kenti 20 Ağustos’a kadar terk etmesi ve kayıtlı oldukları illere dönmesi’ yönündeki açıklaması tepkiyle karşılandı.

13:47 25 Temmuz 2019 Perşembe
İstanbul’dan gönderilmek istenen Suriyeli göçmenler sokağa çıkıyor
İstanbul Valiliği’nin ‘kaydı olmayan Suriyeli göçmenlerin kenti 20 Ağustos’a kadar terk etmesi ve kayıtlı oldukları illere dönmesi’ yönündeki açıklaması tepkiyle karşılandı.



Suriyeli göçmenler bugün İstanbul Fatih’ten başlayarak geniş çaplı bir protesto eylemi yapmayı planladı.

Euronews’in haberine göre, birkaç yıldır İstanbul’da yaşayan ve geçimini seyyar satıcılıkla kazanan Suriyeli Muhammed, valiliğin kararına tepkisini şöyle dile getiriyor: “Zaten ortada sistematik bir uygulama yoktu, Suriyeliler de bu düzensiz duruma ayak uydurdu. Ankara’ya kayıtlı olan bir Suriyelinin ailesi İstanbul’daysa onun Ankara’da kalmasını nasıl beklersiniz? Onlara dışarıda serbestçe yaşama hakkı verdiğiniz için onları bir anda suçlayamazsınız.”


Birçok sosyal ortamda sırf Suriyeli olduğu için ‘suça karışmış biri’ gözüyle bakıldığını sitemkar şekilde aktaran Muhammed, yine de Türkiye’yi öz vatanı kadar sevdiğini söylüyor: “Beş yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Ekmeğimi burada, alnımın teriyle kazanıyorum. Bizim hakkımızda iyi düşünmeyenler var, onları affediyorum. Ama beni kollayan da çok fazla Türk dostum var. Kendimi burada her şeye rağmen güvende hissediyorum.”

Çorbatır: Gösteri olumlu bir adım 

İstanbul’da halihazırda 540 bin Suriyeli mültecinin oturum belgesi bulunuyor ve şehir 2015 yılından beri en yüksek Suriyeli mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) eski sözcüsü ve Ankara merkezli İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (IGAM) kurucusu Metin Çorabatır, Türkiye’de Suriyeli mültecilere yönelik tavrı, milliyetçilik, ulusçuluk, kültürel ve etnik kaygıların yoğunlaşmasının yanı sıra, olayın siyasileşmesine bağlıyor.

Çorabatır’a göre, Fatih’te Suriyelilerin yapacağı gösteri olumlu bir adım; zira mülteci olmaktan kaynaklı haklarını barışçıl bir şekilde siyasi mekanizmaya duyurmanın bir aracını kullanmış oluyorlar.

“Suriye’de bu insanları mülteci yapan ve geri dönüşlerini engelleyen koşullar ortadan kalkana kadar bu insanlar kalacak.” diyen Çorabatır’a göre, Suriyeli mülteciler kaldıkları sürece insan onuruna yaraşır bir hayat imkanı sağlamak gerekiyor.

Son güncelleme: 13:47 25.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı