• Turkhane Logo

İstanbul’daki Suriyeliler eyleminde arbede: İki gözaltı

Suriyelilere yönelik baskı ve ayrımcılık krize doğru yol alıyor.

21:51 27 Temmuz 2019 Cumartesi
İstanbul’daki Suriyeliler eyleminde arbede: İki gözaltı
Suriyelilere yönelik baskı ve ayrımcılık krize doğru yol alıyor.



Saraçhanede Suriyelilerin sınır dışı edilmesi ve baskıların artması nedeniyle yapılan basın açıklamasına bir grup tepki gösterdi. 

Polis grubu parktan uzaklaştırırken basın açıklamasının ardından eylemcilere saldırılmak istenmesi üzerine biber gazı kullanıldı. Bu sırada polislerin, iki kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor.


Gazete Duvar’dan Filiz Gazi ve Hacı Bişkin’in haberine göre, Saraçhane Parkı’nda ÖZGÜRDER, Mülteci Hakları Derneği, MAZLUMDER ve Hukukçular Derneği bir araya geldi. 

Eyleme Suriyelilerin katılacağı söylentisi nedeniyle parkın çevresinde ülkücü grupların da toplandığı kaydediliyor.
  İstanbul Valiliği’nin İstanbul’da kaydı olmayan Suriyelilerin kentten ayrılması yönündeki kararını protesto etmek üzere ÖzgürDer, Mülteci Hakları Derneği, MazlumDer ve Hukukçular Derneği, Saraçhane Parkında toplandı. pic.twitter.com/RDJkYK7d24 — Burcu Okutan (@burcuokutann) July 27, 2019
Haberde aktarılana göre, dernekler adına açıklama başlamak üzereyken bir grup kitleye, tepki gösterdi. Göçmenler için basın açıklaması yapanlar ise bu saldırıya karşı, “Yaşasın kardeşlik kahrolsun faşizm” diyerek tepki gösterdi.

Polisler iki grup arasına güvenlik önlemi aldı. Açıklama yapmak isteyenlere saldıranlar ise Saraçhane Parkından dışarıya götürüldü.

Açıklamada konuşan ÖZGÜRDER Başkanı Rıdvan Kaya, Suriyelilere yönelik ırkçı söylemleri eleştirirken şunları kaydetti:

“Almanya’da binlerle ifade edilen ırkçı çetelere karşı on binler, yüz binler sokaklara çıkıp bunlara meydan vermiyor. Irkçı tezi savunan insanlara karşı Almanya’da, Avusturya’da, Hollanda’da insan haklarından yana olan, adaleti savunan, mültecileri mazlum insanlar olarak görüp sahip çıkan kitleler, sokaklarda ırkçılara nefes aldırmıyor.”



Başka şehirlerde kaydı olan Suriyelilerin İstanbul’dan gönderilmesi kararına da tepki gösteren Kaya, “Bu insanların içinde 3-5 tane kriminal kişi varsa bunları ayrıştırabilirsiniz. Ama ailesiyle geçinmeye çalışan insanları, ne iş yapacağı belli olmaksızın başka illere göndermek adalet değildir, sosyal barışa hizmet etmez” görüşünü dile getirdi.

Son güncelleme: 21:51 27.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı