• Turkhane Logo

​İstanbul Havalimanı’nda yeni tehlike: Pistlerin ısıtma sistemi yok

Tartışmalarla açılan İstanbul Yeni Havalimanı’na ilişkin her geçen gün bir skandal daha ortaya çıkıyor.

13:41 02 Ağustos 2019 Cuma
​İstanbul Havalimanı’nda yeni tehlike: Pistlerin ısıtma sistemi yok
Tartışmalarla açılan İstanbul Yeni Havalimanı’na ilişkin her geçen gün bir skandal daha ortaya çıkıyor.



Çok sayıda uzmanın havalimanının bulunduğu alana yönelik getirdiği eleştirileri ve uyarıları dikkate almayan AKP hükümeti, yeni havalimanı projesini devreye sokmuştu.

Kuşların göç yolu rotası üzerinde kurulan havalimanında çok sayıda uçak piste iniş sorunu yaşıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan daha önce havalimanının bulunduğu bölgenin kötü hava koşullarına açık olduğunu itiraf ederken, şimdi de pistin ısıtma sisteminin olmadığını belirtti.


Bu skandal, CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygünün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhanın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde ortaya çıktı. 

Havalimanında özellikle buzlanma durumunda uçakların iniş, kalkış ve park esnasında ciddi tehlikelerin doğabileceğini belirten Aygün, Bakan Turhan’a bu konuda alınan önlemleri sordu.

Soru önergesini yanıtlayan Bakan Turhan, “İstanbul Havalimanı ihale eki, sözleşme, proje ve şartnamelerinde pistlerde ısıtma sistemi öngörülmemiş olup yapımı tamamlanan ve hizmete açılan pistlerde de ısıtma sistemi yer almamaktadır. Projenin büyüklüğü ve vizyonu doğrultusunda kapsamlı bir ekip ve ekipman oluşturulmuştur” dedi. Turhan, kış aylarında yolların buzlanması ve karla kaplanması durunda kar küreme araçlarının müdahale edeceğini ifade etti.

Makas hatası nedeniyle yaşanan Ankara-Konya yüksek hızlı tren faciasını anımsatan Aygün, “O kazada dokuz kişi öldü, böyle bir nedenden ötürü yaşanacak bir uçak kazasında ise bilanço çok daha ağır olur. Bilimle desteklenen projeler yerine tam tersini yapıyorlar” diye konuştu.

Avrupa ülkelerinde karayollarının bile ısıtma sistemiyle donatıldığına dikkat çeken Aygün, şunları söyledi:

“Teknolojiyi kullanmak yerine ilkel yollarla kar küreme işleminin yapılacağı söyleniyor. Bu kadar büyük bir yerde bu işlemi nasıl yapacaklar? Hava şartları sertleştiğinde, ısı belirli bir derecenin altına düştüğünde kar küreme araçları asla fayda etmez. Tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız. Bakanlığın bu konuda derhal önlem alması ve kış ayları gelmeden iyileştirme çalışması yapması gerekiyor.”

Son güncelleme: 13:41 02.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı